Chce to kávu a nohy v teple! Porovnejte kávy v klidu domova

Chce to kávu a nohy v teple! Porovnejte kávy v klidu domova

Je arabika lepší než robusta? Většina lidí považuje za kvalitnější kávu arabiku. Je to ale opravdu tak? Pravda bude zřejmě někde uprostřed. Oba druhy kávy mají svoje přednosti a nedostatky.


Zajít do dobré kavárny a posedět si u dobré kávy teď není bohužel možné, a tak nezbývá, než se spolehnout na vlastní síly. Jen s minimálními prostředky si můžete připravit lahodný nápoj i ve skromných podmínkách, pokud máte to hlavní. Kvalitní kávová zrna nebo správně balenou mletou kávu. Víte, jaký je rozdíl mezi arabikou a robustou? Arabika roste na kávovníku arabském, robusta na kávovníku statném. Arabika je aromatičtější, chutnější, jemnější a asi proto se pěstuje víc. Na celosvětové produkci káv se podílí zhruba čtyřmi pětinami. Vyznačuje se vyšší či nižší mírou kyselosti. Robusta obsahuje víc než dvojnásobné množství kofeinu a téměř dvojnásobek antioxidantů. Má intenzivnější hořkou chuť a v boji s únavou funguje lépe. Není tolik náročná na pěstování a je odolnější vůči škůdcům a parazitům.

 

Jak na domácí kávu?

Nezapomeňte samozřejmě na některé ze zařízení na přípravu kávy, jako je french press nebo moka press konvička. Domácí příprava kávy je možná také v Dripperu, Aeropressu, džezvě nebo v Chemexu. Do Dripperu se vkládá papírový filtr, přes který káva překapává do šálku. Na podobném principu funguje i skleněná nádoba zvaná Chemex. Komplikovanější Aeropress se skládá z plastového válce, pístu a sítka, do kterého se vkládá papírový filtr s kávou. Stlačováním pístu získáte kávu s poměrně nízkým obsahem kofeinu. A přípravu kávy
v džezvě, která patří k nejstarším způsobům vůbec, jistě znáte z arabských zemí nebo z Řecka.

 

Jaká káva stojí za vyzkoušení?

The Signature Blend, jemná káva na každý den

Tato směs arabiky a robusty je dokonale vyvážená. Prochází velice pomalým středním pražením, takže má hladkou ořechovou chuť a bohatou vůni. Dejte si ji černou jako espresso a vyniknou její karamelové a oříškové tóny. S mlékem bude chuťově připomínat sušenky. The Signature Blend je důkaz, proč by měly arabika s robustou spolupracovat. Ve směsi se nejen skvěle doplňují chutě obou druhů káv, ale díky robustě vzniká
i lahodná crema.

The Bright Blend, plná káva s medovými tóny

100% arabika znamená stoprocentní a ničím nerušený požitek z dobré kávy. The Bright Blend se skládá z pečlivě vybíraných zrn z regionů Jižní Ameriky. Prochází opět středním pražením. V espressu ucítíte tóny ovoce a sladkosti, v kombinaci s mlékem se projeví tóny ovocného koláčku s medem.

The Bright Blend je ideální pro milovníky opravdu silného a kvalitního espressa. Má intenzivní čokoládové aroma s výraznými citrusovými tóny a lehkým dozvukem karamelu.

 

Namlet nahrubo nebo najemno?

Různé způsoby přípravy kávy vyžadují jinak namleté zrno. Například pro oblíbený french press se doporučuje hrubší namletí, ideální je pak takové, které svojí strukturou připomíná krystalový cukr. „Pokud budete připravovat espresso, namelte si kávové zrno najemno,“ radí šéfbaristka Eva Jeřábková z Costa Coffee. Po zalití horkou vodou probíhá extrakce několik desítek sekund. Je tedy zapotřebí, aby se mohlo rozvinout plné aroma během krátké doby. K přípravě použijte čerstvou vodu. Nejideálnější je pak voda měkká až středně tvrdá. Vodovodnímu kohoutku však neporučíte. Dávkování kávy záleží pouze na vaší chuti.

 

Kde nakupovat?

Existuje řada specializovaných obchodů, kde vám poradí s výběrem. Chybu neuděláte ani v případě, když si koupíte kávu přímo z kavárny, kde si obvykle kávu necháváte připravit zkušeným baristou, nyní respektive ve výdejním okénku. V Costa Coffee si můžete s sebou objednat i kávový nápoj z podzimní nabídky. Novinkou je javorové cappuccino nebo matcha-anýz flat white. Kávu používanou baristy v kavárně Costa Coffee můžete nově koupit i v maloobchodních řetězcích, cena 200 g balení je 199 Kč, 500 g za 299 Kč.

  

 

Více na www.costa-coffee.cz.