Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď


Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se
u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

Ať už máte na grilu nejraději čerstvé maso, uzeniny, zeleninu nebo třeba ovoce, s přípravou oblíbených pochoutek rozhodně nemusíte čekat až do léta. Naopak, čím dál tím častěji je mezi Čechy populární zimní grilování. Že jste to ještě nezkoušeli? Jediné, co potřebujete, je vhodný gril s poklopem, suroviny a teplý drink, co má říz a zahřeje. Na nic nečekejte, pozvěte pár přátel, rozpalte brikety a vzhůru do toho! 

Ale ne zas tak rychle!

Věděli jste, že nedočkavost je největší chyba, které se Češi při grilování dopouštějí? Buď nenecháme gril pořádně rozpálit, anebo na něj začneme skládat suroviny moc brzo. Stačí však dodržet jen pár základních pravidel ohledně uhlí. Prvním pravidlem je, abyste s uhlím na začátku nešetřili – v tomto případě se to opravdu nevyplácí. Gril pak totiž tepelně vystačí pouze na první várku surovin. Jakmile vidíme, že jeho výkonnost klesá, máme tendenci uhlí přisypat. To je ale další chyba, protože tím vytvoříme jen mix hořících a nehořících uhlíků, které ohřívají nerovnoměrně. A poslední rada zní – suroviny pokládejte na gril až když jsou uhlíky zbarvené bílou vrstvou popela. Ten totiž zabraňuje nechtěnému vznícení odkapávajícího tuku.

Zkraťte si dlouhou chvíli

Ačkoliv je v zimě grilování možná větší zážitek než v létě, vyžaduje také důkladnější přípravu. Nejen, že potřebujete gril s poklopem, ale také špetku trpělivosti. Grilu totiž v chladnějším období trvá déle, než se roztopí. Jakmile ho ale správně „rozfajrujete“ (ideálně na 180 °C), můžete začít přikládat jídlo. U toho platí, že čím menší kusy, tím lepší – obzvlášť u masa. A protože je taková grilovačka společenskou událostí minimálně na půl dne, je třeba udržovat v teple nejen gril, ale i sebe. Vsaďte proto na hot drink Fire Štrúdl, jehož základem je americká whiskey Jack Daniel’s Tennessee Fire s unikátní skořicovou chutí, protože co by to bylo za grilovačku bez Jacka? Smíchejte 4cl Jack Daniel's Fire s horkým jablečným džusem, ozdobte citronem či sušenou skořicí a vychutnejte si zahřívací drink z oblíbené sklenice.

Recept na zimní grilovaná žebra:

Ingredience:

  • 240 ml Jack Daniel’s Tennessee whiskey
  • 240 ml kečupu
  • 120 ml hnědého cukru
  • 60 ml octa
  • 15 ml citronové šťávy
  • 10 ml worcesterové omáčky
  • 1 lžíci nastrouhaného česneku
  • ½ čajové lžičky mleté hořčice
  • ½ čajové lžičky soli
  • ½ čajové lžičky mletého černého pepře
  • 500 g vepřových žeber

Postup:

  1. Ve středním hrnci důkladně smíchejte veškeré ingredience na marinádu.
  2. Vařte na mírném ohni zhruba 20 minut, často promíchávejte. Směs by měla postupně nabírat na hustotě.
  3. Jakmile bude omáčka krémově hustá, odstaňte ji z plotny a nechte vychladnout.
  4. Potřete čerstvá nebo uzená žebra a vložte na gril. Dobrou chuť.

Tip: Omáčku skladujte v chladu ve vzduchotěsné nádobě, tak vám vydrží až 7 dní. Po vyndání z lednice ji před použitím nechte pár minut povolit.