Mexiko, Mexiko sombrero grande tequilla….

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Mexická kuchyně je všechno, jen ne nudná. Je barevná, pestrá, čerstvá, převážně zdravá a tak rozmanitá, jako je samo Mexiko. Ne náhodou patří k nejvýraznějším na světě.

Přitom celé její tajemství tkví v jednoduchosti a čerstvosti. Běžní Mexičané totiž nejsou právě nejbohatší, takže místo výdobytků moderní gastronomie mistrně pracují se základními surovinami a tradičními postupy. To, co dovedou vytvořit z obyčejné zeleniny, masa a mouky jednomu vyrazí dech.

Výhodou je, že díky příznivému klimatu mají většinu surovin k dispozici po celý rok. Pracují zejména s běžnou zeleninou, jako jsou rajčata, cibule, fazole, ředkvičky nebo papriky – včetně těch nejpálivějších – a v neposlední řadě s bylinkami a výrazným kořením, jako je třeba koriandr. Naopak si nepotrpí na současnou módu veganské či vegetariánské stravy, takže maso tvoří nedílnou součást jejich jídelníčku a placky s najemno nasekaným vepřovým, hovězím, telecím nebo kuřecím si dopřávají klidně i k snídani.

Tortilly pro ně přitom představují to, co pro nás běžný chléb. Když nejsou tyto kukuřičné placky samy o sobě hlavním jídlem například v podobě obložených tacos a jejich variací, zakusují je Mexičani alespoň ke všemu, co konzumují. Téměř ke každému jídlu se servíruje miska plná horkých tortill, do kterých si místní zarolují i tak nekonzistentní pokrmy, jako je kuřecí polévka nebo vepřové s omáčkou.


Tacos jako hlavní chlouba

Ale jak už bylo řečeno, tortilly si vydobyly svou slávu zejména díky jídlům, v nichž hrají samy hlavní roli. Jedná se zejména o tacos, obložené nahřáté placky o průměru 10 centimetrů, jež jsou výkladní skříní mexické kuchyně a vyskytují se v nekonečném množství variant. V typických kantýnách i ve stáncích na ulici si zákazník obvykle poručí druh masa a postup jeho přípravy, ale zbytek placky už si „dotvoří” sám. Fantazii se meze nekladou. V každém správném mexickém podniku je k dispozici přehlídka různě kořeněných omáček, stejně jako mističky s rajčaty, nakrájenou okurkou, ředkvičkami nebo pálivými papričkami. Taková placka se pak konzumuje rukama zkroucená do U.

Nejenže se obsah tacos dá libovolně kombinovat, existuje ještě nepřeberné množství dalších podobných výrobků z placek, které se mnohdy liší jen tím, jak je tortilla vytvarovaná. Třeba quesadilla se přehýbá v půli, přičemž protilehlé poloviny drží u sebe roztavený sýr. K němu se opět přidává cokoli od žampionů přes rýži až po variaci masa. Salbutes nebo tacos dorados se zase liší tím, že se placka osmaží v oleji, stejně jako huarraches, které se ale vymykají podlouhlým tvarem, kvůli čemuž je ke konzumaci zapotřebí příbor.

Placky se také krájejí na malé kousky a opékají v troubě. Vzniknou tak oblíbené kukuřičné chipsy, které známe
i my. Jsou výborné v čerstvém taco salátu se zeleninou a mexický dresinkem nebo zapečené se spoustou sýra, jalapeňo papričkami a mexickou pikantní pomazánkou. Salát vytvoříte jednouduše. Červenou cibuli nakrájíte na plátky a necháte 10 minut marinovat v olivovém oleji se solí. Oloupejte okurku, spolu s cherry rajčátky nakrájejte a s kukuřicí z plechovky promíchejte s naloženou cibulí. Přidejte opranou a osušenou rukolu
a promíchejte ještě jednou. Zalijte dresinkem a nakonec posypejte rozlámanými kukuřičnými chipsy.

Oblíbené jsou také tortas, což jsou měkké housky obložené masem s cibulí, zeleninou a nezbytnou salsou. V případě tamales se zase maso nebo jiná náplň rovnou zapéká do těsta, které před přílišným žárem při pečení chrání zábal z listů banánovníku.

Pivo s gumovými medvídky
Ani tady však rozmanitost mexické kuchyně nekončí. Stranou těch nejjednodušších a nejrychlejších pokrmů se podávají také o něco pracnější a sofistikovanější jídla, která sestávají z různě upraveného masa s omáčkami
a přílohou. U takových nesmí chybět rýže a kaše z rozmačkaných černých fazolí. Mexičané si ale rádi pochutnají
i na grilovaném kuřeti a v pobřežních oblastech také na mořských plodech. Snad ještě větší popularitě než grilované ryby se těší krevetové koktejly a saláty ceviche, v nichž se mísí kousky ryb, chobotnic a krevet se zeleninou zakápnutou octem.

Zapomenout se nesmí na oblíbenou pochoutku guacamole, která aktuálně dobývá západní svět. Avokádo rozmixované s cibulí, rajčaty, koriandrem a limetou si na svačinu nebo jako předkrm dopřávají v Mexiku hlavně turisté, zatímco místní si touto pochoutkou raději ozvláštní běžné taco.

A co se v Mexiku pije?
V tamních restauracích se největší oblibě těší sladké limonády. Kromě Coca Coly to je Jamajka z vyvařených květů ibišku, horchata z tygřích ořechů a tamarindo ze stejnojmenného tropického ovoce. Pivo se pak pije spíše při posezení s přáteli, ale tamní málo výrazné značky patrně české gurmány příliš neosloví. Vyloženě hrůzu pak může některým nahánět pivní nápoj michelada, v níž se chmelový mok smísí s chilli omáčkou, worchesterskou omáčkou, rajčatovou šťávou, limetkou a v některých bláznivých případech se do sklenice přisypou i gumoví medvídci nebo jiné cukrovinky.

V Mexické kuchyni zkrátka neexistují žádná tabu.

 

 

 

zdroj: www.receptyschuti.cz

 

Reklama

Doporučujeme

Lékaři doporučují kvašenou zeleninu pro posílení imunity a lepší trávení

Zapomeňte na drahé doplňky stravy a zázračné pilulky. Ten nejlepší osobní trenér pro vaši imunitu se možná skrývá ve vaší lednici. Řeč je o...

Zapomeňte na výčitky. Obyčejný trik udělá z chleba lepší potravinu

Chléb má pověst nepřítele zdravé výživy, ale co když ho obyčejné zmrazení dokáže proměnit v lepší potravinu? Výzkumy naznačují, že teplota mění jeho strukturu...

Prosté jídlo s noblesou: francouzské škvarky, které si získaly svět

Na první pohled vypadají skromně - pár kousků masa, trochu sádla a pár bylinek. Ale právě v té jednoduchosti se skrývá kouzlo. Francouzské delikatesy...

Jak správně krmit kočku, která je vybíravá a nic jí nechutná?

Kočky jsou známé svou vybíravostí v jídle a někdy dokážou své majitele pěkně potrápit. Na rozdíl od psů, kteří jsou většinou schopni spořádat prakticky...

Zklamání po svatbě. Když papír nestačí na záchranu vztahu

Žili spolu deset let, pak se vzali a po čtyřech měsících přišel rozvod. Proč je první rok manželství paradoxně nejtěžší, i když už partneři...

Každý jsme originál: Podle kterých znaků poznáte, že jste opravdu výjimeční?

Na světě neexistují dva naprosto stejní lidé. Každý z nás má něco, co ho odlišuje od ostatních, ať už je to způsob myšlení, pohled...

Průkopnice OnlyFans Valérie Holáková: Vydělala jsem miliony, chci být psycholožkou

Je průkopnicí OnlyFans v Česku, její matka řídí školu a ona sama chce být psycholožkou. Valérie Holáková známá jako Xholakys v Show Jana Krause...

Hry s vaší myslí. Sedm taktik, kterými vás manipulátor dostane na dno

Nejprve přijde zmatek, pak snaha přizpůsobit se a nakonec beznaděj. Než vůbec získáte podezření, že žijete s manipulátorem, často už jste po uši ponořeni...

Muž pod tlakem: proč se uzavírá a co s tím může udělat partnerka

Na první pohled to možná nevypadá, ale i muži mají svoje těžké chvíle. Společnost od nich čeká sílu, výkonnost, úspěch a dokonalou kontrolu nad...

Kim Kardashianová promluvila o tetování své 12leté dcery: Nikdy jí tu kreativitu nevezmu

Falešné tetování na obličeji, piercing v nose a černé grillz. Dvanáctiletá North Westová svým vzhledem na TikToku vyvolala bouři a její matka Kim Kardashianová...

Svatomartinská vína 2025

Každý rok 11. listopadu netrpělivě vyhlížíme svatého Martina, který by měl podle tradice dorazit na bílém koni a symbolicky přinést první sníh. Pro vinaře...

Atelier JOCHA je ateliér s péčí první republiky v 21.STOLETÍ

Móda s profesionální péčí, postavená na základech tradičního řemeslného zpracování a moderního designu.V JOCHA vznikají pod rukama Kateřiny Jochové malé autorské kolekce, šité na...

Po svátcích s blízkými touží 88 % Čechů, někteří se však nemají na koho obrátit. Společnost dm v nové kampani vybízí k propojování

Jedineční jsme díky těm, kteří nás obklopují Nová vánoční kampaň společnosti dm připomíná, že opravdové kouzlo svátků netvoří dárky ani dokonalá výzdoba, ale lidé, se...

Hledání jistoty… Proč Češi v chaosu moderní doby dávají dětem prastará jména

Svět zrychluje, trendy se mění každou sezonu, přesto žebříčky popularity jmen v Česku zůstávají jako vytesané do kamene. Na vrcholu trůní Jakub, Jan, Anna...

Nový Predátor: Nebezpečné území přináší návrat legendy, která nikdy nezmizela

Sál pražského kina IMAX v Cinema City se 4. listopadu proměnil v dějiště premiéry filmu, který znovu probouzí napětí, jaké diváci znají už desítky...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3