Flexitariánství. Stravování zodpovědné vůči tělu i planetě

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Jeho zásady jsou jednoduché: většina toho, co sníte, je rostlinného původu. Občasná konzumace mléčných výrobků, vajec, ale i masa jsou však povoleny. A důvod? Chtějí jíst vyváženě, zdravě, ale zároveň být ohleduplní ke zdrojům naší planety.

Oproti vegetariánům, kteří ve stravě omezují maso především z důvodu, že nechtějí zabíjet zvířata, flexitariánství myslí více globálně. Maso a živočišné produkty zcela neomezuje, pouze je lehce redukuje s ohledem na ekologické dopady, které živočišná výroba způsobuje.

  

 

Flexitariánství prospívá zdraví a podporuje udržitelnost planety

Před čtyřmi lety zveřejnila asociace American Heart Association studii, která vyčíslila zdravotní benefity tohoto přístupu k výživě. Data pocházejí od 450 tisíc Evropanů, jež lékaři sledovali
po dobu deseti let. Zjistili, že ti, jejichž strava je aspoň ze 70 % tvořena rostlinnými produkty, mají ve srovnání
s „masožravci“ o 20 % menší riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění. Ukázalo se také, že flexitariáni jsou o 15 % štíhlejší, a dokonce žijí o téměř 4 roky déle.

Nejsou to však jen zdravotní benefity, které flexitarináství přináší. Ekologický dopad současné vysoké produkce masa už nyní někteří odborníci označují za katastrofální. Je prokázáno, že zodpovídá za zhruba 15 % všech emisí a také přispívá ke ztrátě biodiverzity, což si málo kdo z nás uvědomuje. Zvířata je totiž třeba nasytit, a tak mnoho lesů a divoké přírody začíná ustupovat polím, kde se pro ně pěstují krmiva.

 

Odpovědnost vůči planetě podporuje také projekt One Planet. One Health

V duchu udržitelného přístupu k planetě rozjíždí svou vizi pod názvem One Planet. One Health také společnost Danone. „Za tímto projektem, který vznikl před dvěma lety, stojí přesvědčení, že společně s každým soustem jídla či douškem pití si de facto vybíráme svět, ve kterém budeme žít,” vysvětluje

Marián Jánoš, Market Director pro ČR, SR a HU ze společnosti Danone. „Jeho podstatou je uvědomění si důležitosti, odkud jídlo, které se vám dostane na talíř, pochází, jak bylo vypěstováno, vyrobeno, jak dlouhou cestu k vám urazilo a jak tím ovlivňuje nejen vaše zdraví, ale také zdraví naší planety,” dodává k projektu.

Jak dále Marián Jánoš podotýká, zodpovědnost jednotlivců je skvělá, nicméně klíčovou roli hrají i velké společnosti, které by se měly začít chovat vůči planetě odpovědněji.  „V Danone jsme přesvědčeni, že se právě nadnárodní korporace musí k ochraně životního prostředí postavit čelem. Samozřejmě vše nelze udělat hned, ale je třeba začít cíle, které k tomu povedou, zařazovat do dlouhodobých plánů,“ upřesňuje myšlenku projektu One Planet. One Health ředitel české pobočky Danone a uvádí příklad z praxe, kdy v jednom jejich belgickém závodě, kde se vyrábí i produkty pro český a slovenský trh, uvádí do provozu čističku, která jim umožní recyklovat 75 % vody, jež tak budou moci vrátit zpátky do oběhu.

 

Tím, jak se stravujeme, můžeme významně ovlivnit ekosystém naší planety

Spousta z nás se snaží třídit, neplýtvat potravinami a jinak jí pomoci. Nemálo ji však můžeme prospět i tak jednoduchou věcí, jako je lehká úprava jídelníčku po vzoru flexitariánství. Stačí si uvědomit, že jíst maso každý den není nutností a více do jídelníčku zařadit zeleninu, ovoce, luštěniny, případně produkty rostlinné výroby. Tak o tom přemýšlí i Nikola P., manažerka z Brna, která flexitariánství již nějakou dobu provozuje a nejen, že se snaží jíst maso v menší míře, svůj jídelníček také rozšířila o produkty rostlinné výroby: „I když nemám žádnou potravinovou alergii a mléčné výrobky jím, především v restauracích si například do kávy objednávám rostlinná mléka. Mám to štěstí, že v Brně sójové nebo mandlové nabízí opravdu hodně kaváren. Domů si pak čas od času kupuji rostlinné jogurty, které mně osobně chutnají snad i více než ty živočišné,” dodává. Možná právě proto zvýšený zájem o výrobky značky Alpro, která se zaměřuje na alternativy k mléčným výrobkům, zaznamenalo
i zmíněné Danone, jež značku vlastní.

 

Jak začít s flexitarinástvím?

Odpověď je jednoduchá: přesně tak, jak vám to bude příjemné a pohodlné. Americká dietoložka Dawn Jackson Blatner nabízí ve své knize „Flexitariánská strava“ cestu, jak se z masožravce stát čistokrevným flexitariánem pomocí tří fází. V té první začínáte se dvěma dny v týdnu bez masa, až se dopracujete na expertní úroveň,
ve které se bez masa obejdete pět dní. Jako první fázi ale můžete zvolit i přístup módní návrhářky Stelly McCartney, která stojí za celosvětovým hnutím Bezmasé pondělí, kde  o pravidlech být řeč ani nemusí. Aby vám to ještě víc usnadnila, sepsala spolu se svým tátou, „Broukem” Paulem a celou řadou dalších celebrit kuchařku „Den bez masa“, která je rozdělena podle jednotlivých ročních období a je plná bezpočtu skvělých receptů na každé pondělí v roce.

 

 

 

 

 

 

Ilustrativní fotografie ke stažení naleznete ZDE: https://flic.kr/s/aHsmJm4xaE

 

Reklama

Doporučujeme

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...

„Co mě nezabije, to mě posílí.“ Čtyři cesty, jak proměnit kritiky ve spojence

Slova mohou zranit, ale i posunout dál. Kritici nám nastavují zrcadlo, ve kterém někdy nechceme vidět svůj odraz. Pokud se naučíme číst mezi řádky,...

Čeští důchodci objevují nečekaný trik. Levnější menu stačí vyjednat úsměvem

V některých restauracích v Česku mohou senioři dostat levnější menu nebo drobný bonus, aniž by o tom visela jediná cedule. Stačí se zeptat a...

Tři recepty z jehněčího masa, které si zamilujete

Jehněčí maso je v mnoha zemích považováno za delikatesu. Je jemné, šťavnaté a má lehce nasládlou chuť, která se krásně doplňuje s bylinkami, česnekem...

Jak se po létě dostat zpět do formy: 10 tipů pro efektivní návrat ke cvičení

Léto plné grilování, zmrzliny a odpočinku je u konce a s ním i pocit, že pravidelný trénink je vzdálenou vzpomínkou. Cítíte se bez energie...

Drobné proměny domova, které zlepší náladu. A to bez bourání či přehánění

Atmosféra domova nevzniká výběrem nábytku, ale drobnými gesty, která odrážejí naši každodennost. Není třeba investovat jmění, měnit dispozice ani listovat katalogy. Někdy stačí přesunout...

Jak se zbavit žmolků na oblečení? Pomůže trik z TikToku

Bez houbičky na nádobí si většina domácností neumí představit kuchyň. Ale věděli jste, že tahle obyčejná pomůcka se dá využít i úplně jinak než...

Program ANO počítá s důchodovou revolucí. Kdo si polepší nejvíce?

Hnutí ANO zveřejnilo důchodové priority pro podzimní volby. Chce zastropovat důchodový věk na 65 letech, rozšířit možnosti předčasného důchodu a přidat výraznější valorizace pro...

Povislá víčka nejsou problém. Vizážisté radí jednoduchá řešení

Správné líčení dokáže s povislými víčky zázraky. Díky hře světla, stínu a několika osvědčeným trikům působí oči větší, otevřenější a výrazně mladší. Obočí jako rám...

Máte rádi sýry? Tak to vás jistě zaujmou tyto tři pokrmy

Ačkoliv existují lidé, kteří sýry přímo nenávidí, většina z nás si bez nich neumí svůj jídelníček představit. Navíc jsou nesmírně variabilní. Můžete z nich...

Slunce, které nikdy nezapadá. Proč se v Norsku nemůže spát

Za polárním kruhem nevládne tma, ale nepřetržité světlo. Slunce se tam v létě neztrácí za obzorem a přepisuje lidské vnímání času, těla i duše....

Jak na zářivě bílé ponožky? Zkuste trik, který funguje lépe než drahé prostředky

Bílé ponožky jsou krásné jen do chvíle, než je párkrát obujete a hodíte do pračky. Záhy ztratí svou sněhovou barvu, začnou šednout nebo žloutnout...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3