Mexiko, Mexiko sombrero grande tequilla….

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Mexická kuchyně je všechno, jen ne nudná. Je barevná, pestrá, čerstvá, převážně zdravá a tak rozmanitá, jako je samo Mexiko. Ne náhodou patří k nejvýraznějším na světě.

Přitom celé její tajemství tkví v jednoduchosti a čerstvosti. Běžní Mexičané totiž nejsou právě nejbohatší, takže místo výdobytků moderní gastronomie mistrně pracují se základními surovinami a tradičními postupy. To, co dovedou vytvořit z obyčejné zeleniny, masa a mouky jednomu vyrazí dech.

Výhodou je, že díky příznivému klimatu mají většinu surovin k dispozici po celý rok. Pracují zejména s běžnou zeleninou, jako jsou rajčata, cibule, fazole, ředkvičky nebo papriky – včetně těch nejpálivějších – a v neposlední řadě s bylinkami a výrazným kořením, jako je třeba koriandr. Naopak si nepotrpí na současnou módu veganské či vegetariánské stravy, takže maso tvoří nedílnou součást jejich jídelníčku a placky s najemno nasekaným vepřovým, hovězím, telecím nebo kuřecím si dopřávají klidně i k snídani.

Tortilly pro ně přitom představují to, co pro nás běžný chléb. Když nejsou tyto kukuřičné placky samy o sobě hlavním jídlem například v podobě obložených tacos a jejich variací, zakusují je Mexičani alespoň ke všemu, co konzumují. Téměř ke každému jídlu se servíruje miska plná horkých tortill, do kterých si místní zarolují i tak nekonzistentní pokrmy, jako je kuřecí polévka nebo vepřové s omáčkou.


Tacos jako hlavní chlouba

Ale jak už bylo řečeno, tortilly si vydobyly svou slávu zejména díky jídlům, v nichž hrají samy hlavní roli. Jedná se zejména o tacos, obložené nahřáté placky o průměru 10 centimetrů, jež jsou výkladní skříní mexické kuchyně a vyskytují se v nekonečném množství variant. V typických kantýnách i ve stáncích na ulici si zákazník obvykle poručí druh masa a postup jeho přípravy, ale zbytek placky už si „dotvoří” sám. Fantazii se meze nekladou. V každém správném mexickém podniku je k dispozici přehlídka různě kořeněných omáček, stejně jako mističky s rajčaty, nakrájenou okurkou, ředkvičkami nebo pálivými papričkami. Taková placka se pak konzumuje rukama zkroucená do U.

Nejenže se obsah tacos dá libovolně kombinovat, existuje ještě nepřeberné množství dalších podobných výrobků z placek, které se mnohdy liší jen tím, jak je tortilla vytvarovaná. Třeba quesadilla se přehýbá v půli, přičemž protilehlé poloviny drží u sebe roztavený sýr. K němu se opět přidává cokoli od žampionů přes rýži až po variaci masa. Salbutes nebo tacos dorados se zase liší tím, že se placka osmaží v oleji, stejně jako huarraches, které se ale vymykají podlouhlým tvarem, kvůli čemuž je ke konzumaci zapotřebí příbor.

Placky se také krájejí na malé kousky a opékají v troubě. Vzniknou tak oblíbené kukuřičné chipsy, které známe
i my. Jsou výborné v čerstvém taco salátu se zeleninou a mexický dresinkem nebo zapečené se spoustou sýra, jalapeňo papričkami a mexickou pikantní pomazánkou. Salát vytvoříte jednouduše. Červenou cibuli nakrájíte na plátky a necháte 10 minut marinovat v olivovém oleji se solí. Oloupejte okurku, spolu s cherry rajčátky nakrájejte a s kukuřicí z plechovky promíchejte s naloženou cibulí. Přidejte opranou a osušenou rukolu
a promíchejte ještě jednou. Zalijte dresinkem a nakonec posypejte rozlámanými kukuřičnými chipsy.

Oblíbené jsou také tortas, což jsou měkké housky obložené masem s cibulí, zeleninou a nezbytnou salsou. V případě tamales se zase maso nebo jiná náplň rovnou zapéká do těsta, které před přílišným žárem při pečení chrání zábal z listů banánovníku.

Pivo s gumovými medvídky
Ani tady však rozmanitost mexické kuchyně nekončí. Stranou těch nejjednodušších a nejrychlejších pokrmů se podávají také o něco pracnější a sofistikovanější jídla, která sestávají z různě upraveného masa s omáčkami
a přílohou. U takových nesmí chybět rýže a kaše z rozmačkaných černých fazolí. Mexičané si ale rádi pochutnají
i na grilovaném kuřeti a v pobřežních oblastech také na mořských plodech. Snad ještě větší popularitě než grilované ryby se těší krevetové koktejly a saláty ceviche, v nichž se mísí kousky ryb, chobotnic a krevet se zeleninou zakápnutou octem.

Zapomenout se nesmí na oblíbenou pochoutku guacamole, která aktuálně dobývá západní svět. Avokádo rozmixované s cibulí, rajčaty, koriandrem a limetou si na svačinu nebo jako předkrm dopřávají v Mexiku hlavně turisté, zatímco místní si touto pochoutkou raději ozvláštní běžné taco.

A co se v Mexiku pije?
V tamních restauracích se největší oblibě těší sladké limonády. Kromě Coca Coly to je Jamajka z vyvařených květů ibišku, horchata z tygřích ořechů a tamarindo ze stejnojmenného tropického ovoce. Pivo se pak pije spíše při posezení s přáteli, ale tamní málo výrazné značky patrně české gurmány příliš neosloví. Vyloženě hrůzu pak může některým nahánět pivní nápoj michelada, v níž se chmelový mok smísí s chilli omáčkou, worchesterskou omáčkou, rajčatovou šťávou, limetkou a v některých bláznivých případech se do sklenice přisypou i gumoví medvídci nebo jiné cukrovinky.

V Mexické kuchyni zkrátka neexistují žádná tabu.

 

 

 

zdroj: www.receptyschuti.cz

 

Reklama

Doporučujeme

Žena pila dva týdny olivový olej, popisuje nečekané změny na těle i pleti

Říká se mu tekuté zlato a středomořská dieta na něj nedá dopustit. Co se ale stane, když poslechnete virální rady a začnete pít dvě...

Russell Crowe vyvrátil fámy o věku své přítelkyně, není o 30 let mladší

„Je to velmi negentlemanské,“ postěžoval si herec Russell Crowe, když musel znovu uvádět na pravou míru lživé informace o věku své partnerky Britney Theriotové....

Black Friday od přední značky v oblasti sexuálního zdraví

Nakupujte a objevujte řadu produktů pro sexuální zdraví od Satisfyer, které jsou právě teď, v předvánočním období, ještě dostupnější. 22. do 30. listopadu nabízí Satisfyer...

10 frází, kterými nevědomky ničíte své vztahy a působíte jako nezdvořák

Všichni to známe. V místnosti panuje pohoda, když vtom z vás vypadne věta, po které se náhle ochladí. Nechtěli jste nikoho urazit, přesto jste...

Generace Z zapomněla tančit pro radost, podle průzkumu se bojí odsudků na sociálních sítích

Vzpomínáte si na dobu, kdy lidé tančili jen pro čistou radost z pohybu, a ne pro digitální srdíčka na sítích? Generace Z tuto svobodu...

Pevná a odolná pokožka v zimě? Zaměřte se na kmenové buňky a využijte Black Friday

Chladnější měsíce přinášejí nízké teploty, suchý vzduch, mráz a málo slunce. To vše může snižovat hydratační schopnosti pokožky a ovlivňovat její pevnost a pružnost....

Soutěžte s BUSHMANEM o vouchery na nákup stylových dárků

Značka BUSHMAN už téměř třicet let spojuje poctivost, přírodní materiály a nadčasový styl. Vznikla z touhy vyrábět oblečení a doplňky, které obstojí v přírodě...

Pět varovných signálů, že vašemu tělu chybí hořčík: Od cukání víčka po noční křeče

Někdy to není jen únava z náročného týdne. Tělo má svůj vlastní jazyk a cukající víčko, noční křeč v lýtku či podrážděnost mohou být...

Kam v zimě za teplem: Pět dostupných destinací od Kanárských ostrovů po Thajsko

Ranní škrábání námrazy z auta a brzká tma vám ubírají energii? Nemusíte trpět až do jara. Existují místa, kde se právě teď chodí v...

Češi pečou vánoční klasiku, ale přibývá těch, kteří zkoušejí zdravější recepty

Vanilkové rohlíčky, linecké i perníčky zůstávají neotřesitelným symbolem českých Vánoc. Podle aktuálního průzkumu značky 4SLIM se v drtivé většině českých domácností peče vlastní vánoční...

Když ostatní mrznou, oni kvetou. Tři znamení, pro která je zima požehnáním

Zatímco většina lidí s prvním mrazem teskní po létě, existují tací, kteří právě teď ožívají. Chladné počasí pro ně není trestem, nýbrž palivem pro...

Nepřekonaltený problém? Manželství hvězdného páru ztroskotalo na příliš velkém přirození

Byl to problém, o kterém většina mužů jen sní, pro ni však znamenal konec manželství. Bývalá modelka Haley Kalilová v otevřeném rozhovoru na Twitchi...

Až 250 tisíc od státu. O tuto dotaci na opravu si může říct téměř každý senior

Profukující okna, nebezpečná vana nebo chybějící výtah. To jsou problémy, které trápí mnoho dříve narozených. Náklady na opravy se zdají být nad jejich síly,...

Dárky pod stromeček, které potěší každou ženu

Vánoce se pomalu blíží, ulice se třpytí světýlky, doma to voní po skořici a nás všechny začíná hřát ta známá předvánoční atmosféra. A s...

Zrada v regálech. Jak vás potraviny s nápisem „fitness“ pomalu ničí

Jsou na nich nápisy „fitness“, „bez cukru“ nebo „nízkotučné“, přesto mohou vašemu tělu škodit víc než obyčejný párek v rohlíku. Vědci varují před epidemií...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3