Chce to kávu a nohy v teple! Porovnejte kávy v klidu domova

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Zajít do dobré kavárny a posedět si u dobré kávy teď není bohužel možné, a tak nezbývá, než se spolehnout na vlastní síly. Jen s minimálními prostředky si můžete připravit lahodný nápoj i ve skromných podmínkách, pokud máte to hlavní. Kvalitní kávová zrna nebo správně balenou mletou kávu. Víte, jaký je rozdíl mezi arabikou a robustou? Arabika roste na kávovníku arabském, robusta na kávovníku statném. Arabika je aromatičtější, chutnější, jemnější a asi proto se pěstuje víc. Na celosvětové produkci káv se podílí zhruba čtyřmi pětinami. Vyznačuje se vyšší či nižší mírou kyselosti. Robusta obsahuje víc než dvojnásobné množství kofeinu a téměř dvojnásobek antioxidantů. Má intenzivnější hořkou chuť a v boji s únavou funguje lépe. Není tolik náročná na pěstování a je odolnější vůči škůdcům a parazitům.

 

Jak na domácí kávu?

Nezapomeňte samozřejmě na některé ze zařízení na přípravu kávy, jako je french press nebo moka press konvička. Domácí příprava kávy je možná také v Dripperu, Aeropressu, džezvě nebo v Chemexu. Do Dripperu se vkládá papírový filtr, přes který káva překapává do šálku. Na podobném principu funguje i skleněná nádoba zvaná Chemex. Komplikovanější Aeropress se skládá z plastového válce, pístu a sítka, do kterého se vkládá papírový filtr s kávou. Stlačováním pístu získáte kávu s poměrně nízkým obsahem kofeinu. A přípravu kávy
v džezvě, která patří k nejstarším způsobům vůbec, jistě znáte z arabských zemí nebo z Řecka.

 

Jaká káva stojí za vyzkoušení?

The Signature Blend, jemná káva na každý den

Tato směs arabiky a robusty je dokonale vyvážená. Prochází velice pomalým středním pražením, takže má hladkou ořechovou chuť a bohatou vůni. Dejte si ji černou jako espresso a vyniknou její karamelové a oříškové tóny. S mlékem bude chuťově připomínat sušenky. The Signature Blend je důkaz, proč by měly arabika s robustou spolupracovat. Ve směsi se nejen skvěle doplňují chutě obou druhů káv, ale díky robustě vzniká
i lahodná crema.

The Bright Blend, plná káva s medovými tóny

100% arabika znamená stoprocentní a ničím nerušený požitek z dobré kávy. The Bright Blend se skládá z pečlivě vybíraných zrn z regionů Jižní Ameriky. Prochází opět středním pražením. V espressu ucítíte tóny ovoce a sladkosti, v kombinaci s mlékem se projeví tóny ovocného koláčku s medem.

The Bright Blend je ideální pro milovníky opravdu silného a kvalitního espressa. Má intenzivní čokoládové aroma s výraznými citrusovými tóny a lehkým dozvukem karamelu.

 

Namlet nahrubo nebo najemno?

Různé způsoby přípravy kávy vyžadují jinak namleté zrno. Například pro oblíbený french press se doporučuje hrubší namletí, ideální je pak takové, které svojí strukturou připomíná krystalový cukr. „Pokud budete připravovat espresso, namelte si kávové zrno najemno,“ radí šéfbaristka Eva Jeřábková z Costa Coffee. Po zalití horkou vodou probíhá extrakce několik desítek sekund. Je tedy zapotřebí, aby se mohlo rozvinout plné aroma během krátké doby. K přípravě použijte čerstvou vodu. Nejideálnější je pak voda měkká až středně tvrdá. Vodovodnímu kohoutku však neporučíte. Dávkování kávy záleží pouze na vaší chuti.

 

Kde nakupovat?

Existuje řada specializovaných obchodů, kde vám poradí s výběrem. Chybu neuděláte ani v případě, když si koupíte kávu přímo z kavárny, kde si obvykle kávu necháváte připravit zkušeným baristou, nyní respektive ve výdejním okénku. V Costa Coffee si můžete s sebou objednat i kávový nápoj z podzimní nabídky. Novinkou je javorové cappuccino nebo matcha-anýz flat white. Kávu používanou baristy v kavárně Costa Coffee můžete nově koupit i v maloobchodních řetězcích, cena 200 g balení je 199 Kč, 500 g za 299 Kč.

  

 

Více na www.costa-coffee.cz.

 

 

Reklama

Doporučujeme

Objevte krásy portugalského vinařství

Portugalské vinařství se ve světě těší velmi dobré reputaci a tato jihozápadní země Evropy je opravdovým rájem pro milovníky tohoto lahodného moku. Díky různorodým...

10 vteřin stačí: cvik, který uleví celému tělu

“Během chvilky si protáhneme celou páteř, uvolníme ramena a neskutečně dobře uděláme
i zkráceným svalům na zadní straně stehen. Doporučuji nastavit si na mobilu budík a tento cvik opakovat každou hodinu. Naše tělo pak nebude mít šanci ztuhnout a začít bolet,” říká pohybová specialistka Zuzana Rybářová, která pořádá celodenní kurzy Restart těla, pro vás vybrala cvik, který můžete dělat i v práci – stačí se jen zvednout ze židle…

Třešně zrají jako o život. Zkuste si z nich připravit tři netradiční recepty

Milovníci třešní si v těchto dnech přichází na své. Šťavnaté a sladké ovoce momentálně zraje jako o život a majitelé stromů s těmito plody...

Jíte málo kiwi? Děláte chybu! Má víc vitaminu C než pomeranč a podpoří tvorbu kolagenu

Vitamin C patří mezi prospěšné látky, které prospívají našemu imunitnímu systému a podpoří i rychlejší uzdravení při nachlazení. Věděli jste však, že tento vitamin...

Bezinkový sirup má blahodárné účinky. Pomůže i s nachlazením a jeho výroba je snadná

Bezinky začínají kvést už v květnu. Poznáme je snadno podle jejich bílých květů a na podzim už mají černé plody. Bezinky se těší velké...

Hledáte si novou práci? Dejte si pozor na těchto 5 chyb, díky kterým váš životopis personalista vyřadí ze hry

Tipů jak správně napsat životopis je mnoho. Věnují se profesnímu profilu kandidáta, dosaženým vzděláním i dovednostmi. Taky upozorňují na pravopisné chyby, které vám dokážou...

V dětství jsme ji často trhali a žvýkali. Udělejte si nápoj z této kyselé byliny, pomůže pří rýmě i lupénce

Až ji uvidíte na louce, určitě si ji nespletete. Stačí utrhnout pár lístků a sníst. Pojďme se podívat v čem je šťovík prospěšný pro...

Chorvatsku už pomalu odzvonilo. Na paty mu šlape levnější destinace, stejné moře a méně turistů

Chorvatsko v létě každoročně navštíví spousta turistů, kteří se oblíbili nejen čisté moře, shovívavé ceny (tedy alespoň dříve), ale taky snadnou dostupnost autem. Dnes...

Jak se osvěžit v horkých letních dnech? Zkuste tyto tři polévky

Léto je v plném proudu a s ním přichází i chuť na lehká, svěží jídla, která nás nezahlcují, ale naopak příjemně osvěží. Pokud patříte...

Udělejte si čistku v mrazáku! Co radí odborníci vyhodit, abyste si neohrozili zdraví?

Mrazničku používáme doma snad všichni. Je to skvělý pomocník pro úschovu potravin, které by za jiných okolností neměly takovou trvanlivost. Ruku však na srdce,...

Dřevěné vařečky a prkénka bývají záslužnými pomocníky v kuchyni. Co však na jejich používání říká odborník?

Ačkoliv by se mohlo zdát, že s nástupem plastových výrobků se stanou dřevěné vařečky a lžíce pouhým přežitkem, opak je však pradou. Tyto nástroje...

Čtyři flašky ve skříni, tři v botníku. Manžel s pitím přestat nedokázal, bohužel

Kdo se v životě potýkal s nějakou závislostí, tak ví, že je to běh na dlouhou trať. Týká-li se problém přímo někoho z vaší rodiny, situace bývá o to bolestnější. Někdo vyhraje, někdo to vzdá. Můj manžel bohužel přestat pít nedokázal.

Trápí vás neustálý boj s černými tečkami? Zkuste domácí masky, výsledky vás překvapí

Černé tečky nás dokážou potrápit v každém věku bez ohledu na typ pleti. Jestliže i vy se s nimi potýkáte, určitě víte, že je...

Znáte skvělou japonskou vychytávku se zubní pastou? Dejte ji do mrazáku a v domácnosti s ní vyčistíte všechno možné

Zubní pastu potřebujeme všichni pro čištění zubů, to je jasná věc. Využijeme ji taky jako univerzálníčistidlo v domácnosti, které si poradí se špinavými tenisky...

Bezkontaktní platby a duševní klid: Jak platit bezpečně

V dnešním rychle se vyvíjejícím světě technologií se bezkontaktní platby staly běžnou součástí našeho každodenního života. Nabízejí pohodlí, rychlost a v mnoha ohledech i...
Reklama
Reklama