6 tipů, jak jíst více vlákniny v ideální kombinaci se sacharidy

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

 

V čem spočívá prospěšnost vlákniny?

Vláknina tvoří základní složku potravy. Je obsažená v rostlinných potravinách, a přestože je prakticky nestravitelná a nezískáme z ní žádnou energii, je pro zdravé fungování organismu nepostradatelná. „Vláknina je dobrým pomocníkem při boji proti civilizačním chorobám, ať už jde o srdeční onemocnění, cukrovku, trávicího ústrojí, vysokou hladinu cholesterolu, obezitu či dokonce rakovinu. Pomáhá i při léčbě zácpy, hemeroidů, syndromu podrážděného střeva a oblíbená je také při snaze zhubnout. Rozpustná vláknina dokáže zvýšit objem stravy, díky čemuž máme delší pocit sytosti,“ uvádí Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy společnosti BONAVITA.

 

Zajímavost: Věděli jste, že v Česku vláknině příliš neholdujeme? Průměrně sníme 11–15 g vlákniny za den, přičemž podle odborných doporučení by starší děti a dospělí měli přijmout přibližně 20–35 g vlákniny za den. Větší množství už není nutné ani žádoucí.

 

6 praktických tipů, jak snadno navýšit příjem vlákniny

1. Jezte více ovoce a zeleniny

Využijte sezónní nabídky čerstvého ovoce a zeleniny, která vám kromě vlákniny poskytne i řadu dalších prospěšných látek. „Zakousněte se s chutí do šťavnatého jablka, připravte si misku sladkých jahod nebo se v létě ochlaďte prostřednictvím vychlazeného melounu. Léto je navíc nejvhodnější období, kdy odlehčit jídelníčku a jíst větší množství čerstvých zeleninových salátů, které můžete obohatit o různá semínka,“ doporučuje Michaela Ryglová. Pokud máte radši smoothies než celé ovoce či zeleninu, mějte na paměti, že vláknina se ukrývá zejména ve slupkách a zrníčkách. Pokud vám to zdravotní stav umožňuje, jezte ovoce a zeleninu vcelku. Neloupejte, neodšťavňujte, neodpeckovávejte.

2. Neloupejte ani brambory

Slupky se nezbavujte ani v případě, že si chystáte přílohu z brambor. Neoloupané brambory mají až dvakrát více vlákniny. Kromě toho slupka od brambory obsahuje nerozpustnou vlákninu, která je skvělým pomocníkem pro dobré trávení či jako prevence zácpy. Pokud však budete vařit brambory ve slupce, nezapomeňte je předem umýt a ideálně brambory nakupujte u místních farmářů.

3. Zařaďte celozrnné pečivo

K letnímu salátu se perfektně hodí celozrnné sacharidové přílohy, ať už ve formě pečiva, těstovin, bulguru nebo třeba méně tradičních variant jako jsou amarant či pohanka. „Celozrnné varianty sacharidových příloh mají vysoký obsah minerálních látek a vlákniny a díky nižšímu glykemickému indexu také více zasytí, ideálně v kombinaci s bílkovinami. Výbornou alternativou je trvanlivé pečivo ve formě knäckebrotu, zvlášť jako svačinka na cestách. Mým favoritem je knäckebrot se lněnými semínky, sezamem a slunečnicí nebo extra celozrnné křehké rohlíčky,“ dává svůj tip Michaela Ryglová.

4. Pečte z celozrnné mouky

Pokud si doma pečete vlastní chléb, nebo patříte mezi milovníky dezertů, zkuste bílou mouku nahradit celozrnnou variantou. Dobrým tipem může být i přidání žitné nebo špaldové mouky.  Použitím celozrnné mouky zase zvýšíte obsah vlákniny a výživové vlastnosti připravovaného pokrmu. Za vyzkoušení stojí i pohanková mouka.

5. Přidávejte do jídel oříšky a semínka

Pomocí různých druhů oříšků a semínek obohatíte jídlo hezkou dávku vlákniny. „Semínka i oříšky se hodí nejen do čerstvých salátů, ale například chia či lněná semínka využijete jako součást müsli či ranních kaší. Slunečnicovým semínkem můžete posypat pečivo namazané domácí lahodnou pomazánkou, případně můžete zvolit výše zmiňovaný trvanlivý knäckebrot, který už semínka obsahuje,“ doporučuje Michaela Ryglová.

6. Sáhněte po potravinách obohacených vlákninou

Zejména během letních měsíců, kdy více cestujeme a vyletujeme, přijdou vhod trvanlivé svačinky, které jsou obohacené vlákninou. „Na trhu jsou různé druhy cereálií, tyčinek– müsli, ořechové, cereální, ovesné, či trvanlivé pečivo a další produkty, které obsahují vlákninu, ať už jako přirozenou součást nebo získávanou z přírodních zdrojů a následně přidávanou navíc. Přidanou vlákninu poznáte podle toho, že je na obalu uveden název jako inulin, isomalto-oligosacharidy, rostlinná či kukuřičná vláknina nebo polydextróza. Pro mnohé jsou to krkolomné názvy, ale nemusíte se toho bát,“ uzavírá Michaela Ryglová.

 

Reklama

Doporučujeme

Jak správně krmit kočku, která je vybíravá a nic jí nechutná?

Kočky jsou známé svou vybíravostí v jídle a někdy dokážou své majitele pěkně potrápit. Na rozdíl od psů, kteří jsou většinou schopni spořádat prakticky...

Zklamání po svatbě. Když papír nestačí na záchranu vztahu

Žili spolu deset let, pak se vzali a po čtyřech měsících přišel rozvod. Proč je první rok manželství paradoxně nejtěžší, i když už partneři...

Každý jsme originál: Podle kterých znaků poznáte, že jste opravdu výjimeční?

Na světě neexistují dva naprosto stejní lidé. Každý z nás má něco, co ho odlišuje od ostatních, ať už je to způsob myšlení, pohled...

Průkopnice OnlyFans Valérie Holáková: Vydělala jsem miliony, chci být psycholožkou

Je průkopnicí OnlyFans v Česku, její matka řídí školu a ona sama chce být psycholožkou. Valérie Holáková známá jako Xholakys v Show Jana Krause...

Hry s vaší myslí. Sedm taktik, kterými vás manipulátor dostane na dno

Nejprve přijde zmatek, pak snaha přizpůsobit se a nakonec beznaděj. Než vůbec získáte podezření, že žijete s manipulátorem, často už jste po uši ponořeni...

Muž pod tlakem: proč se uzavírá a co s tím může udělat partnerka

Na první pohled to možná nevypadá, ale i muži mají svoje těžké chvíle. Společnost od nich čeká sílu, výkonnost, úspěch a dokonalou kontrolu nad...

Kim Kardashianová promluvila o tetování své 12leté dcery: Nikdy jí tu kreativitu nevezmu

Falešné tetování na obličeji, piercing v nose a černé grillz. Dvanáctiletá North Westová svým vzhledem na TikToku vyvolala bouři a její matka Kim Kardashianová...

Svatomartinská vína 2025

Každý rok 11. listopadu netrpělivě vyhlížíme svatého Martina, který by měl podle tradice dorazit na bílém koni a symbolicky přinést první sníh. Pro vinaře...

Atelier JOCHA je ateliér s péčí první republiky v 21.STOLETÍ

Móda s profesionální péčí, postavená na základech tradičního řemeslného zpracování a moderního designu.V JOCHA vznikají pod rukama Kateřiny Jochové malé autorské kolekce, šité na...

Po svátcích s blízkými touží 88 % Čechů, někteří se však nemají na koho obrátit. Společnost dm v nové kampani vybízí k propojování

Jedineční jsme díky těm, kteří nás obklopují Nová vánoční kampaň společnosti dm připomíná, že opravdové kouzlo svátků netvoří dárky ani dokonalá výzdoba, ale lidé, se...

Hledání jistoty… Proč Češi v chaosu moderní doby dávají dětem prastará jména

Svět zrychluje, trendy se mění každou sezonu, přesto žebříčky popularity jmen v Česku zůstávají jako vytesané do kamene. Na vrcholu trůní Jakub, Jan, Anna...

Nový Predátor: Nebezpečné území přináší návrat legendy, která nikdy nezmizela

Sál pražského kina IMAX v Cinema City se 4. listopadu proměnil v dějiště premiéry filmu, který znovu probouzí napětí, jaké diváci znají už desítky...

Wilkinsonová: U Diddyho jsem nic zlého neviděla. V sídle Playboye to bylo nechutnější

Zatímco Sean „Diddy“ Combs stojí před soudem kvůli obvinění ze sexuálního obchodování na svých večírcích, jeho bývalá častá návštěvnice Kendra Wilkinsonová promluvila. Bývalá hvězda...

Karol Duchoň – Karči

Miroslav Graclík / Václav Nekvapil Výpravná celobarevná publikace Karči shrnuje a popisuje životní příběh zpěváka Karola Duchoně, a to na základě ověřených faktů, dobových souvislostí...

Češi mají jasno: Ke svatomartinské huse nejlépe ladí pivo – Pivovarnická společnost Heineken reaguje na rostoucí oblibu pivních speciálů a pro svatomartinské oslavy nabízí hned...

Pečení svatomartinské husy symbolicky otevírá předvánoční období, tedy čas výjimečných kulinárních zážitků. K tradičnímu podzimnímu menu neodmyslitelně patří i nápoj, který chuť jídla dokonale...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3