Den, kdy medvídek oslaví 97. narozeniny

Sdílet článek

Reklama
Reklama

15. červenec se jako Mezinárodní den gumových medvídků zaběhl před několika lety i v České republice. Lidé si v tento den pochutnávají na želatinových bonbonech a často si vzpomenou na jejich dlouhou historii. A že je na co vzpomínat.

Rodinná firma dodnes

Za vznikem společnosti Haribo stojí Hans Riegel, který ji založil v roce 1920 v německém Bonnu. První bonbony ve tvaru medvídků spatřily světlo světa v roce 1922. Při jejich tvorbě se nechal Riegel inspirovat živými medvědy, kteří v té době vystupovali na poutích jako atrakce a těšili se veliké popularitě. Bonbony ve tvaru medvídků nesly zprvu název Tanzbar, tančící medvídek, a byly předchůdcem dnes dobře známého Zlatého medvídka. Historie těchto bonbonů je dlouhá a bohatá, stejně jako historie celé společnosti, zajímavostí ale je, že až do dnešních dní je společnost Haribo rodinnou firmou.

Za dlouhých 97 let si Haribo medvídky oblíbily celé generace dětí i dospělých. Dnes se tyto bonbony přidávají do dezertů, zdobí se jimi cup cakes, zmrzlinové poháry i donuty. Letos byla navíc vůbec poprvé v historii České a Slovenské republiky vyhlášena i kreativní kulinářská soutěž pro rodinné týmy. Zajímá vás?

Podívejte se na www.haribomalycukrar.cz, kde najdete nejen detaily soutěže,
ale i bohatou kuchařskou inspiraci.

 

Oslavte Mezinárodní den gumových medvídků stylově a pochutnejte si buď na bonbonech samotných,
nebo připravte originální dezert hodný 97. narozenin gumových medvídků a 99. narozenin společnosti Haribo.

 

 

Reklama

Doporučujeme

Sedm jídel z dětství, která dokazují vynalézavost českých maminek

Vzpomínáte si na tu vůni? Na kuchyni s linoleem, kde maminka z pár surovin dokázala vykouzlit večeři pro celou rodinu. Nebyl to luxus, ale...

Ricotta jako spasitel pro seniory: posílí kosti, chrání před chudokrevností a dodá tělu bílkoviny

Stárnutí s sebou přináší spoustu drobných nepříjemností, jako například bolavé klouby, pomalejší metabolismus nebo zažívání, které si občas dělá, co chce. Naštěstí to ale...

Politické strany chtějí více pracujících důchodců, rozdíly jsou jen v detailech

Motivace k práci v důchodovém věku se stala jedním z hlavních volebních témat. Většina stran plánuje rozšíření podpory pro seniory, kteří se rozhodnou zůstat...

Vůně, která spojuje. Objevte kouzlo poctivých masových pekáčků

Existuje něco víc než jen vůně linoucí se z trouby, kde se maso, zelenina a sýr pomalu spojují v dokonalou harmonii? Pekáček není jen...

Zapomeňte na drahé superpotraviny. Řeřicha setá je malý zázrak přímo z vaší zahrádky

Někdy hledáme zázračné potraviny na opačném konci světa, a přitom máme jednu z těch nejlepších doslova po ruce. Řeřicha setá je na první pohled...

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...

„Co mě nezabije, to mě posílí.“ Čtyři cesty, jak proměnit kritiky ve spojence

Slova mohou zranit, ale i posunout dál. Kritici nám nastavují zrcadlo, ve kterém někdy nechceme vidět svůj odraz. Pokud se naučíme číst mezi řádky,...

Čeští důchodci objevují nečekaný trik. Levnější menu stačí vyjednat úsměvem

V některých restauracích v Česku mohou senioři dostat levnější menu nebo drobný bonus, aniž by o tom visela jediná cedule. Stačí se zeptat a...

Tři recepty z jehněčího masa, které si zamilujete

Jehněčí maso je v mnoha zemích považováno za delikatesu. Je jemné, šťavnaté a má lehce nasládlou chuť, která se krásně doplňuje s bylinkami, česnekem...

Jak se po létě dostat zpět do formy: 10 tipů pro efektivní návrat ke cvičení

Léto plné grilování, zmrzliny a odpočinku je u konce a s ním i pocit, že pravidelný trénink je vzdálenou vzpomínkou. Cítíte se bez energie...

Drobné proměny domova, které zlepší náladu. A to bez bourání či přehánění

Atmosféra domova nevzniká výběrem nábytku, ale drobnými gesty, která odrážejí naši každodennost. Není třeba investovat jmění, měnit dispozice ani listovat katalogy. Někdy stačí přesunout...

Jak se zbavit žmolků na oblečení? Pomůže trik z TikToku

Bez houbičky na nádobí si většina domácností neumí představit kuchyň. Ale věděli jste, že tahle obyčejná pomůcka se dá využít i úplně jinak než...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3