Připravte si geniální nakládané okurky

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Oblastí, kde se u nás pěstovaly okurky již od 16. století, bylo Znojemsko. V místních klimatických podmínkách se jim velmi dařilo. Jenže v tom byl malý háček. Drobné okurky sice výborně chutnaly, ale moc dlouho nevydržely.

„Znojemští se nejprve snažili uchovávat okurky nakládáním do octa a do soli. Následně se začal používat naředěný slazený octový nálev s kořením. Průlomem se stal vynález sterilace, kdy se okurky naložené ve sladkokyselém nálevu následně zavařily, čímž vznikly první znojemské okurky, jaké známe dodnes,“ vysvětluje Ing. Naděžda Vaňková z Aromka.cz, tradičního českého výrobce nálevu na okurky.

Co všechno potřebujete na zavařování okurek?

Abyste si mohli sterilovat doma okurky, musíte si pořídit ještě sklenice (nejčastěji typ OMNIA 720ml), víčka, zeleninu (např. mrkev a cibuli), hořčičné semínko a celý kopr. Nesmí samozřejmě chybět nálev, který dodá okurkám tolik specifickou chuť.

 

Jak s nakládáním okurek začít a jak pokračovat?

Možná si matně pamatujete, co všechno zavařování okurek obnáší. Nejprve si promyslete, jak velké chcete nakládat. Většinou jsou k dostání okurky ve velikostech 7-9 cm a 9-12 cm. Pokud toužíte po větších, pořiďte si také velké sklenice, nebo zauvažujte, zda z nich uděláte řezy.

Když půjdete na nákup, možná vás zarazí otázka, jaký typ okurek vlastně koupit. Jemnoostné (s mírnou bradavičnosti), hruboostné (s větší bradavičností), nebo hladké?

„Pro lepší skus se více preferují okurky s mírnou bradavičností. Nejdříve se musí „vyprat“, očistit od zbytků květenství a stopek, prachu a hlíny. Poté se vloží do sklenic a zalejí se do cca ¾ nálevem. Ještě předtím ale můžete umístit na dno sklenice cibuli, mrkev, hořčičné semínko apod. Následuje uzavření a sterilace okurek v zavařovacím hrnci, v troubě nebo i v myčce na nádobí, a to nejčastěji 20 minut při 80°C,“ pokračuje odbornice.

Tip 1: Před každým zavařováním vymyjte sklenice horkou vodou, nebo je umyjte v myčce.

Tip 2: Pokud chcete mít okurky pikantnější, přidejte k nim chilli papričku, křen nebo česnek.

 

Zkontrolujte tvrdost okurek

Před použitím by měly být okurky tak akorát tvrdé. Pokud jsou na omak měkké, rozvaří se. A je úplně jedno, jakou mají velikost. Neplatí tedy rovnice, že menší okurky = snadnější rozvaření.
 

Jak ovlivňuje počasí kvalitu okurek

Je důležité, aby při výsevu a na začátku růstu okurek nebylo příliš chladno, protože by nemusely vzejít, nebo by rostly pomalu. Dále je potřeba dostatek vláhy, tzn. aby pršelo. Pokud je sucho, okurky začínají hořknout.

Rady a tipy, které vám usnadní nakládání okurek

Přestože je tato činnost postavena na ruční práci, poradíme vám alespoň pár věcí, které vám mohou být k dobru.

„Okurky by určitě měly být velikostně vyrovnané a také čerstvé. Měli bychom je tedy zpracovávat přímo v den sklizně. Jestliže chcete okurky více křupavé, vyberte si hruboostné. Pokud zakoupíte kousky větší než 15 cm, je lepší je sterilovat jako řezy, tzn. podélně rozkrojit,“ dodává Ing. Naděžda Vaňková z Aromka.cz.

 

Recept na dokonalý nálev, který vám ušetří práci:

Protože tento nálev obsahuje všechny druhy koření, (např. pepř, nové koření, tymián, bobkový list, chilli, hřebíček), není potřeba všechna tato koření vařit, převařovat a získávat tak optimální chuť a vůni. Recept vychází z dlouholeté zkušenosti s přípravou kořeněného výtažku do nálevu na znojemské okurky. 

Na 24 litrů nálevu potřebuje (Pokud chcete připravit menší množství láku na okurky, dodržte poměry ingrediencí receptu.

  • 0,6 kg soli
  • 2 kg cukru
  • 6,5 l kvasného lihového octa
  • 1 lahvička nálevu na okurky 260 ml od Aromka Brno

Postup:

1)      V 17 litrech pitné vody rozpustíme 0,6 kg soli a 2 kg cukru.

2)      Přidáme 6,5 l octa a přimícháme 260 ml nálevu na okurky.

3)      Vodu k rozpouštění můžete zahřát.

4)      Nálev na okurky nalévejte do sklenic až po vychlazení.

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Zrcadlo jako zrádce. Pokud v něm vidíte nepořádek, násobíte si stres

Všichni si dáváme předsevzetí, že zhubneme, budeme jíst zdravěji a méně se stresovat. Jenže často zapomínáme na místo, které nás ovlivňuje úplně nejvíc, a...

Poctivá chuť bez náhražek: Vyrobte si domácí máslo jen ze smetany a mrkve

V době, kdy jsou regály plné náhražek a vylepšovadel, se čím dál více lidí vrací k domácí výrobě základních surovin. Domácí máslo je ideálním...

Zapomeňte na Alpy! Polsko má hory, wellness i pravou zimní atmosféru, kterou si zamilujete

Zimní dny doslova volají po spojení přírody a sportu s relaxem v útulném prostředí. A není nutné jezdit daleko. Jen pár hodin za hranicemi...

Rok 2026: Ráj prodloužených víkendů! Sedmkrát si užijeme extra volno

Plánování dovolených pro rok 2026 bude letos jedna radost. Kalendář nám totiž nadělil hned několik prodloužených víkendů, které vycházejí přímo ideálně na pátky nebo...

Výprava za pramenem Labe

Cesta k pramenu naší nejznámější řeky Labe skýtá mnohé další krásné památky, zajímavá zastavení a dechberoucí výhledy do horské krajiny. Celá oblast je protkána...

Taylor Swift v slzách: Poprvé promluvila o masakru dětí v Southportu

V červenci 2024 otřásla světem zpráva o brutálním útoku na taneční kroužek s tématikou Taylor Swift v Southportu, kde zemřely tři malé holčičky. Zpěvačka...

Čtyři roky bez sexu: Khloé Kardashian překvapila intimním přiznáním

Pamatujete si na časy, kdy se v showbyznysu řešilo, s kým zrovna randí? Ty dny jsou pryč, protože Khloé Kardashian právě oslavila hodně netradiční...

Snídaně šampionů: Zelená omeleta, která ti dodá energii na celé dopoledne

Existuje jen málo jídel, která ti dají tak rychlou a uspokojivou odměnu hned po ránu. Tahle omeleta s čerstvým špenátem a bylinkami není jen...

Návrat do dětství před smrtí. Hvězda Osudové přitažlivosti dojemně o posledních chvílích

Smrt je téma, kterému se většina z nás vyhýbá obloukem, ale hollywoodská ikona to vidí jinak a už přesně ví, kde a s kým...

„Vstávej a obejmi mě.“ Sharon se v slzách svěřila s posledními slovy Ozzyho

Princ temnoty se odebral na věčnost už v červenci, ale ta největší bolest zůstala za zavřenými dveřmi jeho ložnice. Sharon Osbourne nyní v nejemotivnějším...

Toulovcovy maštale: Skryté pískovcové město v srdci přírody

Pískovcové skalní útvary známé jako Toulovcovy maštale představují jeden z nejmalebnějších koutů naší země. Tato přírodní oblast se rozprostírá uprostřed hlubokých borových lesů na...

Přebalování ovcí v posteli? Millie Bobby Brown ukazuje svou divokou realitu

Pamatujete si ji jako tu vyděšenou holčičku s vyholenou hlavou, která silou mysli drtila plechovky? Zapomeňte na Eleven, protože dnešní realita jedné z nejsledovanějších...

Kadeřníci z New Yorku to tajili. Stačí změnit pořadí lahviček a neuvěříte očím

Máte pocit, že mytí vlasům spíše škodí, než prospívá, a při pohledu do zrcadla vidíte jen unavené a matné délky? Problém často není v...

Nečekaný pár roku 2025: Pamela Anderson konečně promluvila o vztahu s Liamem

Všichni si mysleli, že jde jen o dokonale sehrané divadlo pro novináře, avšak jiskry létající vzduchem byly skutečnější, než jsme tušili. Hvězda stříbrného plátna...

Zlom už 1. ledna: Dvě znamení čeká v roce 2026 finanční vzestup

Zatímco některé roky proplují kolem nás bez povšimnutí jako tichá voda, rok 2026 přinese hned od prvního ledna zásadní životní obrat.  Jsou znamení, která o...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3