Mákokoulení, které nás baví
Koulela se, koulela, maková kulička. Víc než dvě ruce při přípravě originálních makových kuliček nebudete potřebovat. Makové kuličky patří mezi nepečené cukroví či jednohubky, kterými si zpestříte jídelníček i v jiné dny, než jsou Vánoce. Připravte si je v několika podobách. Je libo sladké nebo slané? Ať se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, použijte kvalitní mák.
To je podmínkou úspěchu.
Modrý mák má mít makovou vůni, nasládlou chuť a modrou barvu. Jen čerstvá a kvalitní maková semínka dodají jídlu ten správný šmrnc. Věřte, že mák se výborně hodí nejenom do buchet či na sladko, ale jeho chuť se chodí i k různým sýrům.
Kuličky čtyř chutí
Chcete-li připravit pohoštění během pár minut, zkuste si zakoulet kuličky. Základem jsou různé hmoty. Fantazii se meze nekladou, ale pokud vás zrovna nic nenapadá, nechte se inspirovat čtyřmi recepty na sladké i slané kuličky s mákem. Z každého receptu připravíte zhruba 20 kuliček.
Datlové kuličky
500 g datlové pasty
4 velké lžíce mletých arašídů
1 lžíce celého modrého máku
Meruňkové kuličky
500 g meruňkové nesířené pasty
2 lžíce celého modrého máku
2 lžíce loupaných konopných semínek
1 lžička pražených sezamových semínek
Všechny ingredience smíchejte v kompaktní hmotu. Hotové sladké kuličky obalujete v celém máku, praženém sezamu, řepném prachu, kokosu nebo matcha čaji.
Sýrové kuličky
500 g měkkého tvarohu v obalu
150 g změklého másla
200 g najemno nastrouhaného eidamu
1 lžíce celého modrého máku
sůl, pepř
Nivové kuličky
500 g měkkého tvarohu v obalu
2 lžíce pomazánkového másla
100 g změklého másla
110 g najemno nastrouhané nivy
60 g najemno nastrouhaného eidamu
2 lžíce celého modrého máku
sůl
Všechny ingredience spíchejte v kompaktní hmotu. Hotové sýrové kuličky obalujte v máku s chilli lupínky. Nivovým kuličkám bude slušet „kabát“ z mletých vlašských oříšků. Vyzkoušet můžete i najemno nastrouhané uvařené vajíčko smíchané s petrželí.
TIP: Pokud se vám bude hmota při tvoření kuliček příliš lepit na prsty, namočte si je do vody.
Mák obsahuje mnoho minerálů, vitamínu a esenciálních kyselin. Mlsání tedy nebude jen pro oko krásné,
ale i chutné a zdravé. Pro makové recepty vždy používejte čerstvý kvalitní mák, nejlépe takový, který je označen Českou cechovní normou. Více informací o naší české tradiční plodině a další makové recepty najdete na www.nasmodrymak.cz.
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)