Podle čeho vybrat správné víno?

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Určitě tuto situaci znáte. Stojíte v obchodě před plným regálem různých druhů vín, ale nevíte, které vybrat. Většinou vyhrává víno, které vás osloví buďto cenou nebo hezkou etiketou. Vždy je ale důležité vybírat víno podle toho, pro jakou událost ho chcete použít. Pro každou situaci se totiž hodí jiné víno. Přinášíme malý přehled, podle čeho vybrat správné víno.

Dobré víno je dobrý přítel, když s ním dovedete zacházet

Citát jednoho z nejvýznamnějších spisovatelů a dramatiků všech dob – Williama Shakespeara. Každý si tento citát může vyložit po svém. Zcela jistě se tohoto tvrzení můžeme držet i při výběru vhodného vína, například
k posezení s rodinou a přáteli nad slavnostní večeří. Ideální párování vína s vybraným druhem jídla je základem úspěchu dokonalého skloubení chutí. Podle čeho ale vybrat to správné víno, pokud u přeplněného regálu s vínem zrovna nestojí zkušený someliér?

Během výběru je důležité si uvědomit, pro jakou příležitost víno pořizujeme. Je rozdíl pořídit víno „jen tak pro posezení s přáteli“, či kupovat vína k jednotlivým druhům jídla ke slavnostní tabuli. Některá vína se hodí ke zvěřině, jiná k rybám a úplně jiná například ke steakům.

Pokud naším známým není vinař, od kterého odebíráme víno pravidelně a máme tak jistotu, že vínům skvěle rozumí, budeme muset vyrazit na nákup vín do supermarketu. V takovém případě je důležité se zaměřit na samotnou etiketu vína. Na každé etiketě nalezneme mnoho důležitého: označení výrobkové řady, odrůdu, druh vína, ročník sklizně, identifikaci původu a plnění vína, číslo šarže, údaj o obsahu cukru a alkoholu či objem samotného vína v lahvi.

Vybíráme k jednotlivým druhům jídla

Víno se postupem let stává u Čechů stále oblíbenějším nápojem. Roční spotřeba vína na osobu tomu jasně odpovídá – lehce přes 20 litrů. I díky tomu jsou Češi v posledních letech mnohem náročnější už během samotného výběru vína a rádi si za víno připlatí. Za jednu láhev pro vlastní spotřebu nemají Češi problém utratit v průměru 160 Kč. Základní rozdělení vín je poměrně jednoduché, podle barvy. Barva vína už dopředu může odpovědět, k jakému pokrmu se bude pravděpodobně nejlépe hodit.

  • Bílé víno obsahuje minimum tříslovin, a proto je i chuťově ze všech druhů nejjemnější a uhlazenější. Bílé víno se skvěle hodí k rybám, drůbeži, k mořským plodům a k sýrům. Bílá vína navíc stále patří u tuzemských spotřebitelů k nejoblíbenějším. Prodej bílých vín tvoří 63 procent z celkové produkce vína v ČR, která se již po několik let pohybuje okolo 600 000 hektolitrů.
  • Červené víno obsahuje naopak nejvíce tříslovin a na pomyslné stupnici oblíbenosti mu patří druhé místo (28 procent z celkové tuzemské produkce). Chuť červeného vína je také díky tomu nejvýraznější a nejplnější. Po červeném vínu bychom měli většinou sáhnout, pokud připravujeme zvěřinu, nebo červené maso (například hovězí).
  • Růžové víno je dobrou volbou, pokud připravujeme například různé druhy salátů. Díky své barvě je hodně oblíbené především u žen. Podíl růžových vín na celkové produkci vín v České republice je zhruba 9 procent.

    Produkce vína se v ČR dlouhodobě pohybuje okolo 600 000 hektolitrů.

    63% tvoří vína bílá, 28% vína červená a 9% vína růžová.

    Za jednu láhev utratí Češi v průměru okolo 160 Kč.


Vhodná vína, například k jídlům, můžeme dále vybírat podle obsahu cukru

  • Suchá vína mají nejmenší obsah zbytkového cukru. Vyznačují se kyselejší chutí. Typickým zástupcem suchých vín je například Ryzlink rýnský či Sauvignon.
  • Polosuchá vína obsahují více cukru, než suchá. Ne však tolik, aby se o nich dalo říct, že jsou „sladká“. Stále se jedná o kyselejší chuť. K typickým odrůdám patří Muškát moravský nebo Tramín červený.
  • Polosladká vína obsahují poměrně hodně zbytkového cukru. Vyznačují se právě sladší chutí. Velice často se jedná o pozdní sběry hroznů. Typickou odrůdou polosladkého vína je Chardonnay.
  • Sladká vína obsahují nejvíce gramů zbytkového cukru. Jsou velice sladká a hodí se převážně k různým dezertům a sladkým jídlům. Velice často se prodávají v menších lahvích, než ostatní typy vín. Patří sem například velice oblíbená Pálava.

Rozdělení vín v České republice podle kvality 

  • Stolní víno bývá nejméně kvalitní. Z etikety nelze určit například název odrůdy, případně z jaké oblasti víno pochází.
  • Zemské víno k výrobě tohoto vína jsou použity pouze tuzemské hrozny, které byly sklizeny na vinicích určených pro jakostní víno.
  • Jakostní víno se vyrábí z vinných hroznů, rmutu nebo hroznového moštu nejvýše tří odrůd. Na etiketách musí být označená oblast původu.
  • Přívlastkové víno mívá na etiketách uvedenou oblast, vinařskou obec a obvykle i viniční trať. Podle cukernatosti lze přívlastkové víno dále rozdělit na kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí a výběr z cibéb.
  • Slámové víno je velmi sladké. Vyrábí se z vyzrálých hroznů většinou bílých odrůd. Sklizené hrozny se po dobu zhruba tří měsíců dosouší na slámě, z tohoto důvodu nese název „Slámové“.
  • Ledové víno je považováno za exkluzivní. Tato vína jsou opravdu velmi sladká. Vyrábí se lisováním zmrzlých hroznů, které se sklízejí během mrazivých nocí. Hrozny při lisování nesmějí rozmrznout.

Konzumujte vína zodpovědně.

Více na www.zrozeno.eu.

 

O projektu „Zrozeno v EU“

Projekt Zrozeno v EU je informačním a edukačním projektem Agrární komory ČR. Cílem projektu je informovat širokou veřejnost o kvalitě produkce potravin ve státech Evropské unie. Projekt Zrozeno v EU zahrnuje 5 hlavních kategorií potravin: maso a masné výrobky, mléko a mléčné výrobky, ovoce a zelenina, oleje a neposlední řadě vína. Komunikační aktivity jsou zaměřeny na české a slovenské spotřebitele. Projekt Zrozeno v EU podpořila finančně ze 70 % Evropská unie.

 

Reklama

Doporučujeme

Diagnostikovaný psychopat popsal hlavní rozdíl mezi ním a běžnými lidmi: Necítím vinu

Myslíte si, že psychopaté jsou chladné stroje bez jakýchkoli emocí? Pětadvacetiletý Loïc de Marie, jemuž byla diagnostikována antisociální porucha osobnosti, tvrdí opak. Cítí radost...

Zamilujte se do Palsu. Městečka, kde se zastavil čas a mluví jen kameny

Jeho jméno znamená „bažina“, přesto je to jeden z nejkrásnějších klenotů Španělska. Středověké městečko Pals ukryté v piniových hájích Katalánska je mozaikou kamene, ticha...

Podzim bez nachlazení? S Wild & Coco je to hračka

Mimo krásně zbarveného listí a těšení se na Vánoce přináší podzim zvýšené riziko nachlazení, viróz a únavy. Jak se mění počasí a kolísají teploty,...

Žena pila dva týdny olivový olej, popisuje nečekané změny na těle i pleti

Říká se mu tekuté zlato a středomořská dieta na něj nedá dopustit. Co se ale stane, když poslechnete virální rady a začnete pít dvě...

Russell Crowe vyvrátil fámy o věku své přítelkyně, není o 30 let mladší

„Je to velmi negentlemanské,“ postěžoval si herec Russell Crowe, když musel znovu uvádět na pravou míru lživé informace o věku své partnerky Britney Theriotové....

Black Friday od přední značky v oblasti sexuálního zdraví

Nakupujte a objevujte řadu produktů pro sexuální zdraví od Satisfyer, které jsou právě teď, v předvánočním období, ještě dostupnější. 22. do 30. listopadu nabízí Satisfyer...

10 frází, kterými nevědomky ničíte své vztahy a působíte jako nezdvořák

Všichni to známe. V místnosti panuje pohoda, když vtom z vás vypadne věta, po které se náhle ochladí. Nechtěli jste nikoho urazit, přesto jste...

Generace Z zapomněla tančit pro radost, podle průzkumu se bojí odsudků na sociálních sítích

Vzpomínáte si na dobu, kdy lidé tančili jen pro čistou radost z pohybu, a ne pro digitální srdíčka na sítích? Generace Z tuto svobodu...

Pevná a odolná pokožka v zimě? Zaměřte se na kmenové buňky a využijte Black Friday

Chladnější měsíce přinášejí nízké teploty, suchý vzduch, mráz a málo slunce. To vše může snižovat hydratační schopnosti pokožky a ovlivňovat její pevnost a pružnost....

Soutěžte s BUSHMANEM o vouchery na nákup stylových dárků

Značka BUSHMAN už téměř třicet let spojuje poctivost, přírodní materiály a nadčasový styl. Vznikla z touhy vyrábět oblečení a doplňky, které obstojí v přírodě...

Pět varovných signálů, že vašemu tělu chybí hořčík: Od cukání víčka po noční křeče

Někdy to není jen únava z náročného týdne. Tělo má svůj vlastní jazyk a cukající víčko, noční křeč v lýtku či podrážděnost mohou být...

Kam v zimě za teplem: Pět dostupných destinací od Kanárských ostrovů po Thajsko

Ranní škrábání námrazy z auta a brzká tma vám ubírají energii? Nemusíte trpět až do jara. Existují místa, kde se právě teď chodí v...

Češi pečou vánoční klasiku, ale přibývá těch, kteří zkoušejí zdravější recepty

Vanilkové rohlíčky, linecké i perníčky zůstávají neotřesitelným symbolem českých Vánoc. Podle aktuálního průzkumu značky 4SLIM se v drtivé většině českých domácností peče vlastní vánoční...

Když ostatní mrznou, oni kvetou. Tři znamení, pro která je zima požehnáním

Zatímco většina lidí s prvním mrazem teskní po létě, existují tací, kteří právě teď ožívají. Chladné počasí pro ně není trestem, nýbrž palivem pro...

Nepřekonaltený problém? Manželství hvězdného páru ztroskotalo na příliš velkém přirození

Byl to problém, o kterém většina mužů jen sní, pro ni však znamenal konec manželství. Bývalá modelka Haley Kalilová v otevřeném rozhovoru na Twitchi...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3