Medvědí síla aneb pesto s medvědím česnekem

Medvědí síla aneb pesto s medvědím česnekem

Medvědí česnek není v české kuchyni žádnou novinkou. Velmi rády s ním pracovaly již naše babičky. Vyhledávaly ho nejen pro jeho příjemnou, česnekovou chuť, ale také pro jeho blahodárné účinky na náš organismus.


 

Jeho cenné složky (jako například látka Allicin) působí jako prevence řady zdravotních potíží, také je medvědí česnek přírodním antibiotikem, antioxidantem a zdrojem vitaminu C. Pomáhá rovněž při vysokém krevním tlaku, proti nadýmání a zácpě a díky močopudným účinkům čistí ledviny. Proto je tato zázračná léčivá rostlina vyhledávanou bylinkou jarních detoxikací. Nyní si můžeme zázračných účinků medvědího česneku vychutnat také v lahodných pestech, která vyrábí rodinná manufaktura Hradecké delikatesy. Toto ručně a šetrně vyráběné pesto neobsahuje žádné chemické konzervanty, aromata, barviva, lepek či GMO. Prostě jen lahodná chuť, síla přírodních pokladů a lidská práce vykonávána s láskou. Mňam. 

 

Jaro je naprosto ideálním časem pro vzpruhu. A medvědí česnek je vynikající bylinkou, která nám k tomu pomůže. Název dostal přímo po medvědech, kteří si tuto rostlinku oblíbili po zimním spánku, kdy ji hojně konzumovali, aby si pročistili zažívací trakt a získali sílu do následujících dní. My za sebou sice zimní spánek (bohužel) nemáme, ale takový drobný detox, očista, či prostě ozdravení jídelníčku neuškodí nikomu z nás.

Pesto z medvědího česneku od Hradeckých delikates oceníme nejen do těstovin, ale také do polévek, salátů, nádivek, či k potření rozpečeného pečiva, nebo jen tak k sýru. Velkou pochoutkou je kombinace se pstruhem,
či s plátkem masa.

Pesta Hradeckých delikates se nemusejí bát ani lidé s celiakií, je totiž zcela bez lepku. Navíc je pesto vyráběno ručně, šetrnými způsoby a neobsahuje chemické konzervanty, aromata, ani GMO, či barviva. Naopak v něm najdeme extra panenský olivový olej, medvědí česnek v minimálním množství 22 %, slunečnicová semínka
a kvalitní (rovněž velmi zdravý prospěšný) umeocet a citronovou šťávu.

Tato zdravá pochoutka je k dostání v prodejnách zdravé výživy (seznam na www.hradeckedelikatesy.cz)
a také na 
e-shopu Hradecké delikatesy za cenu – 170g = 135 Kč a nově je k dostání také menší balení 100g = 95 Kč.

 

Tři z vás se mohou těšit na tuto česnekovou pochoutku.

Stačí pouze správně odpovědět na soutěžní otázku!

 

Pesto už dávno nepatří jen na těstoviny…..

 

Ačkoliv pesta nejsou v ČR žádnou novinkou, občas stále převládá mylná domněnka, že je to pochoutka pouze do těstovin. Není tomu tak. Pesto se dá využít do mnoha jídel teplé i studené kuchyně.

 

Příklady využití pesta:

  • na bagetky, chléb, do toustů
  • do palačinek na slano, do slaných koláčů quiche, závinů z listového těsta (viz recept níže)
  • do pomazánek – ať už tvarohových, či jako dip do jogurtu
  • do salátů – jak zeleninových, tak i luštěninových
  • do rýže, kuskusu, pohanky, jáhel, bulguru
  • skvěle chutnají k masům všeho druhu, ke grilování, ale i ryba potřená pestem získá vynikající chuť
  • ke grilovaným sýrům – například hermelín
  • na žampiony portobello i jiné houbové pokrmy
  • do polévek

Stačí popustit uzdu fantazie a vyzkoušet, co zrovna vaše chuťové pohárky potěší...

 

RECEPT NA ZÁVĚR :-) 

Slaný závin s pestem z medvědího česneku, se špenátem a fetou

Abychom byli konkrétní a jen neslibovali, zde je ověřený a velmi jednoduchý recept, na kterém si pochutnala
už řada lidí.

ingredience:
listový špenát
pesto z medvědího česneku
100g sýru Feta
1 balíček listového těsta
slunečnicová semínka
1 rozšlehané vejce
sůl 

Postup:

Máte-li čerstvý baby špenát, krátce ho poduste a osolte. Použijete-li mražený, nechte ho rozmrazit, vymačkejte
z něho přebytečnou vodu a osolte ho. Listové těsto si rozválejte a potřete tenkou vrstvou pesta z medvědího česneku, na ní dejte špenát a nakonec na kostičky nakrájený sýr Feta. Zaviňte jako štrůdl. Závin přendejte na plech s pečícím papírem, potřete rozšlehaným vejcem, na několika místech propíchejte vidličkou a posypejte slunečnicovými semínky. Pečte cca 20 minut. Dobrou chuť!

 

 

***

Hradecké delikatesy jsou rodinná manufaktura, která od svého vzniku v roce 2010, usiluje o spojení tří základních principů: co nejšetrnějšího - ekologického pěstování surovin s prokazatelnými vlastnostmi i zdrojem, jejich následného zpracování do formy delikátních a více či méně tradičních výrobků a jejich následného přímého prodeje. Kromě maximální snahy nešetřit na kvalitě a množství/poměrech surovin, je kladen důraz na zajištění co nejlahodnější chuti.

Hradecké delikatesy jsou vyráběny z přírodních surovin, podle originálních receptur, ale především, bez zbytečné chemie.

Hradecké delikatesy jsou prvovýrobci delikates - například nakládaný český česnek v oleji, sušená domácí rajčata v oleji, různá čatní a jiné omáčky, pesta, marmelády a sirupy, přesnídávky a tak dále. 

Více informací na www.hradeckedelikatesy.cz

 

 

 

Výherci:
A. Patočková, I. Borová, L. Kázmerová