Přinášíme skvělé podzimní recepty
Barevné podzimní menu doplňte o sklenku skvělého vína
Než se podzim přehoupne do své druhé části, je tím nejbarevnějším ročním obdobím. Zelená se pomalu mění na žlutou, červenou až po odstíny hnědé. Tato exploze barev kouzlí romantickým duším úsměv na tváři. Ale ani později nemusí být dny šedivé. Připravte si paletu barev na talíři a z podzimní sklizně si nachystejte lahodné pokrmy, které vám rozzáří den. Kaštanový krém doplňte oranžovou dýní, posilněte se pořádným kouskem masa s omáčkou z česneku, dejte si vydatný oběd s přílohou, která vám vyrostla na zahrádce, a na závěr si užijte sladkou tečku ze sklizených hruštiček. Oslňte svou rodinu nebo kamarády perfektním menu. Blýskněte se
i dokonalým propojením jednotlivých pokrmů s vhodně zvolenými víny. Máme pro vás tipy na snoubení všech chutí.
Krém z kandovaných kaštanů s dýňovým chutney
500 g kandovaných kaštanů
1 cibule
1 stroužek česneku
4 cl portského vína
250 ml smetany
500 ml mléka
Špetka skořice
Špetka mletého badyánu
Sůl
Vývar dle potřeby
Olej
300 g dýně nakrájené na kostičky
250 ml pomerančového džusu
75 g cukru
2 lžíce citronové šťávy
3 lžíce medu
1 celá skořice
POSTUP
Cibuli nakrájenou najemno orestujeme na oleji dozlatova se stroužkem česneku, přilijeme portské víno, vývar, smetanu a mléko a přivedeme k varu. Vložíme kaštany a vaříme dále do jejich změknutí. Osolíme přidáme špetku mleté skořice a špetku badyánu a rozmixujeme. Dle potřeby dohustíme jíškou a důkladně provaříme
a osolíme. Dýni nakrájenou na kostičky vaříme s pomerančovým džusem, medem, citronem a skořicí do částečného rozvaření a konzistence džemu.
Tip sommeliera: „Sytý krém z kandovaných kaštanů si zaslouží kombinaci s výjimečným vínem. Bohemia Sekt Prestige Chardonnay brut je se svou krásnou světle zlatavou barvou, vůní připomínající šťavnaté citrusy, zralé ovoce a med a s vyváženou chutí, plnou lehce nazrálých tónů sadového ovoce a mandlí ideální volbou,“ radí sommelier Petr Mašek
Dušený hovězí chuckroll s omáčkou z konfitovaného česneku s pečeným květákem
Hovězí krk
4 cibule
Divoké koření (3 bobkové listy, 10 kuliček nové koření, 10 kuliček černého pepře)
Bylinky (rozmarýn, tymián, petržel – vše po 2 větvičkách)
Omáčka
Cca 3 česneky (cca 25 stroužků)
Olej
500 ml smetany
Sůl
Příloha
Půlka květáku
Olivový olej
Sůl
POSTUP
Hovězí krk osolíme, opepříme a ze všech stran orestujeme. Na rozpáleném oleji dohněda opečeme najemno nakrájenou cibuli. Zalijeme vodou nebo vývarem a vložíme orestovaný hovězí krk, divoké koření a bylinky. Dusíme do změknutí. V malém rendlíku přivedeme k varu olej se stroužky česneku a na mírném ohni táhneme, dokud česnek nezměkne. Scezený česnek se smetanou svaříme, až nám smetana zhoustne, osolíme a tyčovým mixérem rozmixujeme do jemné omáčky. Podáváme s květákem. Ten nakrájíme na tenké plátky, opečeme na olivovém oleji a osolíme.
Tip sommeliera: „K této delikátní úpravě hovězího krku a jemné česnekové omáčce se krásně hodí Víno Mikulov Sommelier Club Rulandské modré pozdní sběr. Jeho příjemné aroma lesních plodů, koření a sametová chuť s nižší kyselinou se skvěle snoubí s použitými surovinami,“ doporučuje sommelier Petr Mašek.
Další dokonalé recepty najdete na našem webu v sekci RECEPTY!
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)