Letní makové dobroty

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

Základem receptů je lahodný mák, který má charakteristickou nasládlou chuť a vůni. Pro přípravu receptů proto vybírejte ten český, který je kvalitní. S výběrem vám pomůže cechovní norma. Pokud koupíte balení s pečetí České cechovní normy, můžete si být jistí, že mák je vypěstovaný v České republice.

 

Maková panna cotta

Lehký dezert, který je sladký tak akorát a můžete ho ujídat během popíjení letního drinku. Pokud jej dozdobíte ještě čerstvým ovocem, nikdo neuhodne, že vám příprava zabrala jen pár minut.

Recept: 3 porce, 20 min + čas tuhnutí

250 ml smetany na šlehání
250 ml plnotučného mléka
1 lžíce medu
4 plátky želatiny
3 velké lžíce mletého máku

Plátky želatiny namočte do studené vody a nechejte nabobtnat. V hrnci smíchejte smetanu, mléko, med. Zahřívejte na mírném plamenu (pozor, směs nesmí vařit!). Do zahřáté směsi přisypte mletý mák a želatinu, promíchejte a opatrně vlijte do sklenic nebo party kelímků. Hotovou panna cottu nechte ztuhnout v lednici.

TIP: Panna cottě bude slušet čerstvé sezónní ovoce, které skvěle doplní chuť máku. Kromě oblíbených plodů můžete na ozdobu použít také karamel nebo celá semínka modrého máku.

 

Makové krekry s quacamole

Znáte to taky? Máte na něco chuť, ale ne na nic velkého, prostě si jen tak uzobnout, ochutnat. Tak přesně tohle splňuje tento recept. Inspirací jsou mexické nachos, pouze kukuřičnou tortillu nahradily makové trojhránky z listového těsta.

Recept: 10 osob, 30 minut

1 listové těsto
1 hrst celého máku
1 vejce
3 avokáda
2 rajčata

1 malá červená cibule
1 stroužek česneku
1 hrst koriandru
sůl, pepř, 1 limeta

Nejdříve si předehřejte troubu na 170 °C. Mezi tím si vyválejte listové těsto do tenka. Potřete rozšlehaným vejcem a hojně posypejte celým mákem. Z těsta pak pomocí nože či rádélka vykrajujte trojúhelníčky, které upečte do zlatova (3-5 min). Než makové „nachos“ vystydnou, stihnete připravit quacamole (avokádovou pomazánku). Zralé avokádo pomocí vidličky rozmačkejte na hrubou pastu. Přidejte na kostičky nakrájené rajče, které jste předem zbavili semínek, šťávu z limetky, posekaný koriandr, sůl, pepř a na drobno nakrájenou cibuli. Vše promíchejte a ihned podávejte.

Tip: Pokud budete quacamole podávat až za pár hodin, přikryjte ho potravinářskou fólii. Zamezíte tak přístupu vzduchu a následnému hnědnutí, ke kterému má avokádo sklony.

 

Raw dort s čerstvým ovocem a oříšky

Sladký dort by neměl chybět na žádné oslavě či zahradní party. Tento navíc není pečený a najdete v něm jen samé dobré a zdravé ingredience, které zcela nahradí cukr. Základ dortu tvoří bílý mák, jenž má jemnější chuť připomínající oříšky.

Recept: 8-12 porcí, 30 minut + tuhnutí

Korpus:

200 g datlové pasty (nebo jemně mletých sušených datlí)
3 lžíce kokosové mouky
1 lžíce bílého máku

Banánová vrstva:

1 zralý banán
2 lžíce agávového sirupu
1 lžíce vody
4 lžíce kokosového oleje
100 g kešu ořechů namočených přes noc

Malinová vrstva:

100 g kešu ořechů namočených přes noc
4 lžíce kokosového oleje
100 g malin
2 lžíce agávového sirupu
dortová forma o průměru 20 cm
ovoce, mák a ořechy na dozdobení (váha ořechů je počítána v suchém stavu před namáčením)

Začněte přípravou korpusu. Smíchejte datlovou pastu, mák, kokosovou mouku a vše propracujte v kompaktní těsto. To rovnoměrně vtlačte na dno formy, které jste vyložili pečicím papírem. Korpus dejte do lednice odpočívat. Zatím si připravte banánovou vrstvu. Veškeré ingredience rozmixujte ponorným mixérem do zcela hladké konzistence. Opatrně ji vlijte na korpus a opět vraťte ztuhnout do lednice. S přípravou malinové vrstvy chvilku posečkejte, než banánová vrstva ztuhne. Pokud to uspěcháte, může se stát, že se vrstvy smíchají. Ideální doba na ztuhnutí první vrstvy je cca 30 minut. Malinovou vrstvu připravte stejně, jako předchozí. Pokud vás tlačí čas, urychlíte tuhnutí tak, že dort vložíte do mrazáku. V tomto případě vyndejte dort asi 20 minut před podáváním a krájejte nahřátým nožem v teplé vodě. Povrch dortu můžete libovolně ozdobit čerstvým ovocem, celým mákem nebo jedlými květy.

TIP: Ovocné vrstvy můžete obměnit dle libosti, místo malin můžete použít například jahody, borůvky nebo vše smíchat.

 

Pro makové recepty vždy používejte čerstvý kvalitní mák, nejlépe takový, který je označen Českou cechovní normou. Více informací o naší české tradiční plodině a další makové recepty najdete na www.nasmodrymak.cz.

 

Reklama

Doporučujeme

Jak si zjednodušit vaření v létě: 5 triků, díky kterým budeš méně u sporáku a víc u vody

Léto si zaslouží jednoduchost. Ať už jsi na dovolené, nebo jen vyčerpaná z vedra, nechceš stát hodiny u plotny. Naštěstí existují chytré triky, jak...

Proč se nám lépe pracuje v noci? Důvody vás překvapí

Znáte to. Za bílého dne řešíte spoustu běžných povinností, ale když přijde večer, najednou jako by do vás vjela ta správná dávka energie. Vaši...

V hlavní roli jahody. Tři tipy jak zužitkovat toto oblíbené ovoce

Jahody jsou šťavnaté a voňavé ovoce, které máme neodmyslitelně spojené s létem. Ať už si je dopřáváte jen tak, nebo z nich kouzlíte v...

SOUTĚŽ: Léto volá: Pozvěte ho k sobě domů

Léto už pomalu klepe na dveře. Každým dnem se více a více příroda probouzí do plné krásy a síly. Vneste jiskru a lehkost letních...

Alobal jako dobrý sluha, ale zlý pán. Omezte jeho nadměrné a nevhodné používání, ohrožujete si tím zdraví

Aluminiovou fólii nebo-li alobal používáme pří přípravě a uchovávaní jídel skoro pořád. Věděli jste však, že některé potraviny by s ním neměly přijít vůbec...

SOUTĚŽ: LETNÍ VÁBENÍ: SOUTĚŽ O ŘADU BIORGANIC OD ČESKÉ ZNAČKY ONCLÉ 

Nechte se unášet létem a pojďte s námi soutěžit o kosmetickou řadu Biorganic od české značky Onclé. Značka Onclé vyrábí produkty pro ženy, které...

Láska za trest. Odpadlík Lorenzo Lamas se pošesté rozvádí 

Herecká hvězda devadesátek, kterou si celý svět pamatuje z kultovního seriálu Odpadlík, opět zůstává sama. Dnes sedmašedesátiletý idol žen Lorenzo Lamas se rozvádí už...

10 rad, jak přestat kouřit

Podle statistik je na tabáku závislá téměř čtvrtina Čechů, a stejně tak čtvrtina z nich se snaží
s tímto zlozvykem skoncovat. „Bohužel jen minimálnímu počtu lidí se to podaří bez pomoci odborníka.

Španělská kuchyně: Tři ikonické recepty, kterým neodoláte

Španělská kuchyně se ve světě těší skvělé reputaci. Kdo někdy trávil v této zemi například dovolenou u moře, dá jistě za pravdu, že je...

Objevte krásy chorvatského vinařství

Chorvatsko je země, kterou většina z nás zná hlavně jako oblíbenou letní destinaci s průzračným mořem. Často se ale zapomíná na jeho skvělou gastronomii...

Letní osvěžení s bublinkami

Sluneční paprsky a stoupající teploty přímo vybízí k osvěžení. S vychlazenými bublinkami navíc dodáte každému okamžiku jiskru. Proč se ale omezovat jen na samotný...

Zastavte šedivění vlasů díky tomuto vitamínu. Najdete ho třeba i ve spíži

Trápí vás šediny ve vlasech? Stárnutí je přirozené a je to naprosto normální jev. Důležitým faktorem je genetika, strava i životní styl. Příčina však...

Máte problémy s osteoporózou? Vyzkoušejte lněné semínka! Mají mnohem více vápníku než mléčné výrobky

Všichni víme, že kosti potřebují pro svůj vývoj dostatek vápníku. Jehož zdroj je hlavně v mléčných výrobcích. Ovšem ne každý si ho může dopřát....

Nechte mrkev vyniknout! Připravte si z ní třeba tyto tři nevšední pokrmy

Mrkev máme často zařazenou jako zeleninu do polévky či na přípravu omáček včetně národního pokladu svíčkové. Tato zelenina si však zaslouží víc prostoru, a...

Objevte krásy portugalského vinařství

Portugalské vinařství se ve světě těší velmi dobré reputaci a tato jihozápadní země Evropy je opravdovým rájem pro milovníky tohoto lahodného moku. Díky různorodým...
Reklama
Reklama