Dovolená pod vrcholky hor

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Máte už dost přeplněných pláží i měst a nejradši byste se viděli někde daleko od civilizace? Řešením je útěk do srdce jihotyrolské přírody na vysoko položené farmy sdružení Roter Hahn, kde pobyt prospívá zdraví a potěší všechny gurmány.

Statky Roter Hahn leží ve vysokých nadmořských výškách, uprostřed nedotčené přírody a skýtají tak úkryt před davy lidí. Zdejší zdravý horský vzduch prospívá každému, díky nízkému obsahu pylů je ideální také pro alergiky. Vysokohorský nižší tlak navíc posiluje obranyschopnost lidského organismu a má pozitivní vliv na imunitní systém. Vyšší jihotyrolské nadmořské polohy navíc slibují příjemné letní slunečné počasí bez extrémních teplot.

Pohled na masivy Dolomit a horská jezera, stejně jako do zelenajících se údolí, rozlévá po těle harmonický pocit relaxace a doplňuje energii. Takto načerpaných sil lze pak využít při túrách po horských stezkách nejrůznějších náročností, které začínají nedaleko statků. Na vycházkách své hosty rádi doprovodí farmáři,
kteří je doplní mnoha zajímavostmi o okolí. Na samém konci nedotčeného horského údolí, 70 km od nejbližšího většího města, v blízkosti obce Mals a ve výšce 1 807 metrů nad mořem, leží statek Inner-Glieshof, který je výborným výchozím bodem v létě pro horolezce, v zimě pro milovníky skialpinismu. Regeneraci unavených nohou tu navíc urychlí Kneippovy procedury.

Dechberoucí panorama na špičky masivu Geislergruppe si lze užívat třeba na terase při snídani složené z domácích produktů na statku Felthunerhof ležícím ve vesničce Villnöss. Pokochat se výhledem na jezero v horské scenérii je pak možné z farmy Gigglhirn ve vesničce Ulten, v nadmořské výšce 1 670 metrů nad mořem. Zážitkem pro všechny milovníky kvalitních domácích sýrů je pobyt na statku Bio-Hof Unterschweig, kde se v nadmořské výšce 1 700 metrů nachází tradiční sýrárna. Ten navíc leží v malebné vesnici St. Nikoloaus.


A právě delikátní sýry se často používají v tradiční jihotyrolské kuchyni. Plní se jimi četné druhy taštiček Krapfen, ale přidávají se
i do knedlíků v nejrůznějších podobách. Oblíbené jsou třeba stlačené knedlíky Pressknödel, na které přinášíme recept.

 

 

Stlačené knedlíky Pressknödel


Ingredience
(na asi 8 knedlíků)
150 g na kostičky nakrájeného bílého pečiva
100 g na kostičky nakrájeného sýra Graukäse (lze použít i jakýkoliv kořeněný nebo kozí sýr, či Gorgonzolu)
100 ml mléka
2 vejce
1 polévková lžíce mouky
sůl, máslo na opečení

 

Postup

Na kostičky nakrájené pečivo smícháme se sýrem a moukou. V mléce si rozšleháme vejce a sůl, které smícháme se směsí. Vypracujeme těsto a necháme jej chvíli odpočinout. Mokrýma rukama vytvarujeme stejně velké knedlíky, které pak stlačíme. Takto stlačené knedlíky opečeme na horkém másle z obou stran dohněda a poté vložíme do hrnce s vroucí osolenou vodou. Po 8 až 10 minutách jsou knedlíky připravené k podávání. Chutnají skvěle s opečenou cibulkou a zelným salátem, červenou řepou nebo ve vývaru.

 

O značce kvality Roter Hahn

Značku kvality Roter Hahn (Červený kohout) uvedl na trh Zemědělský svaz Jižního Tyrolska v roce 1999. Označuje farmy nabízející turistům dovolenou v malebném prostředí Jižního Tyrolska, slunného regionu italských Alp. V nabídce má více než 1 600 farem specializovaných na chov dobytka, pěstování vína a ovoce. Hosté zde najdou celoročně rekreační ubytování v podobě samostatných pokojů s útulnou osobní atmosférou, domácí gastronomii a nespočet příležitostí pro aktivní dovolenou a wellness. Kromě možnosti zblízka se seznámit se životem na zemědělském statku a ochutnat vynikající domácí speciality –  čerstvé mléko, sýry, džusy, chléb a mnoho dalších pochoutek – jsou farmy skvělým výchozím bodem pro poznávání okolí a nabízejí nespočet možností trávení volného času.


Návštěvníci si mohou vybrat od turistiky přes silniční
i horskou cyklistiku až po sjezdové a běžecké lyžování
a další outdoorové sporty. Ubytování pak zajišťují přímo rodiny farmářů, které nejlépe vědí, jak svým hostům připravit domáckou atmosféru a splnit jim jejich přání. V roce 2016 strávili turisté na farmách označených znakem červeného kohouta přes dva a půl milionu noclehů.

Kromě ubytování na farmách provozuje sdružení Roter Hahn rodinné restaurace umístěné přímo na statcích, udržuje tradici řemesel a provozuje také prodejny místních potravinářských specialit. Další informace o Roter Hahn (v češtině, němčině, angličtině, italštině, polštině) najdete zde  :- )

 

 

Reklama

Doporučujeme

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...
Reklama
Reklama