Mexiko, Mexiko sombrero grande tequilla….

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Mexická kuchyně je všechno, jen ne nudná. Je barevná, pestrá, čerstvá, převážně zdravá a tak rozmanitá, jako je samo Mexiko. Ne náhodou patří k nejvýraznějším na světě.

Přitom celé její tajemství tkví v jednoduchosti a čerstvosti. Běžní Mexičané totiž nejsou právě nejbohatší, takže místo výdobytků moderní gastronomie mistrně pracují se základními surovinami a tradičními postupy. To, co dovedou vytvořit z obyčejné zeleniny, masa a mouky jednomu vyrazí dech.

Výhodou je, že díky příznivému klimatu mají většinu surovin k dispozici po celý rok. Pracují zejména s běžnou zeleninou, jako jsou rajčata, cibule, fazole, ředkvičky nebo papriky – včetně těch nejpálivějších – a v neposlední řadě s bylinkami a výrazným kořením, jako je třeba koriandr. Naopak si nepotrpí na současnou módu veganské či vegetariánské stravy, takže maso tvoří nedílnou součást jejich jídelníčku a placky s najemno nasekaným vepřovým, hovězím, telecím nebo kuřecím si dopřávají klidně i k snídani.

Tortilly pro ně přitom představují to, co pro nás běžný chléb. Když nejsou tyto kukuřičné placky samy o sobě hlavním jídlem například v podobě obložených tacos a jejich variací, zakusují je Mexičani alespoň ke všemu, co konzumují. Téměř ke každému jídlu se servíruje miska plná horkých tortill, do kterých si místní zarolují i tak nekonzistentní pokrmy, jako je kuřecí polévka nebo vepřové s omáčkou.


Tacos jako hlavní chlouba

Ale jak už bylo řečeno, tortilly si vydobyly svou slávu zejména díky jídlům, v nichž hrají samy hlavní roli. Jedná se zejména o tacos, obložené nahřáté placky o průměru 10 centimetrů, jež jsou výkladní skříní mexické kuchyně a vyskytují se v nekonečném množství variant. V typických kantýnách i ve stáncích na ulici si zákazník obvykle poručí druh masa a postup jeho přípravy, ale zbytek placky už si „dotvoří” sám. Fantazii se meze nekladou. V každém správném mexickém podniku je k dispozici přehlídka různě kořeněných omáček, stejně jako mističky s rajčaty, nakrájenou okurkou, ředkvičkami nebo pálivými papričkami. Taková placka se pak konzumuje rukama zkroucená do U.

Nejenže se obsah tacos dá libovolně kombinovat, existuje ještě nepřeberné množství dalších podobných výrobků z placek, které se mnohdy liší jen tím, jak je tortilla vytvarovaná. Třeba quesadilla se přehýbá v půli, přičemž protilehlé poloviny drží u sebe roztavený sýr. K němu se opět přidává cokoli od žampionů přes rýži až po variaci masa. Salbutes nebo tacos dorados se zase liší tím, že se placka osmaží v oleji, stejně jako huarraches, které se ale vymykají podlouhlým tvarem, kvůli čemuž je ke konzumaci zapotřebí příbor.

Placky se také krájejí na malé kousky a opékají v troubě. Vzniknou tak oblíbené kukuřičné chipsy, které známe
i my. Jsou výborné v čerstvém taco salátu se zeleninou a mexický dresinkem nebo zapečené se spoustou sýra, jalapeňo papričkami a mexickou pikantní pomazánkou. Salát vytvoříte jednouduše. Červenou cibuli nakrájíte na plátky a necháte 10 minut marinovat v olivovém oleji se solí. Oloupejte okurku, spolu s cherry rajčátky nakrájejte a s kukuřicí z plechovky promíchejte s naloženou cibulí. Přidejte opranou a osušenou rukolu
a promíchejte ještě jednou. Zalijte dresinkem a nakonec posypejte rozlámanými kukuřičnými chipsy.

Oblíbené jsou také tortas, což jsou měkké housky obložené masem s cibulí, zeleninou a nezbytnou salsou. V případě tamales se zase maso nebo jiná náplň rovnou zapéká do těsta, které před přílišným žárem při pečení chrání zábal z listů banánovníku.

Pivo s gumovými medvídky
Ani tady však rozmanitost mexické kuchyně nekončí. Stranou těch nejjednodušších a nejrychlejších pokrmů se podávají také o něco pracnější a sofistikovanější jídla, která sestávají z různě upraveného masa s omáčkami
a přílohou. U takových nesmí chybět rýže a kaše z rozmačkaných černých fazolí. Mexičané si ale rádi pochutnají
i na grilovaném kuřeti a v pobřežních oblastech také na mořských plodech. Snad ještě větší popularitě než grilované ryby se těší krevetové koktejly a saláty ceviche, v nichž se mísí kousky ryb, chobotnic a krevet se zeleninou zakápnutou octem.

Zapomenout se nesmí na oblíbenou pochoutku guacamole, která aktuálně dobývá západní svět. Avokádo rozmixované s cibulí, rajčaty, koriandrem a limetou si na svačinu nebo jako předkrm dopřávají v Mexiku hlavně turisté, zatímco místní si touto pochoutkou raději ozvláštní běžné taco.

A co se v Mexiku pije?
V tamních restauracích se největší oblibě těší sladké limonády. Kromě Coca Coly to je Jamajka z vyvařených květů ibišku, horchata z tygřích ořechů a tamarindo ze stejnojmenného tropického ovoce. Pivo se pak pije spíše při posezení s přáteli, ale tamní málo výrazné značky patrně české gurmány příliš neosloví. Vyloženě hrůzu pak může některým nahánět pivní nápoj michelada, v níž se chmelový mok smísí s chilli omáčkou, worchesterskou omáčkou, rajčatovou šťávou, limetkou a v některých bláznivých případech se do sklenice přisypou i gumoví medvídci nebo jiné cukrovinky.

V Mexické kuchyni zkrátka neexistují žádná tabu.

 

 

 

zdroj: www.receptyschuti.cz

 

Reklama

Doporučujeme

Dřevěné vařečky a prkénka bývají záslužnými pomocníky v kuchyni. Co však na jejich používání říká odborník?

Ačkoliv by se mohlo zdát, že s nástupem plastových výrobků se stanou dřevěné vařečky a lžíce pouhým přežitkem, opak je však pradou. Tyto nástroje...

Čtyři flašky ve skříni, tři v botníku. Manžel s pitím přestat nedokázal, bohužel

Kdo se v životě potýkal s nějakou závislostí, tak ví, že je to běh na dlouhou trať. Týká-li se problém přímo někoho z vaší...

Trápí vás neustálý boj s černými tečkami? Zkuste domácí masky, výsledky vás překvapí

Černé tečky nás dokážou potrápit v každém věku bez ohledu na typ pleti. Jestliže i vy se s nimi potýkáte, určitě víte, že je...

Znáte skvělou japonskou vychytávku se zubní pastou? Dejte ji do mrazáku a v domácnosti s ní vyčistíte všechno možné

Zubní pastu potřebujeme všichni pro čištění zubů, to je jasná věc. Využijeme ji taky jako univerzálníčistidlo v domácnosti, které si poradí se špinavými tenisky...

Bezkontaktní platby a duševní klid: Jak platit bezpečně

V dnešním rychle se vyvíjejícím světě technologií se bezkontaktní platby staly běžnou součástí našeho každodenního života. Nabízejí pohodlí, rychlost a v mnoha ohledech i...

Jak se dobře vyspat, i když vás trápí bolesti zad

„Pravdou je, že pouze odpočinuté tělo může regenerovat. A u bolestí zad to platí dvojnásob. Kvalita spánku je proto zcela zásadní věcí, na kterou...

Víte, jak funguje multilíčidlo?

Přírodní oleje a vosky spolu s výtažkem z brusinek vyživují a regenerují pokožku, udržují její přirozenou hydrataci a brání jejímu vysoušení. Výrobek má pouze...

Dámská jízda – nový trend dovolených

„Čím dál více žen k nám přijíždí ve dvojicích či malých skupinkách a stále častěji k nám míří také maminky s dospívajícími dcerami, aby...

Léto plné chutí v Tchibo

Letní sezóna je ideálním časem na nové zážitky – a ty chuťové nejsou výjimkou. V kavárnách Tchibo proto právě teď najdete originální novinky, které osvěží i potěší. 

Plavání je zdravé, ale dělejte to správně!

Léto přímo nahrává pobytu ve vodě, který navíc udělá nevídaně dobře nejen vašemu tělu,
ale i hlavě. “S přibývajícím věkem se může stát, že nás sem tam zabolí v kříži, dají o sobě vědět kolena nebo kyčle. Voda je pak ten nejlepší kamarád.

Exkluzívní autobiografie herecké ikony – Al Pacino: SONNY BOY – PAMĚTI

K fanouškům filmu se právě dostává exkluzivní autobiografie jedné z největších hereckých ikon minulého století.

5 tipů, proč se vydat s dětmi na nezapomenutelný výlet do Zlína

Přemýšlíte, kam se s dětmi vydat za zábavou, při které se zároveň něco naučí? Vydejte se na výlet (nebo třeba rovnou na dovolenou) do Zlína. V Baťově městě si na své přijde každý člen rodiny a v červnu tady navíc začíná jedinečná výstava kostek s unikátními stavbami a hernou, ze které děti nebudou chtít odejít.

Dokonalá ochrana před sluncem s matujícím efektem

Ochrana před slunečními paprsky by měla být součástí každodenní péče o pleť. Mnoho žen se však obává, že krémy s vysokým ochranným faktorem udělají jejich pleť mastnou nebo lesklou. Česká kosmetická značka Essenté tak přichází s ideálním řešením – Ochranný krém SPF 30 poskytuje vysokou ochranu, ale zanechává pleť matnou a svěží.

NOVINKY 100% přírodní směsi esencí

Pro každodenní osvěžení domova

Chuť léta v každém doušku s osvěžujícími kávovými drinky

Léto je jako stvořené k dobrodružství, zábavě a bezstarostným chvílím plným radosti, kdy si život vychutnáváte plnými doušky. Stejně jako kávu, jejíž lahodná chuť vás osvěží i během horkých dní. Káva totiž není jen nápoj – je to okamžik pro sebe, maličká radost, která se vejde do každého dne. A co teprve, když se spojí s ledem? Připravili jsme pro vás pár jednoduchých,
ale výjimečných receptů, díky kterým si léto vychutnáte naplno.
Reklama
Reklama