6 tipů, jak jíst více vlákniny v ideální kombinaci se sacharidy

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

 

V čem spočívá prospěšnost vlákniny?

Vláknina tvoří základní složku potravy. Je obsažená v rostlinných potravinách, a přestože je prakticky nestravitelná a nezískáme z ní žádnou energii, je pro zdravé fungování organismu nepostradatelná. „Vláknina je dobrým pomocníkem při boji proti civilizačním chorobám, ať už jde o srdeční onemocnění, cukrovku, trávicího ústrojí, vysokou hladinu cholesterolu, obezitu či dokonce rakovinu. Pomáhá i při léčbě zácpy, hemeroidů, syndromu podrážděného střeva a oblíbená je také při snaze zhubnout. Rozpustná vláknina dokáže zvýšit objem stravy, díky čemuž máme delší pocit sytosti,“ uvádí Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy společnosti BONAVITA.

 

Zajímavost: Věděli jste, že v Česku vláknině příliš neholdujeme? Průměrně sníme 11–15 g vlákniny za den, přičemž podle odborných doporučení by starší děti a dospělí měli přijmout přibližně 20–35 g vlákniny za den. Větší množství už není nutné ani žádoucí.

 

6 praktických tipů, jak snadno navýšit příjem vlákniny

1. Jezte více ovoce a zeleniny

Využijte sezónní nabídky čerstvého ovoce a zeleniny, která vám kromě vlákniny poskytne i řadu dalších prospěšných látek. „Zakousněte se s chutí do šťavnatého jablka, připravte si misku sladkých jahod nebo se v létě ochlaďte prostřednictvím vychlazeného melounu. Léto je navíc nejvhodnější období, kdy odlehčit jídelníčku a jíst větší množství čerstvých zeleninových salátů, které můžete obohatit o různá semínka,“ doporučuje Michaela Ryglová. Pokud máte radši smoothies než celé ovoce či zeleninu, mějte na paměti, že vláknina se ukrývá zejména ve slupkách a zrníčkách. Pokud vám to zdravotní stav umožňuje, jezte ovoce a zeleninu vcelku. Neloupejte, neodšťavňujte, neodpeckovávejte.

2. Neloupejte ani brambory

Slupky se nezbavujte ani v případě, že si chystáte přílohu z brambor. Neoloupané brambory mají až dvakrát více vlákniny. Kromě toho slupka od brambory obsahuje nerozpustnou vlákninu, která je skvělým pomocníkem pro dobré trávení či jako prevence zácpy. Pokud však budete vařit brambory ve slupce, nezapomeňte je předem umýt a ideálně brambory nakupujte u místních farmářů.

3. Zařaďte celozrnné pečivo

K letnímu salátu se perfektně hodí celozrnné sacharidové přílohy, ať už ve formě pečiva, těstovin, bulguru nebo třeba méně tradičních variant jako jsou amarant či pohanka. „Celozrnné varianty sacharidových příloh mají vysoký obsah minerálních látek a vlákniny a díky nižšímu glykemickému indexu také více zasytí, ideálně v kombinaci s bílkovinami. Výbornou alternativou je trvanlivé pečivo ve formě knäckebrotu, zvlášť jako svačinka na cestách. Mým favoritem je knäckebrot se lněnými semínky, sezamem a slunečnicí nebo extra celozrnné křehké rohlíčky,“ dává svůj tip Michaela Ryglová.

4. Pečte z celozrnné mouky

Pokud si doma pečete vlastní chléb, nebo patříte mezi milovníky dezertů, zkuste bílou mouku nahradit celozrnnou variantou. Dobrým tipem může být i přidání žitné nebo špaldové mouky.  Použitím celozrnné mouky zase zvýšíte obsah vlákniny a výživové vlastnosti připravovaného pokrmu. Za vyzkoušení stojí i pohanková mouka.

5. Přidávejte do jídel oříšky a semínka

Pomocí různých druhů oříšků a semínek obohatíte jídlo hezkou dávku vlákniny. „Semínka i oříšky se hodí nejen do čerstvých salátů, ale například chia či lněná semínka využijete jako součást müsli či ranních kaší. Slunečnicovým semínkem můžete posypat pečivo namazané domácí lahodnou pomazánkou, případně můžete zvolit výše zmiňovaný trvanlivý knäckebrot, který už semínka obsahuje,“ doporučuje Michaela Ryglová.

6. Sáhněte po potravinách obohacených vlákninou

Zejména během letních měsíců, kdy více cestujeme a vyletujeme, přijdou vhod trvanlivé svačinky, které jsou obohacené vlákninou. „Na trhu jsou různé druhy cereálií, tyčinek– müsli, ořechové, cereální, ovesné, či trvanlivé pečivo a další produkty, které obsahují vlákninu, ať už jako přirozenou součást nebo získávanou z přírodních zdrojů a následně přidávanou navíc. Přidanou vlákninu poznáte podle toho, že je na obalu uveden název jako inulin, isomalto-oligosacharidy, rostlinná či kukuřičná vláknina nebo polydextróza. Pro mnohé jsou to krkolomné názvy, ale nemusíte se toho bát,“ uzavírá Michaela Ryglová.

 

Reklama

Doporučujeme

Bylinka z dětství, která pomáhá i dnes. Šťovík nejen na lupénku a rýmu

Každý jsme ho někdy žvýkali na louce – kyselý, svíravý, ale osvěžující. Šťovík není jen vzpomínkou na dětství, ale i malým zázrakem pro naše...

Domov za 60 tisíc. A k večeři rohlík? Vítejte v českém zlatém stáří

Rohlík k večeři, sprcha dvakrát týdně, přetížený personál. A účet na 60 tisíc měsíčně. Tak vypadá realita v některých soukromých domovech seniorů. Důstojné stáří...

Zůstala jste v 60 sama? Nežijte ze vzpomínek a vytěžte ze single života maximum

Ať už jste zůstala sama ze svého vlastního přesvědčení nebo to prostě tak zařídil život, odežeňte chmury a najděte si v tom svá pozitiva....

Lázeňské hotely Ensana představují v Mariánských Lázníchnový lázeňský program pro osoby po onkologické léčbě

Lázeňská skupina Ensana spouští v Mariánských Lázních nový specializovaný program Onkologická rekonvalescence, který je určený klientům po ukončené onkologické léčbě. Program byl vytvořen zkušeným týmem lékařů,...

Jak si zjednodušit vaření v létě: 5 triků, díky kterým budeš méně u sporáku a víc u vody

Léto si zaslouží jednoduchost. Ať už jsi na dovolené, nebo jen vyčerpaná z vedra, nechceš stát hodiny u plotny. Naštěstí existují chytré triky, jak...

Proč se nám lépe pracuje v noci? Důvody vás překvapí

Znáte to. Za bílého dne řešíte spoustu běžných povinností, ale když přijde večer, najednou jako by do vás vjela ta správná dávka energie. Vaši...

V hlavní roli jahody. Tři tipy jak zužitkovat toto oblíbené ovoce

Jahody jsou šťavnaté a voňavé ovoce, které máme neodmyslitelně spojené s létem. Ať už si je dopřáváte jen tak, nebo z nich kouzlíte v...

SOUTĚŽ: Léto volá: Pozvěte ho k sobě domů

Léto už pomalu klepe na dveře. Každým dnem se více a více příroda probouzí do plné krásy a síly. Vneste jiskru a lehkost letních...

Alobal jako dobrý sluha, ale zlý pán. Omezte jeho nadměrné a nevhodné používání, ohrožujete si tím zdraví

Aluminiovou fólii nebo-li alobal používáme pří přípravě a uchovávaní jídel skoro pořád. Věděli jste však, že některé potraviny by s ním neměly přijít vůbec...

SOUTĚŽ: LETNÍ VÁBENÍ: SOUTĚŽ O ŘADU BIORGANIC OD ČESKÉ ZNAČKY ONCLÉ 

Nechte se unášet létem a pojďte s námi soutěžit o kosmetickou řadu Biorganic od české značky Onclé. Značka Onclé vyrábí produkty pro ženy, které...

Láska za trest. Odpadlík Lorenzo Lamas se pošesté rozvádí 

Herecká hvězda devadesátek, kterou si celý svět pamatuje z kultovního seriálu Odpadlík, opět zůstává sama. Dnes sedmašedesátiletý idol žen Lorenzo Lamas se rozvádí už...

10 rad, jak přestat kouřit

Podle statistik je na tabáku závislá téměř čtvrtina Čechů, a stejně tak čtvrtina z nich se snaží
s tímto zlozvykem skoncovat. „Bohužel jen minimálnímu počtu lidí se to podaří bez pomoci odborníka.

Španělská kuchyně: Tři ikonické recepty, kterým neodoláte

Španělská kuchyně se ve světě těší skvělé reputaci. Kdo někdy trávil v této zemi například dovolenou u moře, dá jistě za pravdu, že je...

Objevte krásy chorvatského vinařství

Chorvatsko je země, kterou většina z nás zná hlavně jako oblíbenou letní destinaci s průzračným mořem. Často se ale zapomíná na jeho skvělou gastronomii...

Letní osvěžení s bublinkami

Sluneční paprsky a stoupající teploty přímo vybízí k osvěžení. S vychlazenými bublinkami navíc dodáte každému okamžiku jiskru. Proč se ale omezovat jen na samotný...
Reklama
Reklama