Jogurty, tvarohy, kefír, smetana, ale také obyčejné kravské mléko jsou pravděpodobně nedílnou součástí obsahu vaší lednice. Jsou to suroviny, které jsou plné drahocenných živin, dobře chutnají a dají se kombinovat snad s čímkoliv. Navíc bylo už v řadě studií prokázáno, že napomáhají s hubnutím. Když tedy mlsáte s mléčnými výrobky, není to skoro žádný hřích. Jenom to tedy nepřehánějte s dezerty z tučných alternativ.
Ananasový mléčný koktejl
Potřebujete:
- 500 ml polotučného mléka
- 100 ml ledově vychlazeného mléka na vytvoření pěny
- 1 malá plechovka kompotovaného ananasu
- šťáva z citrónu
- moučkový cukr na dochucení
- led
Postup:
Ananas rozmixujeme s trochou mléka a citrónovou šťávou. Doplníme mlékem, ledem a ještě promixujeme. Nápoj nalijeme do vysokých sklenic a ozdobíme snítkou máty.
Papája-zázvorové smoothie
Potřebujete:
- 2 ½ hrnku papáji nakrájenou na kousky
- 1 hrnek ledu
- 2/3 hrnku nízkotučného bílého jogurtu
- 1 polévková lžíce najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1 polévková lžíce medu
- šťáva z 2 citrónů
- 16 lístků čerstvé máty
Postup:
Všechny ingredience kromě máty rozmixujeme a dozdobíme právě lístky máty.
Jogurtovo-ovocné nanuky
Potřebujete:
- 1 velké balení bílého jogurtu
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 400 g ovoce (borůvky, jahody, ostružiny, maliny, rybíz)
- 1 vanilkový cukr
Postup:
Ušleháme šlehačku. Jogurt rozmixujeme spolu s ovocem a cukrem. Lehce vmícháme šlehačku. Pro přípravu zmrzliny je nejlepší zmrzlinovač, pokud jej nemáte, je nutné během chlazení směsi ji několikrát promíchat, aby se netvořily krystalky. Směs vlijte do tvořítek na nanuky a nechte několik hodin zmrznout.
Krém s lesním ovocem
Potřebujete:
- 250 g ricotty
- ½ l mléka
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 1 sáček vanilinového cukru
- 3 lžíce cukru
- hrnek drobného ovoce (borůvky, maliny, lesní jahody, rybíz)
- šlehačka
Postup:
V trošce mléka rozmícháme pudinkový prášek a cukr. Zbytek mléka přivedeme k varu a do vroucího mléka vlijeme pudinkovou směs. Vaříme 2 minuty. Ricottu dáme do mísy a po částech zašleháváme mírně vychladnutý pudink. Necháme téměř vychladnout a pak přidáme drobné ovoce.
Panna cotta s pistáciemi
(Rozpis je určen pro 10 porcí)
Potřebujete:
- 700 ml smetany 30%
- 160 g cukru krupice
- 250 g tučného jogurtu
- 2 vanilkové lusky
- 4 plátky želatiny
Postup:
Želatinu rozpustíme. Cukr rozpustíme ve smetaně s vydlabanou vanilkou. Poté spojíme s želatinou a lehce smícháme s jogurtem a nalijeme do formiček.
Podáváme vychlazené s lesním ovocem a ozdobíme sekanými pistáciemi.
Mangové lassi (jogurtový nápoj s ovocem)
4 porce
Potřebujete:
- 250 ml bílý jogurt
- 130 ml mléka
- 200 g dužiny z manga
- 4 lžičky cukru
- špetka soli
- špetka mletého kardamomu
Postup:
Vše rozmixujeme na koktejl.
Káva Affogato
Potřebujete:
- Vanilkovou zmrzlinu (cca 1 l)
- 150 g rozinek nebo brusinek
- 100 ml rumu
- silné espresso (dle počtu osob)
Postup:
Vanilkovou zmrzlinu smícháme s rozinkami či brusinkami namočenými přes noc v rumu. Necháme ještě několik hodin v mrazáku. Poté zalijeme zmrzlinu horkou kávou a ihned podáváme. Doporučujeme do jedné porce servírovat 2 kopečky zmrzliny.