Nedaří se vám zhubnout? Zaměřte se na svůj metabolismus a vyzkoušejte originální program Metabolic Balance

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Metabolic balance® přišel na svět v roce 2000 v Německu. Byl vypracován na základě syntézy dlouholetých praktických zkušeností, moderních výživových lékařských poznatků, metabolické a z části i ajurvédské typologie, lékařem internistou Dr. med. Wolf Funfack, a Ing. Silvií Bürkle.

 

Na jaké bázi program funguje?

Základní myšlenkou je názor, že lidské tělo je schopno – díky správné volbě a kombinaci přirozených potravin
– docílit vyvážené látkové výměny a všech tělesných funkcí.

Generování nutričních plánů zohledňuje mnoho vstupních parametrů, včetně krevního rozboru. Nutriční plány tak obsahují jak individuální doporučení, tak soubor důležitých obecných pravidel. Klient má jasný návod
ve formě osnovy a zároveň možnost volby potravin z individuálního seznamu, dle sezóny, možností a chuti.

S Metabolic Balance není potřeba složitě počítat kalorie, složení jídelníčku zaručuje vyvážený podíl živin (sacharidy: 40-45%, tuky 30-35%, bílkoviny: 20-30%) a individualizovaný výběr potravin.

 

Metabolic Balance prosazuje, aby se jedlo  3x denně a pauzy mezí jídly, aby byly minimálně 5-ti hodinové. Značně se omezuje přísun sacharidů i škrobů s vysokou glykemickou zátěží – povolují jen limitovaný počet kusů ovoce a individuálně stanvenou gramáž celozrnných 100% žitných produktů na den. Důraz je kladen na dostatečný přísun kvalitních bílkovin s vysokou biologickou hodnoutoui dávky a druh olejů. Složení potravy příznivě ovlivňující produkci inzulínu, načasování příjmu potravy ve vztahu k syntéze melatoninu a mnohá další opatření zohledňující metabolické procesy v těle, která pomáhají snížit inzulínovou rezistenci a zátěž na trávící orgány. Jedním z nedílných pravidel Metabolic Balance je například i začínat jídlo jedním či dvěma sousty bílkoviny a mnohé další. Díky struktuře a ucelenosti individuálních jídelníčků se poradce nemusí s klientem věnovat řešení otázky typu: Tak co mám tedy vlastně jíst?. Výživoví poradci jsou pak především vyškoleni k tomu, co kontrolovat, jak reagovat na další individuální rozdíly klientů a  vhodně modifikovat základní program za nestandardních situací, jako jsou sportovní výkon, stagnace hubnutí, udržení svalové hmoty apod.

Důležitým aspektem může být i práce s dogmaty a svazujícími starými vzory myšlení, hledání hlubších příčin problémů a nových vzorců. Poradci provádí klienta v minimálně 7 individuálních schůzkách všemi 4 fázemi programu: přípravnou, přísnou, přechodovou a udržovací. Jak již názvy napovídají, jsou jednotlivé fáze různě odstupňované, přičemž by fáze udržovací měla být vlastně tvalou změnou stravovacích návyků.

 

Nedílnou součástí jsou i praktické rady, jak vhodně připravit jídla a upravovat potraviny. Za tímto účelem probíhají i nesčetné kurzy vaření pro poradce Metabolic Balance i jejich klienty.  

 

 

Reklama

Doporučujeme

Jak pečovat o vlněné svetry, aby vám vydržely roky? Zde jsou nejčastější chyby, kvůli kterým se sráží a ničí

Vlněný svetr je kousek, který v zimě zahřeje jako nic jiného. Navíc bývá hebký a elegantní, zkrátka je to ideální parťák do chladných dnů....

Soutěž o tělovou kosmetiku Onclé, která Vám zpevní postavu

Zapojte se do naší soutěže. Čeká na Vás Dámská řada Onclé obsahující 3 výjimečné tělové produkty pro tvarování postavy a potlačení celulitidy, strií i...

Hubnutí po 35 letech není nemožné, jen vyžaduje jiný přístup

Říká se, že po třicítce je hubnutí těžší než kdy dřív. Vědecké studie ale ukazují, že metabolismus za to nemůže, hlavní roli hraje náš...

Sedm jídel z dětství, která dokazují vynalézavost českých maminek

Vzpomínáte si na tu vůni? Na kuchyni s linoleem, kde maminka z pár surovin dokázala vykouzlit večeři pro celou rodinu. Nebyl to luxus, ale...

Ricotta jako spasitel pro seniory: posílí kosti, chrání před chudokrevností a dodá tělu bílkoviny

Stárnutí s sebou přináší spoustu drobných nepříjemností, jako například bolavé klouby, pomalejší metabolismus nebo zažívání, které si občas dělá, co chce. Naštěstí to ale...

Politické strany chtějí více pracujících důchodců, rozdíly jsou jen v detailech

Motivace k práci v důchodovém věku se stala jedním z hlavních volebních témat. Většina stran plánuje rozšíření podpory pro seniory, kteří se rozhodnou zůstat...

Vůně, která spojuje. Objevte kouzlo poctivých masových pekáčků

Existuje něco víc než jen vůně linoucí se z trouby, kde se maso, zelenina a sýr pomalu spojují v dokonalou harmonii? Pekáček není jen...

Astratex slaví čtvrtstoletí

25 let krásy, pohodlí a sebevědomí žen Astratex, přední český specialista na spodní prádlo a plavky, letos slaví své 25. narozeniny. Společnost, která začínala v...

Zapomeňte na drahé superpotraviny. Řeřicha setá je malý zázrak přímo z vaší zahrádky

Někdy hledáme zázračné potraviny na opačném konci světa, a přitom máme jednu z těch nejlepších doslova po ruce. Řeřicha setá je na první pohled...

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...

„Co mě nezabije, to mě posílí.“ Čtyři cesty, jak proměnit kritiky ve spojence

Slova mohou zranit, ale i posunout dál. Kritici nám nastavují zrcadlo, ve kterém někdy nechceme vidět svůj odraz. Pokud se naučíme číst mezi řádky,...

Čeští důchodci objevují nečekaný trik. Levnější menu stačí vyjednat úsměvem

V některých restauracích v Česku mohou senioři dostat levnější menu nebo drobný bonus, aniž by o tom visela jediná cedule. Stačí se zeptat a...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3