Léto na grepové vlně: inspirace na osvěžení pro celou rodinu

Léto na grepové vlně: inspirace na osvěžení pro celou rodinu

Léto patří šťavnatému ovoci, ovocným šťávám a zmrzlinám. Je to období, kdy do sebe i svých blízkých ládujeme příjemně vychlazené kousky ovoce a dopřáváme tak našemu tělu požitek nejen chladivý, ale především vitaminový. Mezi vší tou parádou by neměl chybět ani grep, jehož nahořklá chuť skvěle doplní letní saláty, ale příjemně osvěží třeba i zmrzliny.



I letos se meteorologové shodují, léto bude opět horké a suché. Právě v tomto období naše tělo ocení osvěžující dávku ovoce, která také doplní tělu prospěšné látky. Chybět by neměl ani grep, citrus, který jako jediný oproti všem ostatním nepochází z Asie ale z Barbadosu. O oblibě grepu svědčí i to, že jeho příjemně hořkosladkou chuť lze najít v mnoha produktech. Jedním z nejnovějších jsou oblíbené bonbony Haribo, které uvádí na trh novinku inspirovanou právě jeho chutí.

Do salátu i zmrzliny

Grep se výborně hodí do sladkých i slaných pokrmů. Je možné ho jíst samotně, v salátu, skvěle chutná i v domácí zmrzlině. Její příprava vůbec nemusí být složitá, vyzkoušet můžete třeba domácí grepovo bazalkovou zmrzlinu, kterou oslníte celou rodinu a blízké. 

Grapefruitová zmrzlina s citronem a bazalkou

Ingredience
400 ml plnotučného mléka
200 ml smetany ke šlehání
80 ml čerstvé šťávy z grapefruitu
80 ml čerstvé citronové šťávy
100 - 150 g cukru krupice (podle chuti)
2 lžíce kukuřičného škrobu
špetka soli
15 lístků čerstvé bazalky
1 sáček Haribo Grapefruit
bazalkový cukr na ozdobení

Postup

  1. Mléko smíchejte se smetanou, cukrem a špetkou soli. Šťávu z grepu a citronu promíchejte s kukuřičným škrobem.
  2. Připravte si vodní lázeň. Do ní dejte velkou mísu a do té nalijte mléčnou směs. Vodu nechejte probublávat, neměla by úplně prudce vřít, ale spíš jemně vařit. Mléčnou směs promíchávejte metličkou. Až bude horká, přilijte ovocnou šťávu s kukuřičným škrobem.
  3. Opět intenzivně míchejte. Směs začne nad jemně bublající vodou houstnout. Až se vám bude zdát dost hustá, sundejte z vodní lázně. Bude to trvat asi tři minuty. Za častého míchání nechejte vychladnout.
  4. Po úplném vychladnutí dejte mísu se základem na zmrzlinu ještě na hodinu do lednice. Poté vyndejte ven a do směsi vsypejte nadrobno nasekanou bazalku. Nadrobno nakrájejte pár bonbonů Haribo Grapefruit a dobře zamíchejte.
  5. Teď máte dvě možnosti. Kdo má zmrzlinovač, tak směs přemístí do stroje, který za stálého míchání vyrobí lahodnou a jemnou zmrzlinu. Kdo zmrzlinovač nemá, vloží nádobu se směsí do mrazáku. Každých 15 minut zmrzlinu vyndejte a intenzivně promíchejte, aby se v ní nedělaly krystalky ledu.
  6. Zmrzlinu podávejte lehce posypanou bazalkovým cukrem a nadrobno nasekanými bonbony Haribo Grapefruit.

TIP: Jak vyrobit bazalkový cukr? Jednoduše promixujte cukr krupice spolu s čerstvými bazalkovými listy.

 

Produktový tip Haribo Grapefruit

V novém sáčku od Haribo se mísí chutě toho nejšťavnatějšího citrusového plodu – grapefruitu. Vychutnejte si želatinové trojúhelníčky ve dvou různých příchutích. Růžové připomínají sladkou chuť červeného grepu, zatímco v těch bílých je cítit tradiční chuť s trochou štiplavosti. Pro vyrovnání chutí jsou obě varianty obalené v jemném cukru. Nenechte se doběhnout chutí na sladké a sáhněte po osvěžující grepové novince Haribo Grapefruit!