Zabavte děti a upečte hravé cukroví

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Prosinec provoněný tradičním pečením

Pojďme to vzít pěkně popořadě. Hned na začátku měsíce čeká na děti Mikuláš s andělem a čertem, a tak trochu „zúčtování“ celého roku. Děti jsou často za svou statečnost a snahu odměňovány čerstvým i sušeným ovocem, čokoládou a bonbony. A všechny tyto zmíněné suroviny se skvěle hodí také k pečení. Nevěříte? Inspirujte se
a připravte mikulášský chlebíček. Pokud máte doma navíc formu speciálního tvaru stejně jako my, hravě vykouzlíte pohádkový dezert či svačinu.

Haribo mikulášský medvídek

Ingredience (na 3 medvídky)
4 bílky
100 g cukru moučky
špetka soli
50 g másla
100 g polohrubé mouky
50 g sušeného a kandovaného ovoce – brusinky, pomerančová kůra, švestky, jablka…
30 g medvídků Haribo Goldbären
50 g kvalitní čokolády s vyšším obsahem kakaa
30 g vlašských nebo jiných ořechů

na čokoládovou polevu
120 g čokolády s vyšším obsahem kakaa
100 g másla
2 lžíce mléka

Postup

Bílky dejte do mísy robota se šlehací metlou a vyšlehejte pevný sníh. Přidejte špetku soli a moučkový cukr
a opět šlehejte. Mezitím, co se tvoří sníh, rozpusťte si máslo a nechte jej lehce vychladnout.

Do sněhu přidávejte po troškách střídavě mouku a přepuštěné máslo. Vždy promíchejte, ale lehce a opatrně, aby sníh příliš nespadnul.

Ovoce, Haribo medvídky, čokoládu i ořechy nasekejte najemno a po trochách vmíchejte do těsta.

Silikonové formičky vypláchněte studenou vodou a nalijte do nich těsto. Pečte 25 minut v troubě předehřáté na 160 °C. Formu poté opatrně vyklopte a dezert nechte vychladnout.

Polevu připravíte jednoduše tak, že čokoládu spolu s máslem rozpustíte ve vodní lázni. Když jsou obě suroviny rozpuštěné do jemné polevy, vmíchejte ještě 2 lžíce mléka. Dezert ihned polijte polevou a poté nechte ztuhnout.

 

Pravá vůně Vánoc

Jakou vůni si představíte, když se řeknou Vánoce? Většina z nás si asi vybaví směs svařeného a vína
a perníčků. Provoňte domácnost tradiční vůní a připravte perníkový dezert, který potěší velké i malé, rodinu
i blízké na návštěvě. Děti vám navíc mohou pomoci s jeho zdobením, fantazii se meze nekladou a na ozdobu dobře poslouží i bonbony Haribo.

Perníkový vánoční medvídek

Ingredience
2 vejce
160 g cukru krupice
100 ml slunečnicového oleje
150 g hladké mouky
300 g polohrubé mouky
400 ml mléka
1 lžíce kakaa
špetka soli
1 balíček prášku do perníku
1 lžíce perníkového koření

na ozdobení
1 bílek
15 – 20 dkg moučkového cukru
1 lžičky citronové šťávy
Haribo Goldbären

Postup

Troubu si předehřejte na 170 °C. Připravte si silikonové medvídky nebo jiné formičky, které vypláchněte studenou vodou.

Do mísy robota se šlehací metlou dejte vejce a cukr a vyšlehejte do nadýchané pěny. Připravte si misku, ve které smíchejte oba druhy mouky, špetku soli, prášek do perníku, kakao a perníkové koření. Směs postupně vmíchávejte do nadýchané cukrové pěny. Zároveň střídejte tyto sypké suroviny s olejem a mlékem. Těsto musí být důkladně promíchané.

Těsto nalijte do připravených medvídků nebo jiných forem a ty vyskládejte na plech. Pečte v předehřáté troubě 25 minut.

Hotové medvídky mohou děti nazdobit sněhovou polevou nebo čokoládou a Haribo bonbony.

Množství těsta vystačí na dva medvídky a na perník sloužící jako podkladová plocha pro vánoční obraz, který si můžete s dětmi dozdobit dle fantazie.

Na bílkovou polevu ušlehejte bílek a přidejte do něj moučkový cukr, aby vznikla hustá poleva. Nakonec přidejte ještě citronovou šťávu. Pokud chcete do obrázku „malovat“ polevou a štětcem, rozřeďte trochu polevy další citronovou šťávou.

 

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Vlna žádostí skončila, předčasné důchody ztratily na atraktivitě

V roce 2024 požádalo o předčasný důchod jen něco přes čtyři a půl tisíce lidí. Česká správa sociálního zabezpečení hlásí nejnižší čísla za poslední...

Jak pečovat o vlněné svetry, aby vám vydržely roky? Zde jsou nejčastější chyby, kvůli kterým se sráží a ničí

Vlněný svetr je kousek, který v zimě zahřeje jako nic jiného. Navíc bývá hebký a elegantní, zkrátka je to ideální parťák do chladných dnů....

Soutěž o tělovou kosmetiku Onclé, která Vám zpevní postavu

Zapojte se do naší soutěže. Čeká na Vás Dámská řada Onclé obsahující 3 výjimečné tělové produkty pro tvarování postavy a potlačení celulitidy, strií i...

Hubnutí po 35 letech není nemožné, jen vyžaduje jiný přístup

Říká se, že po třicítce je hubnutí těžší než kdy dřív. Vědecké studie ale ukazují, že metabolismus za to nemůže, hlavní roli hraje náš...

Sedm jídel z dětství, která dokazují vynalézavost českých maminek

Vzpomínáte si na tu vůni? Na kuchyni s linoleem, kde maminka z pár surovin dokázala vykouzlit večeři pro celou rodinu. Nebyl to luxus, ale...

Ricotta jako spasitel pro seniory: posílí kosti, chrání před chudokrevností a dodá tělu bílkoviny

Stárnutí s sebou přináší spoustu drobných nepříjemností, jako například bolavé klouby, pomalejší metabolismus nebo zažívání, které si občas dělá, co chce. Naštěstí to ale...

Politické strany chtějí více pracujících důchodců, rozdíly jsou jen v detailech

Motivace k práci v důchodovém věku se stala jedním z hlavních volebních témat. Většina stran plánuje rozšíření podpory pro seniory, kteří se rozhodnou zůstat...

Vůně, která spojuje. Objevte kouzlo poctivých masových pekáčků

Existuje něco víc než jen vůně linoucí se z trouby, kde se maso, zelenina a sýr pomalu spojují v dokonalou harmonii? Pekáček není jen...

Astratex slaví čtvrtstoletí

25 let krásy, pohodlí a sebevědomí žen Astratex, přední český specialista na spodní prádlo a plavky, letos slaví své 25. narozeniny. Společnost, která začínala v...

Zapomeňte na drahé superpotraviny. Řeřicha setá je malý zázrak přímo z vaší zahrádky

Někdy hledáme zázračné potraviny na opačném konci světa, a přitom máme jednu z těch nejlepších doslova po ruce. Řeřicha setá je na první pohled...

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...

„Co mě nezabije, to mě posílí.“ Čtyři cesty, jak proměnit kritiky ve spojence

Slova mohou zranit, ale i posunout dál. Kritici nám nastavují zrcadlo, ve kterém někdy nechceme vidět svůj odraz. Pokud se naučíme číst mezi řádky,...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3