Přivítejte podzim dýňovým latté

Přivítejte podzim dýňovým latté


 

Na světě je mnoho věcí, které se nám vybaví při slově podzim. Někdo si představí zlátnoucí listí na stromech, někdo zase deštivé a sychravé dny. A milovníci kávy mají podzim spojený se sezónním dýňovým latté, které některé kavárny nabízí. Proč si ale takové latté neudělat doma, kdykoliv na něj máte chuť? Postup je opravdu jednoduchý.

Budete potřebovat:

  • 1 kg máslové, nebo muškátové dýně
  • Korunní cukr třtinový Demerara dle chuti
  • koření – nejlépe kombinace skořice, sušeného zázvoru a kardamomu
  • voda dle potřeby
  • 300 ml mléka
  • 120 ml silné kávy

Dýni zbavte jádřince a rozkrájejte ji na plátky. V předehřáté troubě na 160 °C pečte na pečicím papíře přibližně 40-50 minut podle síly plátků a nechte vychladnout. Dýni dejte do kastrůlku a ohřívejte na mírném plameni, přimíchejte třtinový cukr, koření a dle potřeby zřeďte vodou. Rozmixujte tyčovým mixérem a ještě propasírujte.

Pokud nemáte kávovar na výrobu espressa, lze jej nahradit moka konvičkou. Filtr naplňte nejlépe čerstvě namletou kávou a spodní část konvičky naplňte předehřátou vodou. Pevně uzavřete a dejte vařit. Ve chvíli, kdy uslyšíte syčivý zvuk, znamená to, že se káva začíná filtrovat. Až budete mít přefiltrováno dostatečné množství kávy, odstavte konvičku z vařiče. Mléko ohřejte ve vodní lázni a po celou dobu šlehejte metličkou. Pozor, mléko není voda, nemělo by přesáhnout bod varu.

Jako první vlijte do vysoké sklenice dýňové pyré, poté přilejte mléko a nakonec espresso. Vytvoří se efektní mozaika.

 

Více informací na: www.korunnicukr.cz nebo www.facebook.com/Korunnicukr 

 

 

 

 

Zdroj foto: Shutterstock