Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě
Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin.
A můžeme začít!
Domácí nanuky z meruněk
Ulítáváte si na ovocných dřeních, které vás ve vedrech dokážou báječně osvěžit? Ty jahodové jsou klasika, která vás nikdy neomrzí. A co takhle zmrzlina z meruněk? Na tomto receptu je snad nejnáročnější natrhat ovoce ze stromu nebo ho dojít nakoupit. Ale výsledek stojí za to! Proč právě meruňky? Kromě toho, že mají jedinečnou vůni a chuť, taky obsahují mj. železo, draslík a antioxidanty (betakaroten) a podporují metabolismus. A navíc vám za ně děti utrhnou ruce.
Počet porcí: 4, Doba přípravy: 15 minut + mrazení, Náročnost: *
Ingredience:
5 zralých meruněk
150 ml vody
2 lžíce medu
Postup:
- Meruňky rozmixujte s vodou a přidejte med.
- Vlijte do formiček na nanuky a nechte zamrznout.
Tip: Výroba nanuků představuje perfektní způsob, jak zužitkovat sezónní ovoce a vychutnávat si ho pak v jakoukoliv roční dobu.
Zeleninová kapsa
Když se kouknete na fotku receptu, možná se vám vybaví slovíčko „wrap“. I tak bychom mohli nazvat naše kapsy plné sezónní zeleniny. My jsme použili čerstvá rajčata, okurky, papriku a červenou cibuli. Jestliže vám roste na zahrádce třeba řapíkatý celer, klidně ho tam přihoďte. Příprava placek není složitá, ale už vyžaduje trochu kulinárního umění. Nenechte se však odradit, i když s vařením teprve začínáte. Třeba budete mít začátečnické štěstí. Nechte si chutnat.
Počet porcí: 5, Doba přípravy: 50 minut, Náročnost: **
Ingredience:
Na placky:
500 g hladké mouky
100 ml slunečnicového oleje
280 ml horké vody
1 lžička soli
Na náplň:
½ ledového salátu
3 velká rajčata
½ salátové okurky
1 žlutá paprika
1 červená cibule
150 g přírodního čerstvého sýra
Na zálivku:
150 ml bílého jogurtu
sůl, pepř
Postup:
- Prosetou mouku smíchejte s olejem, špetkou soli a horkou vodou.
- Vypracujte hladké a nelepivé těsto, které následně rozdělte na 5 kuliček. Z těch vyválejte pravidelné kruhy.
- Placky pečte nasucho a prudce na rozpálené pánvi zhruba 45 sekund z každé strany.
- Poté vložte mezi utěrky, aby placky neztvrdly.
- Bílý jogurt opepřete a osolte.
- Zeleninu a sýr si nakrájejte dle libosti, poklaďte obojí na placky, zakápněte jogurtem
a zarolujte.
Tip: Rajčata v žádném případě nedávejte do lednice. Projevilo by se to negativně na jejich chuti i konzistenci. Nedozrálé kousky nechte uzrát na světle a slunci min. při 20 oC.
Zdroj fotografií a receptů www.akademiekvality.cz.
Více receptů najdete také u nás v sekci RECEPTY!
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)