Kávové kapsle: Snadná příprava vs. ekologická pohroma

Kávové kapsle: Snadná příprava vs. ekologická pohroma

Spotřeba kávy na celém světě neustále roste. Káva je pro mnohé lidi skvělým startem nového dne či symbolem příjemné odpolední pauzy. O kávových kapslích je známo, že nejsou k životnému prostředí zrovna šetrné, ale pokud jste přeci jen jejich zarytým milovníkem, není potřeba se jich vzdávat úplně. Stačí si pořídit, takové, které se dají znovu plnit.


Kávové kapsle umožňují rychlou a bezstarostnou přípravu kávy, ale za pohodlí se zpravidla platí a v případě jednorázových kapslí to platí dvojnásob. Nejenže poměrně významně zatěžují životní prostředí, jelikož jsou v podstatě nerecyklovatelné, ale mohou mít také nepříznivý vliv na naše zdraví.

Na počátku toho všeho stál John Sylvan, jehož hlavní myšlenkou bylo zjednodušit přípravu kávy. Jeho vynález rozjel miliardový byznys. Je zajímavé, že on sám kávovar na kapsle údajně nevlastní a dokonce sdílí obavy ochránců přírody. Ti spočítali, že jen z vyprodukovaných K-Cups (USA trh) v roce 2014 by šel vytvořit řetěz, který by obepnul naši planetu minimálně dvanáctkrát. A většina těchto kapslí je téměř nerecyklovatelná.

Znovu-plnitelné kávové kapsle

Znovu-plnitelných kávových kapslí je na trhu velké množství a jejich kvalita se mnohdy výrazně liší. Jedny z těch nejekologičtějších, které po sobě zanechají jen bioodpad, tedy kávovou sedlinu, jsou nerezové kapsle na opakované použití Waycap. Hodí se do různých typů kávovarů a jsou vyrobeny v Itálii.

 

 

 

Plnitelné nerezové kapsle WayCap pro kávovary Nespresso a Dolce Gusto jsou k dostání
na www.zemito.cz od 1599 Kč.