Zbyla vám letní úroda zeleniny? Zkuste ji zavařit nebo naložit

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Letošní mírné léto ve znamení deště přineslo celkem hojnou úrodu. Ne všem se však podaří zkonzumovat celou úrodu v čerstvém stavu a na řadu tak přichází oblíbené zavařování a nakládání. Kromě prodloužení trvanlivosti sklizené zeleniny má tento způsob konzervace také zdravotní benefity. Fermentovaná zelenina je například přirozeným zdrojem vitaminu C.

 

KOŘENĚNÁ RYCHLE KVAŠENÁ ZELENINA TŘIKRÁT JINAK

Suroviny:

Základní nálev:
1 l vody (nejlépe filtrované/převařené a odstáté)
20 g soli (bez přidaného jódu)

Fermentovaný květák:
1 květák
1 lžíce Kurkumy Vitana
1 lžíce Římského kmínu Vitana
6–8 Bobkových listů Vitana

Fermentované zelí s ředkvičkami:
½ hlávky červeného zelí
1 svazek ředkviček
1 lžíce Nového koření celého Vitana
1 lžíce Černého pepře celého Vitana
1 lžíce semínek Fenyklu Vitana

Fermentované cukety:
4 mladé cukety
1 lžíce Zeleného pepře celého Vitana
1 lžíce Hořčičného semínka Vitana
6 Bobkových listů Vitana

 

Postup:

Kvašenou zeleninu připravujeme vždy stejným způsobem, nehledě na to, jaký typ zeleniny kvasíme. Kromě základních ingrediencí je také potřeba mít po ruce dobře vymyté zavařovací sklenice či nádobu na kvašení přímo určenou. Hodit se nám bude také sklenička, jejíž dno se vejde do zavařovací sklenice – s její pomocí zatížíme zeleninu ve sklenici. Zeleninu omyjeme, nakrájíme na drobné kousky a napěchujeme do sklenic. Sklenice neplníme zcela, je třeba nechat místo na zatížení.

Připravíme si nálev z převařené nebo filtrované vody a soli, kterou ve vodě dobře rozpustíme. Nálevem zalijeme zeleninu tak, aby byla zcela ponořená. Pomůžeme si skleničkou, zatížíme s ní zeleninu tak, aby zůstala stále pod hladinou. Sklenice umístíme na temné místo v chladu (ideální teplota je 18–21 °C, vhodná je třeba chladnější spíž). Při kvašení bude nálev lehce pěnit, může ze sklenic vytékat. Proto je dobré sklenice postavit na tác, který poté snadno očistíte.

Asi za 7–10 dní (podle teploty prostředí) se na povrchu tekutiny přestanou tvořit bubliny. Díky tomu poznáte, že kvašení ustalo. Sklenice uzavřete a skladujte v lednici. Fermentovaná zelenina v lednici vydrží až několik měsíců.

 

Ostřejší nakládané okurky „pepřovky“

Suroviny:

5 kg okurek nakládaček
1 lžíce soli
2 zelené papriky
8 šalotek
1 křen
1 hrst čerstvé bazalky
1 lžíce Černého pepře celého Vitana
4 Bobkové listy Vitana
400 ml vinného octa
2 l vody

 

Postup:

Malé nakládačky je potřeba nejprve umýt a ponořit na několik hodin do vody. Okurky vyndáme, necháme okapat a poté vložíme do velké mísy. Prosolíme je, promícháme, zakryjeme utěrkou a necháme do druhého dne uležet. Připravíme si víčka a sklenice. Je potřeba je dobře vymýt a nechat volně uschnout na čisté utěrce.

Druhý den nakrájíme papriku a křen na tenké plátky, cibuli nadrobno. Okurky vypereme v čisté vodě
a naskládáme do připravených sklenic. Pravidelně je prokládáme plátky papriky a křenu, drobnými kousky šalotky i bylinkami a kořením.

Vodu svaříme s octem. Lákem zalijeme okurky ve sklenici, zakryjeme víčkem a necháme 4 dny odstát. Poté lák slijeme, uvaříme další lák podle stejného receptu a přelijeme jím okurky. Necháme další 4 dny odstát a ještě jednou zopakujeme. Nakonec můžeme s lákem okurky zavařit při 80 °C po dobu asi 15 minut. Pokud okurky nezavaříme, uložíme je na chladné místo a hlídáme, aby nevykukovaly z hladiny.

 

A jaké produkty při zavařování využijete? 

Pepř černý celý Vitana

I pro svou všestrannost patří černý pepř mezi celosvětově nejrozšířenější koření. Má výraznou, ostrou až pálivou chuť a štiplavé aroma. Pokud chcete jeho chuť v pokrmu co nejvíce zvýraznit, sáhněte po pepři, který je celý, nejvíce totiž vynikne, když jsou jeho bobule čerstvě rozdrcené. Doporučená cena: 18,90 Kč


Bobkový list celý Vitana

Bobkový list ze stromu vavřínu má kořennou chuť s nádechem citrusů, která je natolik výrazná, že k dochucení jídla stačí jediný lístek. Má řadu blahodárných účinků, například podporuje trávení nebo se podílí na snižování krevního cukru. Je populární přísadou při nakládání zeleniny, hub nebo fazolí. Doporučená cena: 14,90 Kč


Kmín drcený Vitana

Kmín se řadí k nejvýraznějším dochucovadlům a v kuchyni je téměř nepostradatelný. Má kořenitou, někdy až pikantní chuť s hořkým podtónem, oblíbený je i pro své léčivé účinky. Působí třeba na zklidnění trávicího traktu nebo proti nadýmání. Doporučená cena: 14,90 Kč

 

Více produktů na www.vitana.cz

 

Reklama

Doporučujeme

Pět varovných signálů, že vašemu tělu chybí hořčík: Od cukání víčka po noční křeče

Někdy to není jen únava z náročného týdne. Tělo má svůj vlastní jazyk a cukající víčko, noční křeč v lýtku či podrážděnost mohou být...

Kam v zimě za teplem: Pět dostupných destinací od Kanárských ostrovů po Thajsko

Ranní škrábání námrazy z auta a brzká tma vám ubírají energii? Nemusíte trpět až do jara. Existují místa, kde se právě teď chodí v...

Češi pečou vánoční klasiku, ale přibývá těch, kteří zkoušejí zdravější recepty

Vanilkové rohlíčky, linecké i perníčky zůstávají neotřesitelným symbolem českých Vánoc. Podle aktuálního průzkumu značky 4SLIM se v drtivé většině českých domácností peče vlastní vánoční...

Když ostatní mrznou, oni kvetou. Tři znamení, pro která je zima požehnáním

Zatímco většina lidí s prvním mrazem teskní po létě, existují tací, kteří právě teď ožívají. Chladné počasí pro ně není trestem, nýbrž palivem pro...

Nepřekonaltený problém? Manželství hvězdného páru ztroskotalo na příliš velkém přirození

Byl to problém, o kterém většina mužů jen sní, pro ni však znamenal konec manželství. Bývalá modelka Haley Kalilová v otevřeném rozhovoru na Twitchi...

Až 250 tisíc od státu. O tuto dotaci na opravu si může říct téměř každý senior

Profukující okna, nebezpečná vana nebo chybějící výtah. To jsou problémy, které trápí mnoho dříve narozených. Náklady na opravy se zdají být nad jejich síly,...

Dárky pod stromeček, které potěší každou ženu

Vánoce se pomalu blíží, ulice se třpytí světýlky, doma to voní po skořici a nás všechny začíná hřát ta známá předvánoční atmosféra. A s...

Zrada v regálech. Jak vás potraviny s nápisem „fitness“ pomalu ničí

Jsou na nich nápisy „fitness“, „bez cukru“ nebo „nízkotučné“, přesto mohou vašemu tělu škodit víc než obyčejný párek v rohlíku. Vědci varují před epidemií...

Zázrak z kuchyně: Jak ocet pomáhá proti skvrnám a zápachu

Obyčejná lahev z kuchyně se mění v malý elixír krásy. Jablečný ocet, známý ze salátů, totiž překvapivě umí zatočit s tmavými skvrnami i nepříjemným...

Půjčka na cokoliv nabízí řešení pro každý den v týdnu

Malý úvěr, který by byl k dispozici ještě dnes? Ovšem, je to snadná záležitost pro všechny, kdo mají na svém kontě základy práce na PC....

Tajemství 10 000 kroků odhaleno. Pro srdce děláte možná málo

Máte na kontě deset tisíc kroků, ale nasbírali jste je jen přecházením mezi kanceláří a kuchyňkou? Nová rozsáhlá studie varuje, že to nestačí. Nezáleží...

Temná, napínavá a svižná

Vražda mladé ženy naznačuje rituální motiv spojený s rodem záhadného aristokrata De Jonga. Roztáčí spirálu podivných událostí, symbolů a tajemství ukrytých na staré tvrzi. Záhadu,...

Xiaomi zahajuje Black Friday se slevami až 8 200 Kč!

Společnost Xiaomi zahajuje slevovou akci Black Friday, která potrvá od 3. do 30. listopadu 2025. Během tohoto období Xiaomi nabídne zákazníkům širokou škálu svých...

Columbia Amaze Puff – dokonalá kolekce bund a kabátů plná peří i stylu

Značka Columbia Sportswear přichází letošní zimu s novinkou - kolekci péřových bund a kabátů Columbia Amaze Puff, které jsou funkční a zároveň dokonale stylové. Trio...

„Jejich objetí je domov.“ 6 důvodů, proč muži zbožňují plné tvary

Krása má stovky podob, ale ta nejpřitažlivější je často ta, která dýchá sebevědomím a opravdovostí. Ženy s plnými tvary totiž často vyzařují něco, čemu...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3