Valentýnský recept: Dokonalá jogurtová šarlota s jahodovým kompotem

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

Jogurtová šarlota s jahodovým kompotem

Potřebujete:

Na těsto:
135 g bílků
135 g cukru krupice
90 g žloutků
135 g hladké mouky
Moučkový cukr na posypání

Lemon curd:
75 ml citronové šťávy
60 g moučkového cukru
50 g vajec
40 g žloutků
50 g másla 

Na jogurtový mousse:
5 plátků želatiny
40 g citronové šťávy
100 g Krémového jogurtu Farmář Hollandia
53 g cukru krupice
13 g vody
25 g bílků
150 g smetany ke šlehání

Jahodový kompot
200 g jahod
Limetkovou kůra
Bazalku
2 lžíce jahodového pyré

Postup:

  1. Bílky s cukrem vyšleháme do pevného sněhu. Rychle vmícháme žloutky a prosátou mouku. Vzniklé těsto naplníme do zdobícího sáčku s hladkou trubičkou a na pečicí papír vytvoříme dva kulaté korpusy.
    Ze zbylého těsta vytvoříme rovné proužky (tvar cukrářského piškotu), které budou použity na okrajové zdobení dortu. Před pečením posypeme moučkovým cukrem. Pečeme na 180 °C přibližně 7 minut.
  2. Připravíme si lemon curd. Ve vodní lázni (použijte hrnec se silnějším dnem) zahřejeme za stálého míchání citronovou šťávu, vejce, žloutky a moučkový cukr. Mícháme tak dlouho, dokud směs neztuhne. Přidáme máslo, zamícháme a necháme vychladnout.
  3. Následuje příprava jogurtové mousse. Z citronové šťávy si oddělíme ⅔. Šťávu zahřejeme společně se želatinou.
  4. Zbylou ⅓ citronové šťávy smícháme s jogurtem.
  5. Smetanu vyšleháme do tuha.
  6. Cukr a vodu zahřejeme na 121°C. Jakmile rozvar dosáhne teploty už 112 °C, začneme šlehat bílky. Rozvar přilijeme do bílků a šleháme do vychladnutí.
  7. Do takto připravené vychladlé bílkové směsi vmícháme nejprve jogurtovou směs a potom vyšlehanou smetanu.
  8. Na jahodový kompot si nadrobno nakrájíme čerstvé jahody a bazalku. Přidáme limetkovou kůru
    a jahodové pyré. Dobře promícháme.
  9. Do formy s odnímatelným dnem vložíme korpus a okraje vyložíme pečenými proužky. Dno pokryjeme polovinou jogurtové mousse, následuje polovina lemon curd a vše uzavřeme druhým korpusem.
    Postup opakujeme. Druhý korpus opět pokryjeme zbylou mousse a druhou polovinou lemon curd. Poslední vrstvu tvoří jahodový kompot.
  10. Hotový dort ozdobíme čerstvými jahodami, bazalkou nebo jedlými květy.
    Můžeme jej posypat moučkovým cukrem.

 

Zdroj foto: Hollandia

 

 

Reklama

Doporučujeme

Jak pečovat o vlněné svetry, aby vám vydržely roky? Zde jsou nejčastější chyby, kvůli kterým se sráží a ničí

Vlněný svetr je kousek, který v zimě zahřeje jako nic jiného. Navíc bývá hebký a elegantní, zkrátka je to ideální parťák do chladných dnů....

Soutěž o tělovou kosmetiku Onclé, která Vám zpevní postavu

Zapojte se do naší soutěže. Čeká na Vás Dámská řada Onclé obsahující 3 výjimečné tělové produkty pro tvarování postavy a potlačení celulitidy, strií i...

Hubnutí po 35 letech není nemožné, jen vyžaduje jiný přístup

Říká se, že po třicítce je hubnutí těžší než kdy dřív. Vědecké studie ale ukazují, že metabolismus za to nemůže, hlavní roli hraje náš...

Sedm jídel z dětství, která dokazují vynalézavost českých maminek

Vzpomínáte si na tu vůni? Na kuchyni s linoleem, kde maminka z pár surovin dokázala vykouzlit večeři pro celou rodinu. Nebyl to luxus, ale...

Ricotta jako spasitel pro seniory: posílí kosti, chrání před chudokrevností a dodá tělu bílkoviny

Stárnutí s sebou přináší spoustu drobných nepříjemností, jako například bolavé klouby, pomalejší metabolismus nebo zažívání, které si občas dělá, co chce. Naštěstí to ale...

Politické strany chtějí více pracujících důchodců, rozdíly jsou jen v detailech

Motivace k práci v důchodovém věku se stala jedním z hlavních volebních témat. Většina stran plánuje rozšíření podpory pro seniory, kteří se rozhodnou zůstat...

Vůně, která spojuje. Objevte kouzlo poctivých masových pekáčků

Existuje něco víc než jen vůně linoucí se z trouby, kde se maso, zelenina a sýr pomalu spojují v dokonalou harmonii? Pekáček není jen...

Astratex slaví čtvrtstoletí

25 let krásy, pohodlí a sebevědomí žen Astratex, přední český specialista na spodní prádlo a plavky, letos slaví své 25. narozeniny. Společnost, která začínala v...

Zapomeňte na drahé superpotraviny. Řeřicha setá je malý zázrak přímo z vaší zahrádky

Někdy hledáme zázračné potraviny na opačném konci světa, a přitom máme jednu z těch nejlepších doslova po ruce. Řeřicha setá je na první pohled...

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...

„Co mě nezabije, to mě posílí.“ Čtyři cesty, jak proměnit kritiky ve spojence

Slova mohou zranit, ale i posunout dál. Kritici nám nastavují zrcadlo, ve kterém někdy nechceme vidět svůj odraz. Pokud se naučíme číst mezi řádky,...

Čeští důchodci objevují nečekaný trik. Levnější menu stačí vyjednat úsměvem

V některých restauracích v Česku mohou senioři dostat levnější menu nebo drobný bonus, aniž by o tom visela jediná cedule. Stačí se zeptat a...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3