Vánoční večírky ve znamení jednohubek

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Vánoční čas se pomalu blíží a s ním i čas vánočních večírků. Připravte se letos na tradiční setkávání
a vyzkoušejte rychlé a chutné recepty, které ze stolu okamžitě zmizí. Jsou ideální ke koktejlům, vínu i pivu
a vaše hosty budou rozhodně bavit!

Období večírků začíná už v listopadu a vrcholí oslavami konce roku. Pokud vás čeká hned několik oslav, určitě oceníte tři nápadité recepty, které z vás na jednu stranu udělají královnu jednohubek a na druhou vás nezdrží v kuchyni déle než pár minut.

Než se ale pustíte do příprav, dbejte na to, z jakých surovin chuťovky připravujete. Měli byste vybírat z kvalitních potravin, jen ty totiž dodají pokrmům šmrnc a autentickou chuť. Najdete je zejména u ekologických farmářů, kteří kromě samotné produkce biopotravin usilují také o to, aby předali půdu, přírodu i krajinu v dobrém stavu
i dalším generacím. Více informací o biopotravinách poskytnou například stránky myjsmebio.cz.

Většina ekologických farmářů nabízí svou produkci prostřednictvím e-shopů nebo třeba bedýnkového systému. Pokud byste měli čas a chuť odpočinout si v prostředí malebného venkova, můžete se na farmu vydat také osobně. Jejich seznam i adresu nabídnou stránky kamprobio.cz nebo lovime.bio.

NÁŠ TIP: Pro zeleninu i ovoce v biokvalitě se můžete vydat na Biofarmu Skřeněř. Farma se nachází v obci Stará Skřeněř nedaleko Nového Bydžova, ale jejich produkci nakoupíte i na e-shopu.
Více informací na www.biofarmaskrener.cz.

Vánoční tortillové rolky (30 porcí)

  • 4 ks tortilly v kvalitě bio
  • 200 g bio krémového sýru
  • 1 ks bio červené papriky
  • 1 ks bio šalotky
  • Hrst oloupaných bio vlašských ořechů
  • 3 hrsti směsi bio salátových lístků
  • Polévková lžíce bio sušených bylinek (tymián, oregano)

Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Papriku taktéž očistěte a nakrájejte na malé kostičky. Obě ingredience přidejte do mísy a promíchejte s krémovým sýrem, nasekanými oříšky a bylinkami. Tortillu potřete vzniklou směsí, posypejte salátovými lístky a pevně zamotejte. Do tortill napíchněte párátka a v cca 2 cm rozestupech rozkrájejte. Do podávání uchovejte v lednici.

 

Jablíčka s krémovým sýrem a oříšky (32 ks)

  • 6 ks bio jablek
  • 200 g bio krémového sýru
  • Hrst nasekaných bio vlašských ořechů
  • Hrst bio petrželové natě
  • Bio oregano

Jablka omyjte, nakrájejte na měsíčky a zbavte jadřinců. V misce si přichystejte nasekané oříšky, petrželovou nať, sýr a přidejte špetku oregana. Vše řádně promíchejte. Takto připravenou směs naneste čajovou lžičkou na připravená jablíčka.

Stromečky z listového těsta

Na těsto:

  • 300 g bio hladké mouky
  • 75 g rozpuštěného zchladlého bio másla
  • 112 ml vlažné vody
  • špetka soli

Na náplň:

  • bio rajčatový protlak
  • hrst bio oregana
  • 100g bio anglické slaniny

Z ingrediencí si připravte těsto tak, že je propracujete na rovné ploše, ideálně s podložkou, aby se vám nelepilo. Zpracujte ho ručně a dejte si na čas, doporučujeme mačkat i čtvrt hodiny. Poté z něj vypracujte kouli, kterou potřete olejem a dáte do misky a zakryjete potravinovou fólií. Nechte hodinu odpočívat na chladném místě. 

Těsto vyválejte, potřete rajčatovým protlakem, posypejte oreganem a vyskládejte na něj slaninu. Rozkrájejte ho na proužky široké cca 2 cm. Proužky poskládejte jako harmoniku, každý další sklad udělejte o trochu širší než předcházející, aby vznikl tvar stromečku. Stromečky propíchněte půlkou špejle a uložte na plech s papírem na pečení.

Potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě asi na 180 stupňů 20 minut. Vychladlé stromečky ozdobte olivami.

 

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané
a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

 

 

 

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Národní značení
Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.


Evropské značení
Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země,
ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

 

 

Reklama

Doporučujeme

Bylinka z dětství, která pomáhá i dnes. Šťovík nejen na lupénku a rýmu

Každý jsme ho někdy žvýkali na louce – kyselý, svíravý, ale osvěžující. Šťovík není jen vzpomínkou na dětství, ale i malým zázrakem pro naše...

Domov za 60 tisíc. A k večeři rohlík? Vítejte v českém zlatém stáří

Rohlík k večeři, sprcha dvakrát týdně, přetížený personál. A účet na 60 tisíc měsíčně. Tak vypadá realita v některých soukromých domovech seniorů. Důstojné stáří...

Zůstala jste v 60 sama? Nežijte ze vzpomínek a vytěžte ze single života maximum

Ať už jste zůstala sama ze svého vlastního přesvědčení nebo to prostě tak zařídil život, odežeňte chmury a najděte si v tom svá pozitiva....

Lázeňské hotely Ensana představují v Mariánských Lázníchnový lázeňský program pro osoby po onkologické léčbě

Lázeňská skupina Ensana spouští v Mariánských Lázních nový specializovaný program Onkologická rekonvalescence, který je určený klientům po ukončené onkologické léčbě. Program byl vytvořen zkušeným týmem lékařů,...

Jak si zjednodušit vaření v létě: 5 triků, díky kterým budeš méně u sporáku a víc u vody

Léto si zaslouží jednoduchost. Ať už jsi na dovolené, nebo jen vyčerpaná z vedra, nechceš stát hodiny u plotny. Naštěstí existují chytré triky, jak...

Proč se nám lépe pracuje v noci? Důvody vás překvapí

Znáte to. Za bílého dne řešíte spoustu běžných povinností, ale když přijde večer, najednou jako by do vás vjela ta správná dávka energie. Vaši...

V hlavní roli jahody. Tři tipy jak zužitkovat toto oblíbené ovoce

Jahody jsou šťavnaté a voňavé ovoce, které máme neodmyslitelně spojené s létem. Ať už si je dopřáváte jen tak, nebo z nich kouzlíte v...

SOUTĚŽ: Léto volá: Pozvěte ho k sobě domů

Léto už pomalu klepe na dveře. Každým dnem se více a více příroda probouzí do plné krásy a síly. Vneste jiskru a lehkost letních...

Alobal jako dobrý sluha, ale zlý pán. Omezte jeho nadměrné a nevhodné používání, ohrožujete si tím zdraví

Aluminiovou fólii nebo-li alobal používáme pří přípravě a uchovávaní jídel skoro pořád. Věděli jste však, že některé potraviny by s ním neměly přijít vůbec...

SOUTĚŽ: LETNÍ VÁBENÍ: SOUTĚŽ O ŘADU BIORGANIC OD ČESKÉ ZNAČKY ONCLÉ 

Nechte se unášet létem a pojďte s námi soutěžit o kosmetickou řadu Biorganic od české značky Onclé. Značka Onclé vyrábí produkty pro ženy, které...

Láska za trest. Odpadlík Lorenzo Lamas se pošesté rozvádí 

Herecká hvězda devadesátek, kterou si celý svět pamatuje z kultovního seriálu Odpadlík, opět zůstává sama. Dnes sedmašedesátiletý idol žen Lorenzo Lamas se rozvádí už...

10 rad, jak přestat kouřit

Podle statistik je na tabáku závislá téměř čtvrtina Čechů, a stejně tak čtvrtina z nich se snaží
s tímto zlozvykem skoncovat. „Bohužel jen minimálnímu počtu lidí se to podaří bez pomoci odborníka.

Španělská kuchyně: Tři ikonické recepty, kterým neodoláte

Španělská kuchyně se ve světě těší skvělé reputaci. Kdo někdy trávil v této zemi například dovolenou u moře, dá jistě za pravdu, že je...

Objevte krásy chorvatského vinařství

Chorvatsko je země, kterou většina z nás zná hlavně jako oblíbenou letní destinaci s průzračným mořem. Často se ale zapomíná na jeho skvělou gastronomii...

Letní osvěžení s bublinkami

Sluneční paprsky a stoupající teploty přímo vybízí k osvěžení. S vychlazenými bublinkami navíc dodáte každému okamžiku jiskru. Proč se ale omezovat jen na samotný...
Reklama
Reklama