Připravte si geniální nakládané okurky

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Oblastí, kde se u nás pěstovaly okurky již od 16. století, bylo Znojemsko. V místních klimatických podmínkách se jim velmi dařilo. Jenže v tom byl malý háček. Drobné okurky sice výborně chutnaly, ale moc dlouho nevydržely.

„Znojemští se nejprve snažili uchovávat okurky nakládáním do octa a do soli. Následně se začal používat naředěný slazený octový nálev s kořením. Průlomem se stal vynález sterilace, kdy se okurky naložené ve sladkokyselém nálevu následně zavařily, čímž vznikly první znojemské okurky, jaké známe dodnes,“ vysvětluje Ing. Naděžda Vaňková z Aromka.cz, tradičního českého výrobce nálevu na okurky.

Co všechno potřebujete na zavařování okurek?

Abyste si mohli sterilovat doma okurky, musíte si pořídit ještě sklenice (nejčastěji typ OMNIA 720ml), víčka, zeleninu (např. mrkev a cibuli), hořčičné semínko a celý kopr. Nesmí samozřejmě chybět nálev, který dodá okurkám tolik specifickou chuť.

 

Jak s nakládáním okurek začít a jak pokračovat?

Možná si matně pamatujete, co všechno zavařování okurek obnáší. Nejprve si promyslete, jak velké chcete nakládat. Většinou jsou k dostání okurky ve velikostech 7-9 cm a 9-12 cm. Pokud toužíte po větších, pořiďte si také velké sklenice, nebo zauvažujte, zda z nich uděláte řezy.

Když půjdete na nákup, možná vás zarazí otázka, jaký typ okurek vlastně koupit. Jemnoostné (s mírnou bradavičnosti), hruboostné (s větší bradavičností), nebo hladké?

„Pro lepší skus se více preferují okurky s mírnou bradavičností. Nejdříve se musí „vyprat“, očistit od zbytků květenství a stopek, prachu a hlíny. Poté se vloží do sklenic a zalejí se do cca ¾ nálevem. Ještě předtím ale můžete umístit na dno sklenice cibuli, mrkev, hořčičné semínko apod. Následuje uzavření a sterilace okurek v zavařovacím hrnci, v troubě nebo i v myčce na nádobí, a to nejčastěji 20 minut při 80°C,“ pokračuje odbornice.

Tip 1: Před každým zavařováním vymyjte sklenice horkou vodou, nebo je umyjte v myčce.

Tip 2: Pokud chcete mít okurky pikantnější, přidejte k nim chilli papričku, křen nebo česnek.

 

Zkontrolujte tvrdost okurek

Před použitím by měly být okurky tak akorát tvrdé. Pokud jsou na omak měkké, rozvaří se. A je úplně jedno, jakou mají velikost. Neplatí tedy rovnice, že menší okurky = snadnější rozvaření.
 

Jak ovlivňuje počasí kvalitu okurek

Je důležité, aby při výsevu a na začátku růstu okurek nebylo příliš chladno, protože by nemusely vzejít, nebo by rostly pomalu. Dále je potřeba dostatek vláhy, tzn. aby pršelo. Pokud je sucho, okurky začínají hořknout.

Rady a tipy, které vám usnadní nakládání okurek

Přestože je tato činnost postavena na ruční práci, poradíme vám alespoň pár věcí, které vám mohou být k dobru.

„Okurky by určitě měly být velikostně vyrovnané a také čerstvé. Měli bychom je tedy zpracovávat přímo v den sklizně. Jestliže chcete okurky více křupavé, vyberte si hruboostné. Pokud zakoupíte kousky větší než 15 cm, je lepší je sterilovat jako řezy, tzn. podélně rozkrojit,“ dodává Ing. Naděžda Vaňková z Aromka.cz.

 

Recept na dokonalý nálev, který vám ušetří práci:

Protože tento nálev obsahuje všechny druhy koření, (např. pepř, nové koření, tymián, bobkový list, chilli, hřebíček), není potřeba všechna tato koření vařit, převařovat a získávat tak optimální chuť a vůni. Recept vychází z dlouholeté zkušenosti s přípravou kořeněného výtažku do nálevu na znojemské okurky. 

Na 24 litrů nálevu potřebuje (Pokud chcete připravit menší množství láku na okurky, dodržte poměry ingrediencí receptu.

  • 0,6 kg soli
  • 2 kg cukru
  • 6,5 l kvasného lihového octa
  • 1 lahvička nálevu na okurky 260 ml od Aromka Brno

Postup:

1)      V 17 litrech pitné vody rozpustíme 0,6 kg soli a 2 kg cukru.

2)      Přidáme 6,5 l octa a přimícháme 260 ml nálevu na okurky.

3)      Vodu k rozpouštění můžete zahřát.

4)      Nálev na okurky nalévejte do sklenic až po vychlazení.

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Hormonální koktejl pohody. Proč se nám po milování tak dobře usíná?

Místo bylinkových čajů nebo léků na spaní existuje mnohem příjemnější a přirozenější metoda, jak rychleji zabrat. Odborníci a studie se shodují, že postelové hrátky...

Stud stranou, jde o zdraví. Co se stane s kůží, když odhodíš poslední vrstvu

Možná ti přijde nepříjemné sedět mezi cizími lidmi jen tak, jak tě pánbůh stvořil, a plavky bereš jako nutné brnění. Jenže odborníci na saunování...

Vánoce na kolejích: Stavebnice LEGO® DUPLO® zabaví nejmenší pasažéry na cestě za příbuznými

Celkem 94 % rodin cestuje o Vánocích za svými příbuznými, jedna pětina z nich využívá k této cestě vlak. Cesta vlakem může být pro rodiny...

Stres z Kanyeho a studia práv: Hvězda má podezřele nízkou mozkovou aktivitu

Myslela si, že je jen vyčerpaná, ale lékařská zpráva odhalila něco mnohem znepokojivějšího. Kim Kardashian si v nejnovější epizodě své reality show vyslechla verdikt...

Soutěžte o limitovanou edici per Pilot FriXion Ball!

Japonská značka psacích potřeb přináší letos pod stromeček opravdový poklad – limitovanou edici gumovacích per FriXion Ball a FriXion Ball+ inspirovanou dobrodružným pirátským příběhem...

Zelená barva dělá zázraky. Psychologové prozradili trik na klidné dítě

Zařizování pokoje pro potomka není jen o výběru roztomilého povlečení s medvídky, nýbrž o vytvoření prostoru, kde se bude rozvíjet a zároveň nepřijde k...

Babiččin elixír mládí: Kysané mléko strčí do kapsy drahé doplňky

Máme tendenci utrácet tisíce za moderní superpotraviny a složité doplňky stravy, přitom ten největší poklad se často skrývá v obyčejné lahvi kysaného mléka. Tento...

Stres je nezabije. Znamení zvěrokruhu, která stárnou pomaleji než ostatní

Všichni toužíme sfouknout na dortu stovku svíček, leč ne každému je to dáno. Zatímco lékaři skloňují genetiku, astrologové se dívají na naši povahu. Právě...

Limitovaná kolekce Columbia Icons je inspirována oregonskou divočinou a definována odvahou 90. let.

Originální DNA značky Columbia přinášejí každou sezonu limitované retro kolekce Columbia Icons, které vychází z archivů značky a vrací nejikoničtější modely značky v „remasterované”...

Tragédie i ztráta chuti tvořit. Proč se král komedie Jim Carrey stáhl do ústraní

Býval králem komedie, jehož gumový obličej rozesmál celý svět, dnes však žije životem poustevníka a nabídky za miliony hází do koše. „Mám dost a...

Svůdná komedie Když se zhasne připravila Hřebíčkové a Kotkovi horké chvíle: Prozradili recept na svádění i kuchařské trapasy

I díky tomu, že se nebojí být autentický, patří Vojta Kotek mezi nejoblíbenější české herce. Když dostal roli šéfkuchaře ve filmové novince Když se...

Noc v oblacích? Dubaj má nový rekord, tenhle hotel škrábe nebe

Pokud trpíte závratěmi, tenhle hotel asi nebude pro vás, ale pokud milujete luxus a výhledy, právě jste našli svůj ráj. Dubaj si připsala další...

Kuchyňský robot Sencor Gordon:Velký výkon v kompaktním těle

Kuchyňský robot Sencor Gordon dokazuje, že i menší kuchyně může mít velké ambice. Kombinuje výkon, všestrannost a elegantní design v jednom těle – zvládne...

Žádná snídaně a kilometry v nohách. Italové nevědomky drží přísný režim

Přistanete v Římě, vidíte ty hory jídla a říkáte si, jak to ti místní dělají, že nejsou tlustí. Je to záhada, která trápí každého...

Nejmódnější zimní bundy pro rok 2025/2026 – přehled trendů

Zima 2025/2026 přináší do světa módy kombinaci funkčnosti, komfortu a nadčasového stylu. Zimní bundy už nejsou jen praktickým kouskem do chladných dnů, stávají se...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3