Tip na vláčné velikonoční dobroty

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

Velikonoční pečení není jen o droždí. Víte, že výborné sladkosti na slavnostní stůl upečete i s kvalitní majonézou? Tento starý, ale osvědčený trik pro vláčnost pečiva se začal používat během hospodářské krize počátkem 20. století, kdy hospodyňky neměly dostatek oleje a vajec, ale zato majonéza jim mnohdy přebývala ve spíži. Trik, který pravděpodobně jednou někdo použil omylem, se nakonec stal hitem. I když v dnešní době máme majonézu stále v našich hlavách zafixovanou jako slanou ingredienci, není nic jiného než jen tuk, vejce, trochu octa a špetka soli, která se běžně do pečení používá. Všechny složky majonézy perfektně ladí do nejrozmanitějších sladkých moučníků. Obzvlášť dobře si rozumí s čokoládou. S příchodem blížících se Velikonoc pro vás máme tip na sladké kořeněné uzle, které mohou nahradit slavné jidáše, a velikonoční briošky s čokoládou a oříšky zase strčí do kapsy suché beránky.

 

Kořeněné uzle

Suroviny na kynuté těsto 12 ks:

300 g polohrubé mouky
1 ks (8 g) sušeného droždí Vitana
špetka soli
50 g cukru krupice
50 g poctivé majonézy Vitana
2 žloutky
125 ml mléka

Na dohotovení:

50 g másla na pomazání plátů
1 vejce na pomašlování 

Na posypání: (vše smíchejte)

¼ lžičky mletého kardamomu
1 lžička mleté skořice Vitana
1 vanilkový cukr Vitana
50 g cukru krupice

Postup:
Do mouky zamíchejte špetku soli a prosejte do misky. V mouce vytvořte důlek. Do něho nasypejte cukr. Ohřejte si mléko na 40 °C. Nalijte mléko na cukr s moukou a do mléka zamíchejte sušené droždí. Zakryjte utěrkou a dejte vyběhnout na teplém místě. Do vyběhlého kvásku zamíchejte žloutky a majolku. Propracujte v hladké těsto. Dejte kynout na teplé místo, znovu promíchejte (přitužte) a zase nechte kynout. Vykynuté těsto rozdělte na dva stejné díly. Každý díl rozválejte na obdélník 20 × 30 cm. Oba rozválené díly pomašlujte rozpuštěným máslem a jeden díl posypejte cukrem s kořením. Druhý díl stranou s máslem položte na cukrovou část. Válečkem lehce zamáčkněte. Nakrájejte pásky 2 cm široké. Konec pásku podržte mezi prsty a natáčejte pásek okolo prstů, konec provlékněte středem. Uzle pokládejte na pečicí papír. Přikryjte utěrkou a nechte kynout. Vykynuté uzle pomašlujte rozšlehaným vejcem. Pečte na 180 °C po dobu 12–15 minut.

 

 

Brioška

Suroviny na 15 ks:

330 g hladké prosáté mouky nebo chlebové mouky
50 g cukru krupice
4 vejce
100 g másla
100 g Poctivé majonézy Vitana
¼ lžičky soli
30 g droždí

Na dohotovení a posypání:

2 žloutky na pomašlování
100 g lískových oříšků (půlky)
150 g Nutelly
10 g mleté skořice Vitana

Postup:

Všechny suroviny kromě másla a majolky míchejte při nižší rychlosti 10 minut. Když se těsto začne oddělovat od mísy, přidejte povolené máslo a majolku, míchejte dalších 15 minut. Vytvořte hladké, lesklé, pružné těsto. Těsto nechte odpočinout v pokojové teplotě. Až zdvojnásobí svůj objem, znovu promíchejte. Přikryté těsto nechte znovu zdvojnásobit svůj objem. Znovu promíchejte a znovu nechte kynout. Těsto bude hodně povolené, briošky budou vláčné a nadýchané. Těstem plňte papírové košíčky 8 cm o váze 50 g. Stěny košíčku můžete lehce vymazat máslem. Přikryté nechte kynout. Nakynuté těsto naplňte sáčkem Nutellou smíchanou se skořicí. Pomašlujte a posypte lískovými ořechy. Pečte na 180 °C 8–10 minut.

 

Poctivá majonéza Vitana

Každý ví, že bez vajíček to nejsou správné Velikonoce, tak proč si nepřipravit na velikonoční tabuli plněná vejce nebo vajíčkovou pomazánku? A tyto recepty se neobejdou bez poctivé majonézy. Značka Vitana nabízí majonézu kromě klasického balení ve skle (425 ml a 225 ml) i v menším balení (90 ml), abyste se nemuseli po Velikonocích trápit se zbytky. 

Doporučená cena: 9,90 Kč (90 ml), 49,90 (425 ml), 29,90 (245 ml)

 

Sušené droždí Vitana

Přemýšlíte, že si upečete velikonoční mazanec? Potom budete potřebovat droždí. Výhodou sušeného droždí je trvanlivost a snadné zacházení, které vytvoří srovnatelný výsledek s klasickým droždím. Doporučená cena: 8,50 Kč

Vanilkový cukr Vitana

Vanilkový cukr je nezbytnou součástí celé škály moučníků a krémů, ale třeba také vánočního sladkého pečiva. Plusovým bodem vanilkového cukru od Vitany je, že jako jeden z mála dostupných na tuzemském trhu obsahuje pravou vanilku, a ne pouze vanilínové aroma. Doporučená cena: 6,90 Kč

Skořice celá Vitana

Skořice je sušená kůra tropického stromu skořicovníku. Jedná se o silně aromatické, lahodně voňavé a nasládlé koření, které váš dezert pozvedne a příjemně rozehřeje. Kromě dezertů se vyplatí mít skořici při ruce během přípravy svařeného vína či horké čokolády.  Doporučená cena: 15,90 Kč

 

 

www.vitana.cz

 

Reklama

Doporučujeme

Jak bojovat s podzimní únavou: Tři jednoduché rituály, které nahradí kávu a zlepší náladu

Chladnější rána, dny se krátí a vy máte neodolatelnou chuť zalézt pod deku s něčím sladkým. Podzimní útlum není lenost, nýbrž přirozená reakce těla...

Jak si vytvořit systém pro trvalý pořádek a zbavit se chaosu

Když uklízíme svůj domov, často si ani neuvědomujeme, že si zároveň třídíme i vlastní myšlenky. Každá věc, kterou pustíme z ruky, otevírá prostor pro...

Strašidelné sušenky s marmeládou: Halloweenská dobrota, kterou zvládne každý

Chcete letos přivítat Halloween trochu jinak než obvyklou dýní na okně? Zkuste upéct tyhle strašidelné sušenky s marmeládou, které jsou jednoduché, ale vypadají, jako...

„Mladí lidé dělají chyby.“ Jennifer Lawrenceová a její překvapivý verdikt nad slavnou nevěrou

„Samozřejmě, že jsem se ho na to zeptala!“ přiznala se smíchem Jennifer Lawrenceová. Při natáčení nového filmu se prý svého kolegy Roberta Pattinsona bez...

NeoVitalia, regenerační krém noční

Vrací pleti zdraví a vitalitu Připravte pleť na zimu a dopřejte ji možnost noční regenerace. Dokáže více, než si myslíte, a proto jsou regenerační přípravky...

Hailey Bieberová přiznala, jaké kosmetické zákroky podstoupila, botox v obličeji prý nemá

„V obličeji žádný botox nemám,“ prohlásila modelka a podnikatelka Hailey Bieberová a jednou provždy se pokusila utnout spekulace. Ve své upřímné zpovědi však přiznala,...

Ztratila jste práci? Není to konec, ale nová šance

Ztráta zaměstnání dokáže pořádně otřást sebevědomím, zvlášť když k ní dojde nečekaně. Najednou máte pocit, že jste ztratila jistoty i směr. Ale věřte, že...

Tipy na vynikající sendviče a proč nesmí chybět tatarka

Průvodce přípravou sendvičů na cesty Hledáte rychlý, chutný a sytý oběd, který si snadno vezmete s sebou do práce, na piknik nebo na cesty? Zapomeňte...

Péče, která nemusí být drahá. Skryté slevy a bonusy na masáže, o nichž senioři netuší

Bolí vás záda či klouby, ale nechcete utrácet tisíce za masáže a fyzioterapii? Možná ani nemusíte. Český systém nabízí seniorům hned několik cest, jak...

Kouzelná podzimní dobrota: dýňové donuty

Dýně – symbol podzimu, tajemna a kouzla domova. Od dávných irských legend o toulavém Jackovi až po dnešní svátek Halloween je dýně nezaměnitelnou ikonou...

Domácí kečup: vůně léta, kterou zavřete do sklenice

Červená omáčka, kterou milují děti i dospělí, ať už na špagetách, hranolkách či pizze. Je to prostě klasika, která nikdy nezklame. A co teprve,...

Meteorologové varují před nestabilním polárním vírem, listopad může přinést extrémní výkyvy

Čeká nás měsíc plný extrémů. Meteorologové s rostoucím znepokojením sledují dění nad Arktidou. Neobvykle slabý a nestabilní polární vír hrozí rozpadem, což by do...

Kouzelné místo jako z pohádky. Skrytý skotský vodopád, jenž na podzim bere dech

Je to místo, jež v podzimních barvách vypadá jako brána do pohádkového světa. Skotský vodopád Craigie Linn ukrytý v lesích jen kousek od Glasgow...

Oblíbená klasika Byla jednou jedna planeta se vrací zpět na obrazovky

Oblíbený 26dílný seriál Byla jednou jedna planeta se vrací na televizní obrazovky. Tato rodinná klasika, která poutavou formou přibližuje témata ekologie a udržitelného života,...

Psychiatr odhalil devět signálů, že váš partner může mít nediagnostikované ADHD

Zapomíná na domluvené schůzky, občas se „zasekne“ uprostřed rozhovoru a jeho emoční reakce jsou někdy jako na horské dráze. Jsou to jen osobnostní „vrtochy“,...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3