Jaké potraviny bychom měli jíst na podzim, abychom naše tělo neochlazovali? A proč?
Tip na podzimní jídelníček
Odpovídá Hana Ondrušová, výživový poradce Cambridge Weight Plan
Jsem zastánce sezónního stravování – využívat tedy pro pestrý jídelníček aktuálně sklízenou místní zeleninu či ovoce. V chladnějších měsících je pro nás přirozené, že se chceme spíše zahřát, a proto jsou skvělou volbou polévky ať už kvalitní vývary nebo krémové a pokud je doplníte o česnek, zázvor, pálivou papričku přispějete k posílení organismu. V sychravém podzimním čase se nedoporučují potraviny, které náš organismus ochlazují a mezi které patří tak oblíbené citrusové ovoce. Zkuste je nahradit místní zeleninou jako dýně, červená řepa, růžičková kapusta, zelí, cibule, mrkev či celer. Ideální úpravou zeleniny je tepelná úprava, a to jak pečení, vaření, grilování tak dušení. Z ovoce se jedná např. o jablka, švestky či hrozny, která nás nejen prohřejí, ale dopřejeme-li si je z vlastní zahrady nebo místních sadů budeme je jíst skutečně zralé. Velkou oblibou je také sušené ovoce zde je však nutné být obezřetný a dávat si velký pozor na množství, které sníme.
Znáte skvělou pečenou zeleninu jako dokonalou přílohu? Do pekáčku pokrájejte na špalíčky – mrkev, celer, petržel a cibuli na čtvrtky okořeňte vámi oblíbeným kořením zakápněte olivovým olejem a dejte péct – uvidíte, že z této podzimní přílohy budete unešení ????
Hana Ondrušková
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)