7 důležitých věcí o čokoládě

Sdílet článek

Reklama
Reklama

1) Dobrou čokoládu poznáte ještě před ochutnáním

Kvalitní čokoláda se pozná podle vůně, chuti, vzhledu – je lesklá a při odlomení hezky křupne. Samozřejmě to obnáší jistou zkušenost, abyste dokázali porovnat a rozeznat kvalitní pochoutku od nekvalitní.

2) Vše prozradí složení

„Čím méně ingrediencí, tím lépe. Moje tmavé čokolády obsahují kakaové boby, třtinový cukr a někdy ještě pro zjemnění kakaové máslo. Nic víc. Ingredience jsou na obalu vždy seřazeny podle množství obsaženém v čokoládě. Pozor, u spousty čokolád je na prvním místě cukr. Pokud je na prvním místě cukr, tak já říkám, že kupujete cukrovinku, nikoli kvalitní čokoládu,“ popisuje Míša Dohnálková, zakladatelka značky Míšina čokoláda, která už získala řadu světových ocenění.

3) Vyhněte se aditivům

Kvalitní prémiová čokoláda by neměla obsahovat žádná další aditiva, ani sójový lecitin. „Přidáním lecitinu se pouze zjednoduší a zkrátí výrobní proces. To je výhoda pro výrobce, ale nevýhoda pro zákazníka,“ upozorňuje Míša Dohnálková.

4) Lze zjistit původ ingrediencí?

Kvalitní čokoláda je vyrobena z kvalitních surovin a někteří výrobci na obalu nebo alespoň na svých webových stránkách uvádějí také původ surovin. „Do svých čokolád používám ty nejlepší kakaové boby a výhradně kvalitní české ovoce,“ říká Míša Dohnálková. Někteří výrobci přitom horší kvalitu maskují velkým množstvím cukru.
I když je na obalu uvedena země původu kakaových bobů, neznamená to ještě, že výrobce použil kvalitní výběrové boby z dané země. Ptejte se po podrobnostech výroby a původu. Pokud je čím se chlubit, každý výrobce svůj výrobní proces na webu rád prozradí.

 

5) V manufakturách bean to bar si sáhnou na každý kakaový bob

Obecně více transparentní bývají malé manufaktury, které vyrábějí čokoládu metodou bean to bar (od bobu po tabulku, jako to dělá třeba i Míšina čokoláda). Výrobce si tak může ohlídat kvalitu od začátku do konce, včetně původu kakaových bobů. Ví, z jakých farem a kooperativů kakaové boby pocházejí. Při výrobě může v každém kroku ovlivnit chuť a kvalitu výsledné čokolády.

6) Čokoláda nepatří do lednice

Zvlášť v letních měsících někdy čokoládu ukládáme do lednice, aby se neroztekla. Když ji pak vyndáte ven, náhlá změna teploty může vést k vytvoření vlhkosti a znehodnocení čokolády. Ideálně ji skladujte na suchém chladném místě do 20 stupňů. 25 stupňů ještě většinou projde, ale při vyšších teplotách už čokoláda měkne.

7) Čokoláda jako superpotravina

Kakaové boby jsou superpotravina, protože obsahují velké množství flavonoidů. Flavanoidy jsou silné antioxidanty, které tělo zbavují škodlivin a také regenerují a zpevňují cévy. Podobně jako červené víno je vysokoprocentní čokoláda vhodná pro lidi s kardiovaskulárními obtížemi. Samozřejmostí je nízký obsah cukru. Míšina čokoláda  Tanzanie 100 % obsahuje jen kakaové boby, 85% jen 15 procent cukru.

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Soutěž o tělovou kosmetiku Onclé, která Vám zpevní postavu

Zapojte se do naší soutěže. Čeká na Vás Dámská řada Onclé obsahující 3 výjimečné tělové produkty pro tvarování postavy a potlačení celulitidy, strií i...

Hubnutí po 35 letech není nemožné, jen vyžaduje jiný přístup

Říká se, že po třicítce je hubnutí těžší než kdy dřív. Vědecké studie ale ukazují, že metabolismus za to nemůže, hlavní roli hraje náš...

Sedm jídel z dětství, která dokazují vynalézavost českých maminek

Vzpomínáte si na tu vůni? Na kuchyni s linoleem, kde maminka z pár surovin dokázala vykouzlit večeři pro celou rodinu. Nebyl to luxus, ale...

Ricotta jako spasitel pro seniory: posílí kosti, chrání před chudokrevností a dodá tělu bílkoviny

Stárnutí s sebou přináší spoustu drobných nepříjemností, jako například bolavé klouby, pomalejší metabolismus nebo zažívání, které si občas dělá, co chce. Naštěstí to ale...

Politické strany chtějí více pracujících důchodců, rozdíly jsou jen v detailech

Motivace k práci v důchodovém věku se stala jedním z hlavních volebních témat. Většina stran plánuje rozšíření podpory pro seniory, kteří se rozhodnou zůstat...

Vůně, která spojuje. Objevte kouzlo poctivých masových pekáčků

Existuje něco víc než jen vůně linoucí se z trouby, kde se maso, zelenina a sýr pomalu spojují v dokonalou harmonii? Pekáček není jen...

Zapomeňte na drahé superpotraviny. Řeřicha setá je malý zázrak přímo z vaší zahrádky

Někdy hledáme zázračné potraviny na opačném konci světa, a přitom máme jednu z těch nejlepších doslova po ruce. Řeřicha setá je na první pohled...

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...

„Co mě nezabije, to mě posílí.“ Čtyři cesty, jak proměnit kritiky ve spojence

Slova mohou zranit, ale i posunout dál. Kritici nám nastavují zrcadlo, ve kterém někdy nechceme vidět svůj odraz. Pokud se naučíme číst mezi řádky,...

Čeští důchodci objevují nečekaný trik. Levnější menu stačí vyjednat úsměvem

V některých restauracích v Česku mohou senioři dostat levnější menu nebo drobný bonus, aniž by o tom visela jediná cedule. Stačí se zeptat a...

Tři recepty z jehněčího masa, které si zamilujete

Jehněčí maso je v mnoha zemích považováno za delikatesu. Je jemné, šťavnaté a má lehce nasládlou chuť, která se krásně doplňuje s bylinkami, česnekem...

Jak se po létě dostat zpět do formy: 10 tipů pro efektivní návrat ke cvičení

Léto plné grilování, zmrzliny a odpočinku je u konce a s ním i pocit, že pravidelný trénink je vzdálenou vzpomínkou. Cítíte se bez energie...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3