Snídejte vločky, dodají vám energii celý den

Snídejte vločky, dodají vám energii celý den

„Nejlepší snídaně? Směs několika různých druhů vloček,“ říká známá dietoložka Karolína Hlavatá

Snídaně patří mezi nejdůležitější jídla dne. Energii spotřebovanou v průběhu noci je zapotřebí doplnit. „Kdo snídani vynechává, bývá pak přes den méně výkonný, snadněji se unaví a večer se pravděpodobně nají víc, než je tělu milé,“ upřesňuje nutriční poradkyně, PhDr. Karolína Hlavatá, jež je i odborným garantem společnosti Vím, co jím.


 

 

Domácí nebo kupované müsli?

A co je tedy ideální snídat? „Různé druhy vloček představují perfektní základ snídaně nebo vydatnější svačiny. Díky vláknině dobře zasytí a udrží hladinu krevního cukru stabilní,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá. Připravit si je můžete doma, ale bát se nemusíte ani kupovaných směsí. Co je však důležité ohlídat, to je přidaný cukr a tuk. Je proto nezbytné číst informace na obalu a vybrat si směs, pokud možno bez přidaného cukru a tuku. „Nejlepší volbou je müsli v podobě spojení různých druhů vloček, navíc doplněné o semena, ořechy, o kvalitní vysokoprocentní čokoládu nebo sušené neproslazované ovoce dle vaší chuti. Příkladem jsou směsi Lehké
a křehké od Emca, které neobsahují přidaný cukr a mají nízký obsah tuku,
dodává.

Rozmanitost snídaně získáme přidáním čerstvého ovoce

Vločky je vhodné kombinovat s potravinou bohatou na bílkovinu, jako je tvaroh (může být i smíchaný s jogurtem), skyr, jogurty nebo mléko, včetně rostlinných mlék, např. mandlového či sójového. 

Podle své chuti je pak můžete doplnit o ovoce. Antioxidační bombou jsou borůvky, maliny (ideální je mít ovoce připravené zmražené, jen si večer oddělíte porci do lednice, aby se přes noc pomalu rozmrazilo) a jiné drobné plody. Vhodné je i sušené ovoce, např. sušené brusinky, meruňky nebo goji. Novinkou je v poslední době také ovoce sušené mrazem, které si zachovává vysokou nutriční hodnotu, chuť, barvu a strukturu.

Mohou zvolit sladkou snídani i redukující? Ano, pokud si ohlídáte velikosti porce

Dietologové vločkové směsi doporučují jako dobrou volbou i pro bojovníky s nadbytečnými kily. Záleží ovšem na další úpravě. „Lidé v redukčním režimu by měli dodržet doporučené množství, nepřidávat cukr a med. I s ovocem je nutné zacházet opatrně. Na druhou stranu je možné přidat trochu více tvarohu, skyru, či jogurtu,“ doporučuje Hlavatá.

Porce vloček na snídani se pak liší podle celkového energetického příjmu. Pro hubnoucí je doporučená porce
35 - 50 g, pro neredukční režimy 80 g až 100 g (vyšší hodnota platí pro muže). Porce čerstvého ovoce pro redukční režimy je 50 až 100 g, ostatní mohou ovoce přidat více. „S bílkovinami ale šetřit nemusíte. Optimální je přidat alespoň 200 g jogurtu nebo 150 g tvarohu či 250 ml mléka,“ dodává česká dietoložka, Karolína Hlavatá.

Zdroj textu: www.vimcojim.cz

 

PRODUKTOVÝ TIP:

  

 

Mysli lehké & křehké

Příkladem vyvážené směsi vloček bez přidaného cukru a tuku jsou například výrobky EMCO – Mysli lehké
a křehké s kanadskými borůvkami a goji, se semínky a oříšky či novinka s meruňkou a quinoa. Balení obsahují mix 4 druhů speciálně upravených vloček. Tím šetří váš čas, a tak odpadá nutnost připravovat si směs doma. Obsahují minimum přidaného cukru a jsou doplněné o superfood - semena, ořechy, goji, brusinky, meruňku
a quinoa.