Osm tipů, jak mít střeva v pohodě

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

V každodenním životě si mnoho z nás neodpustí dát si za „odměnu“ trochu nezdravého jídla. Je však důležité, aby naše malé prohřešky úplně nezastínily správný jídelníček. Stravování totiž není jen „doplňováním paliva“
a vyvážená strava může ovlivnit celý náš život, a střeva zejména. Jaká doporučení dodržovat pro lepší stav našich střev, která zodpovídají až za 70 % naší imunity? Připravili jsme pro vás osm tipů a rozhodně nejsou jen
o stravování.

Stav našich střev, zácpa, nebo dokonce hemoroidy nejsou zrovna populárním veřejným tématem, ale neměli bychom se o nich bát mluvit a zejména jim předcházet či je řešit. Mohou se totiž celkem nenápadně stát nepříjemným společníkem od soukromí až po pracovní prostředí.

 

TIP 1 – Rozličný jídelníček plný vlákniny

Jídelníček by měl být barevný a naplněný velkým množstvím rozličných potravin. Základem by měly být potraviny bohaté na vlákninu, jako je celozrnné pečivo, luštěniny nebo ořechy. Nepodceňujte ani sílu přírody, protože ovoce, zelenina a celá řada různých bylin obsahují také velké množství vlákniny. Doporučená denní dávka se pohybuje okolo 25–30 g,[2] Češi jí však konzumují často ani ne polovinu. Vláknina pomáhá v pohybu potravy střevy a zabraňuje zácpě. Pokud je pro vás obtížné doplnit dostatek vlákniny pouze stravou, zkuste ColonFit, obsahuje přírodní vlákninu z jitrocele vejčitého (psyllium) doplněnou o potřebná probiotika
a prebiotika. Střeva je ocení. Nezapomínejte ani na kvalitní tuky v jakékoliv podobě od másla po libové maso, které představují dalšího důležitého pomocníka vašeho zažívaní.

 

TIP 2 – Jak vybudovat lepší prostředí v našich střevech?

Naše střeva rozhodně nejsou jen jednoduchý systém, ve kterém se ztrácí všechno, co spořádáme. Je to naopak velmi složité prostředí, o jehož správnou funkci se musíme starat. K tomu slouží také probiotika. Jedná se
o živé kultury, bakterie, které nám pomáhají s trávením ve střevech a tvoří jejich nedílnou součást. Nacházejí se v mléčných výrobcích a fermentovaných potravinách, jako je například nakládané zelí a okurky. Udržují střevní mikroflóru v rovnováze a pomáhají nám navodit spokojený pocit v břiše.

 

TIP 3 – Udělejte si stravovací plán

Pravidelnost nejen v jídle pomáhá celému tělu navyknout si na jasný program. Jíst každý den v konkrétní čas, tak aby tělo mohlo mít svůj režim, pomáhá zažívacímu traktu v lepším fungování. Součástí toho je také plánování klidového času na jídlo, bez návštěvy závodní jídelny s obědem „na stojáka“. Nepravidelné stravování je navíc často znakem malého množství času věnovaného sobě, a to nechcete.

 

TIP 4 – Sbohem špatným návykům

O negativních dopadech alkoholu, cigaret a přílišného pití kávy jste už určitě slyšeli. Není špatné se nad nimi zamyslet, ovlivňují i naše zažívání. Z alkoholu si dopřejte jen malé množství vína, to může mít na zažívání
i pozitivní účinky. Od tvrdších nápojů je lepší držet se zpátky. Cigarety našemu tělu neprospívají v žádném měřítku, po jídle mají dokonce zesílený účinek a organismu ubližují ještě víc. Káva po jídle zpomaluje naše zažívání, po obědě tedy raději ne. Celkové nadužívání kofeinu může pak způsobovat i průjmy a zácpy, protože káva náš organismus vysušuje.

 

TIP 5 – Pohyb, pohyb a zase pohyb

Pravidelná fyzická aktivita pomáhá s pohybem jídla ve střevech, a navíc díky ní udržíme optimální váhu, která je klíčová pro vyváženost zažívacího traktu. Není nutné chodit běhat, stačí si pravidelně dopřát procházku, vyměnit eskalátory a výtahy za schody nebo se místo víkendu u televize jít podívat do lesa. Věděli jste, že sedavé zaměstnání přispívá k rozvoji hemoroidů? Vynahraďte si to pohybem po práci.

 

TIP 6 – Dodržujte pitný režim

Pravidelné doplňování tekutin by mělo neodmyslitelně patřit k naší denní rutině. Vodu s sebou, slazené limonády nechte v regálech, nepříznivě působí na střevní prostředí. Nezapomeňte však, že žádný extrém není dobrý, a proto to s pitím nepřehánějte, ani tělo nenechte žíznit. Zanedbávání pitného režimu může vést často k zácpám. Nedostatek tekutin totiž znemožňuje tělu zpracovávat potřebnou vlákninu.

 

TIP 7 – Odpoutejte se od stresu

O škodlivosti stresu se toho namluvilo tolik. Není o tom pochyb. Slyšeli jste ale i o jeho negativním dopadu na střeva? Uvědomte si to dříve, než vás začnou trápit hemoroidy či jiné problémy. Je dobré naučit se, že je v životě důležité prožívat jen opravdu podstatné věci. Najděte si tu svou oblíbenou aktivitu, při které si na starosti ani nevzpomenete. Dejte šanci plánování a začleňte i čas pro sebe.

 

TIP 8 – Rada na závěr

Střevní problémy jsou často přehlížené a mnoho z nás jim nevěnuje pozornost. Pokud jimi ale trpíte, nestyďte se je konzultovat s odborníkem. Svou roli mohou sehrát i volně prodejné potraviny pro zvláštní lékařské účely, jako je například ColonFit. ColonFit je unikátním přírodním přípravkem obsahujícím vysoké množství vlákniny psyllia, prebiotik i probiotik. Dokáže podpořit střevní pohodu při zácpě a hemoroidech.

Více na www.colonfit.cz.

 

Pokud si sami kladete otázku, čím ubližujete svým střevům, zamyslete se nad svým životním stylem a dejte mu trochu svěží podobu bez nezdravých jídel a stresu. Více na www.topnatur.cz.

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Sleva, o které vám neřeknou. Jak získat chodítka či ortézy za zlomek ceny

Nákup chodítek, ortéz či jiných zdravotních pomůcek nemusí nutně znamenat velký zásah do rodinného rozpočtu. Ačkoli se to může zdát nemožné, existují cesty, jak...

Podzim přeje pohodlí, stylu a eleganci – svrchníky, které vás zahřejí i okouzlí

Kvalitní maxi kabát s perfektním střihem, nadčasový křivák s beránkem i bez nebo dlouhá prošívaná, v ideálním případě nepromokavá, bunda s kapucí, která spolehlivě zahřeje...

Zní jako rajská hudba. Vědci odhalili, jaké jméno je nejpříjemnější pro lidské ucho

Existuje objektivně nejkrásnější lidské jméno? Podle lingvistů z Birminghamské univerzity ano. Po rozsáhlé analýze stovek jmen dospěli k závěru, že nejlibozvučněji pro lidské ucho...

Pepř v kávě? Nečekaný trik, který může nastartovat hubnutí dřív, než dopijete hrnek

Ranní káva je pro mnoho lidí malý rituál, bez kterého se nerozběhne den. Většinou ji pijeme ze zvyku – trochu mléka, možná cukr, někteří...

Ornella Koktová: Hubnout se dá i s čokoládou!

Trojnásobná maminka a úspěšná podnikatelka Ornella Koktová je v jednom kole. Je tváří značky Boobie Tapes a kromě toho má i veleúspěšný podcast. Letos na...

Utajený bonus pro vaše zdraví. Jak získat tisíce korun na prevenci, o kterých netušíte

Věděli jste, že vaše zdravotní pojišťovna vám může přispět tisíci korun na nadstandardní preventivní vyšetření rakoviny? Mnoho seniorů o této možnosti netuší, a přichází...

Sladké halloweenské strašení

Halloween je tady a s ním i naše sladká soutěž o strašidelné bonbónky Haribo. Odpovězte na soutěžní otázku a pětici z vás pošleme pořádnou podzimní nálož...

Past na přátelství. Jak vás může nevinná prosba o „lajk“ připravit o přátele i peníze

Začíná to nevinnou prosbou od přítele či člena rodiny, končit to však může ztrátou tisíců korun. Českým prostředím komunikačních aplikací se šíří nový, zákeřný...

Nehty, které nechcete ukazovat? Plísně umí potrápit, ale existují způsoby, jak je dostat pod kontrolu

Možná to znáte - venku je krásně, ale místo volné obuvi sáhnete raději po teniskách. Ne proto, že by vám byla zima, ale protože...

Tohle je nejlepší keř pro rychlý živý plot. A péče o něj je neuvěřitelně snadná

Toužíte po rychle rostoucím živém plotě, jenž vaši zahradu nejen ohradí, ale i ozdobí? Tavolník van Houtteův je elegantní keř, který na jaře a...

Domov jako hřejivé útočiště. Jak si vytvořit útulnou podzimní atmosféru

Pryč jsou doby křiklavých barev a plastových listů. Podzimní interiérové trendy pro rok 2025 se nesou ve znamení návratu k autenticitě, zemitým tónům a...

Dýňová přesnídávka, která chutná jako od babičky. Jednoduchý recept zvládne úplně každý

Koupit si přesnídávku v obchodě je sice rychlé, ale kdo jednou ochutná tu domácí, pochopí, že tohle se prostě nedá srovnávat. A co teprve,...

Barevný podzim ve vaší kuchyni s výrobky Mlékárny Valašské Meziříčí

Podzim je obdobím plným barev, babího léta, procházek v lese, sběru hub a zpracování plodů z našich zahrádek a zahrad. Toto roční období nabízí...

Proč je vejce superpotravinou: Vědci vyvrací mýty a šéfkuchaři odhalují triky

V nenápadné skořápce se skrývá dokonalý nutriční koktejl i nekonečný kulinářský potenciál. Obyčejné vejce je vправdě malým géniem, jehož hodnotu potvrzuje moderní věda a...

Kouzlo kaki v kuchyni: recepty, které rozzáří podzimní stůl

Podzim je ideální čas zpomalit, zabalit se do huňaté deky a dopřát si dobroty, které hřejí v žaludku i potěší oko. Do popředí teď...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3