Vánoce za námi, očista před námi
Vánoční svátky jsou, jak se říká, svátku klidu a míru. Mnozí však víme, že než se naše životy na těch pár dní v roce zpomalí, zažíváme přesný opak. Předvánoční shon v práci, dodělání restů, shánění dárků pro své milé, úklid domácností, pečení cukroví….
Naše tělo vystavujeme stresu, kolikrát nestíháme ani řádně jíst a metabolizmus křičí o pomoc. Jakmile tyto hektické dny pominou a andělské zvonění konečně jemně pocinkává u štědrovečerní večeře, cítíme, že se nám ulevilo. Ovšem ne nadlouho. Svátky klidu a míru trávíme většinou při setkáváních s rodinami a přáteli, kteří se nás snaží pohostit rozličnými lahodnými pokrmy. Takže pokud nejste dostatečně silní ve své vůli, je velmi snadné hřešit. Jednou, dvakrát…. A po skončení svátků máte pocit plnosti na sto let a cítíte, že Váš přetížený trávicí systém potřebuje regeneraci. Nezoufejte, svátky jste si užili a teď už se můžete zase vrátit ke svému obvyklému jídelníčku a ještě pro Vaše zdraví udělat něco navíc.
Pečivo, ať už sladké či slané, je velmi rozšířenou základní složkou jídelníčku většiny z nás. Jak je známo, běžné pečivo se vyrábí z převážné části z pšenice, méně z žita a ječmene. Všechny tyto obiloviny obsahují lepek
(také označován jako gluten), který je pro jistou část populace nepříjemným život komplikujícím protivníkem.
Své o tom jistě vědí celiaci a lidé s alergií na lepek nebo potravinovou intolerancí, kteří se s většími či menšími zažívacími problémy potýkají neustále. U lidí s celiakií (autoimunitním onemocněním, při kterém dochází
k poruše vstřebávání živin v důsledku zeslabení sliznice tenkého střeva způsobeného chronickým zánětem) je změna jídelníčku s absolutním vysazením lepku nezbytná a celoživotní. Ale i lidé s podezřením na tuto nemoc nebo s alergií na lepek by se měli glutenu v potravinách vyhýbat a omezit jeho přísun na minimum.
A i když patříte mezi šťastlivce, kteří s lepkem žádné obtíže nemají, ale záleží Vám na tom, co jíte, můžete množství lepku ve stravě snížit. Třeba právě proto, že si přejete své vánoční dietologické hříšky napravit a tělu dopřát očistu a změnu.
Bylo napsáno již mnoho článků na téma „pšenice - zlo lidstva“ nebo „lepek - zdroj všech zdravotních problémů“ a jako na všechno existují mezi lékařsky vzdělanými odborníky a výživovými poradci dva názory. Ten více vyhraněný říká, že zdroj lepku (tedy nejčastěji pšenici) je nutné z našich jídelníčků zcela vymýtit. Druhý, liberálnější, hlásí, že pšenice jako tisíciletá základní potravina je nezbytnou součástí jídelníčků a zdrojem mnoha potřebných živin, a pokud tedy nemáte zdravotní indikace, není nutné se jí striktně vyhýbat. Zkusme tedy k tématu přistoupit z obou stran.
Pšenice se stala pro své vlastnosti nejvíce pěstovanou a konzumovanou plodinou, která ovšem také prošla řadou genetických modifikací. Od pšeničných zrn jsme chtěli co nejvíce lepku pro svou schopnost pojit a kypřit pečivo, pro snadnější konzumaci jsme zrno mleli na nejjemnější prášek, pro prodloužení trvanlivosti pečiva
a polotovarů jsme ze zrna odstranili obaly a klíček, které ale byly výborným zdrojem vlákniny, minerálů, bílkovin a tuků. Vznikla nám tak mouka, která po výživové stránce mnoho zdraví prospěšného nepřináší, ale
z komerčního hlediska se stala v potravinářském průmyslu naprosto nepostradatelnou surovinou. Nejčastěji ji nalezneme jako náhražku jiných složek v polotovarech ale i např. v uzeninách, paštikách, zmrzlině apod.
Obiloviny a výrobky z nich tvoří základní kámen potravinové pyramidy a my je konzumujeme de facto od rána do večera - pečivo k snídani, těstoviny k obědu, odpolední sušenka a chleba s máslem k večeři. V našich jídelníčcích se tak nachází několikanásobně více pšenice a lepku než ve stravě našich předků, a proto ubrat
v pojídání pšeničného (ale i žitného a ječného) pečiva může každý z nás.
Pečivo. Jak nahradit pečivo, když Vaše rodina tak ráda snídá maminčiny bábovky nebo babiččiny koláče
a buchty? A co takový čerstvě upečený domácí chléb? O tyto Vaše gurmánské zvyklosti se nemusíte ochudit, protože díky stále rostoucímu počtu lidí dodržujících bezlepkovou dietu a těch, kteří upřednostňují zdravější styl stravování, máme nyní na trhu širokou škálu bezlepkových produktů.
Rádi Vám představujeme bezlepkové směsi na pečení od společnosti Nutrifree, odborníka na potravinové intolerance. Značka Nutrifree pochází z Itálie a již přes dvacet let se věnuje vývoji a výrobě bezlepkových potravin. K výrobě svých produktů zpracovává suroviny, které přirozeně lepek neobsahují a nehrozí jim ani nežádoucí kontaminace, nepoužívá konzervanty ani geneticky modifikované složky a to vše s maximálním úsilí o dosažení výtečné chuti. Proto svůj koncept nazývá „bez lepku a kvalitně“. A my s radostí dodáváme i „chutně“.
Nutrifree dodává na náš trh 4 směsi na přípravu domácího pečiva. Tyto směsi na pečení mají základ
z kukuřičného škrobu a rýžové mouky, poskytují rovnocenné vitamíny a minerály, jsou bez laktózy a vhodné jak pro celiaky tak i pro vegany. Díky snadné přípravě si můžete dopřát čerstvé voňavé pečivo, kdykoli na něj dostanete chuť.
Bezlepková směs na pečivo - Mix per pane
Tato směs na pečení bílého pečiva je převážně složena z kukuřičného škrobu a rýžové mouky. Pro upečení lahodného čerstvého bochníku nebo bagety Vám stačí smíchat směs s vodou, přidat droždí, trochu soli
a panenského olivového oleje.
balení: 1 kg stačí na dva středně velké bochníky
Bezlepková směs na celozrnný chléb – Mix per pane integrale
Celozrnný chléb se stejně jako jeho bílý kamarád upeče velmi snadno. Přidáním vody, droždí, soli a oleje do této výborné směsi, která obsahuje i pohanku a rýžové otruby, získáte lahodné celozrnné pečivo s vysokou výživovou hodnotou.
balení: 1 kg stačí na dva středně velké bochníky
Rádi si pro ranní povzbuzení dopřejete sladkou snídani nebo něco na zub k odpolední kávě či čaji?
Vedle slaného pečiva má Nutrifree také dvě směsi pro sladké varianty pečení.
Bezlepková směs na křehké pečivo – Mix per pasta frolla
Směs tvořená kukuřičnou a rýžovou moukou Vám poskytne výborný základ pro pečení křehkých sladkých pokrmů od sušenek, cukroví, koláčů až po dezerty, záleží na Vaší chuti.
balení: 1 kg stačí na dva větší koláče
Bezlepková směs na sladké pečivo – Mix per dolci
Pro upečení jakéhokoli oblíbeného moučníku použijte tuto dobře vyváženou směs na sladké pečivo, která je
z vysoce kvalitních surovin s nízkým obsahem cukru a nasycených tuků. Z této směsi lze například připravit velice jemné a chutné koblížky, jejichž recept přikládáme níže.
balení: 1 kg stačí na dva větší koláče
Teď už víte, že se nemusíte vzdávat svého oblíbeného domácího pečiva a v jeho konzumaci se není nutné za každou cenu omezovat. Tyto směsi Vám pomohou získat chutnou a zdravou stravu a dobrý pocit, že i dočasným omezení lepku svému organismu prospějete.
Nutrifree bezlepkové směsi jsou k dostání v síti lékáren a eshopu Dr. Max, v supermarketech Globus a Tescu nebo v prodejnách se zdravou výživou.
Bezlepkové koblihy
Tento vynikající recept Vám přináší autorka bezlepkových kuchařek Vlaďka Halatová.
Ingredience: (na 10 koblížků)
- 200 g bezlepkové směsi Mix per dolce od Nutrifree
- 50 g bezlepkové samokypřící směsi
- 20 g čerstvého droždí
- špetku soli
- 25 g másla
- 30 g cukru moučka
- 2 žloutky
- 1 lžíce rumu
- 100 ml smetany
- 12% 50ml vlažného mléka na kvásek
- olej na smažení
- marmeládu nebo jinou náplň
Postup:
Nejprve si nachystáme z vlažného mléka, cukru a droždí kvásek. V míse smícháme smetanu, máslo, žloutky, rum a mouky se špetkou solí, pak přidáme kvásek a vyhněteme vláčné jemné těsto, které necháme na teplém místě cca hodinu kynout, mísu s těstem zakryjeme utěrkou nebo poklopem, aby neoschlo.
Po hodině si těsto vložíme na vál a mírně, jen co je nutné pomoučníme, aby se nám nelepilo k rukám, vypracujeme a rozválíme přes mikroténový sáček válečkem na 5 mm silný plát. Nachystáme si dva hrníčky, jeden s větším průměrem a druhý s menším asi o 5 mm (nebo vykrajovátka), větším průměrem vykrojíme kolečka, na která poklademe lžičkou marmeládu nebo povidla. Druhé kolečko položíme na kolečko s marmeládou a okraje umačkáme, aby se obě kolečka s marmeládou uvnitř pěkně spojila, vezmeme si hrníček nebo vykrajovátko s menším průměrem a spojené kolečko znovu vykrojíme a spoje uhladíme rukou. Takto vzniklé bochánky dáme na tácek cca 35 minut znovu kynout.
Mezitím si nachystáme do hrnce olej, až je olej rozpálený bochánky nafouklejší stranou vkládáme do hrnce směrem dolů a mírně smažíme první 3 minuty z obou stran pod pokličkou, pak dosmažíme bez pokličky
a pokládáme na papírový ubrousek, aby nasál zbytek oleje. Smažení je třeba si pohlídat.
Zdroj: Vladěna Halatová
Přejeme Vám dobrou a zdravou chuť!
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)