Každý pátý Čech si myslí, že jsou konzervy škodlivé. Jak jste na tom vy?

Každý pátý Čech si myslí, že jsou konzervy škodlivé. Jak jste na tom vy?

Nedůvěřují jejich obsahu ani postupu výroby.


Konzervovaná zelenina usnadňuje přípravu jídla až 94 % Čechů. I přes to, že Češi oceňují rychlost
a jednoduchost jejího využití v kuchyni, téměř pětina respondentů má zároveň pocit, že obsah konzervy může být zdraví škodlivý. Největší předsudky vůči konzervám mají hlavně mileniálové. Cílem Bonduelle je ukázat, že konzervovaná zelenina může být kvalitní a nutričně hodnotná – především mimo sezónu.

Nejnovější průzkum Bonduelle se zaměřil na to, jak Češi vnímají konzervované produkty, především konzervovanou zeleninu. I přes to, že 93 % Čechů konzervy nakupuje, najdou se mezi nimi i ti, kteří konzervovanou zeleninu vnímají jako nezdravou, nebo dokonce zdraví škodlivou. Ve větší míře jsou to především lidé ve věku 18–29 let, kteří si myslí, že konzervovaná zelenina není zdravá (33 %). Jako hlavní důvod 38 % respondentů uvedlo strach z konzervantů a jiných látek, jako jsou toxiny nebo potravinová aditiva zkráceně označovaná jako „éčka“. Dalších 16 % Čechů u konzerv nedůvěřuje výrobnímu postupu.

A jak jste na tom vy? Kupujete, konzumujete, milujete? Pokud váháte, zde snad najdete pádné důvody, proč říkáme konzervám ANO :-)

Konzerva pod drobnohledem

Zeptali jsme se Karolíny Fourové, inženýrky v oboru výživy a kvality potravin, která se věnuje objasňování nejčastějších mýtů a omylů v oblasti stravování.

„Zelenina, která byla sklizená v plné zralosti, kdy je obsah živin nejvyšší, a následně prošla kvalitním procesem konzervace, může obsahovat více některých vitamínů a minerálních látek než ovadlá a dlouho skladovaná zelenina čerstvá. Ztráta vitamínů během konzervace se pak rovná běžné tepelné úpravě doma. To je fakt, který si spotřebitel často neuvědomuje,“ říká Karolína Fourová. Potvrzuje to i zjištění, že jen třetina Čechů v zimním období kupuje konzervovanou zeleninu častěji než čerstvou, která je ale mimo sezónu ve většině případů dovážená a ztrácí na kvalitě jak nutričně, tak chuťově.

„Konzerva nezískala svůj název podle konzervantů, které má dnes většina lidí spojené s potravinami spíše negativně. Slovo konzerva je odvozeno od procesu konzervace, jinými slovy uchovávání potravin. Jako přirozený konzervant většiny druhů zeleniny a luštěnin od Bonduelle slouží dva jednoduché komponenty – voda a sůl. Součástí procesu je také blanšírování – krátkodobé zahřátí a zchlazení suroviny, jehož cílem je inaktivace přirozeně se vyskytujících zracích enzymů v plodech, které by mohly negativně ovlivnit kvalitu zeleniny
a luštěnin při skladování. Následuje uzavření do plechovky a perfektní tepelné zpracování. Díky této kombinaci vydrží konzervovaná zelenina celé měsíce, někdy i roky bez použití jakýchkoliv konzervantů,“ vysvětluje Karolína Fourová.

 

Jak se konzervy vyrábějí a proč v nich zelenina tak dlouho vydrží?

Sklizená zelenina a luštěniny Bonduelle se očistí od případných nečistot, jako jsou větvičky, lístky, kamínky nebo zemina. Důkladně očištěná zelenina se blanšíruje buď v horké vodě nebo v případě řady Vapeur v páře. Během blanšírování v páře nedochází ke ztrátám vitamínů rozpustných ve vodě a nutričně cenné látky jsou tak zachovány v té nejvyšší kvalitě. Následuje plnění malým množstvím slaného nálevu, který působí jako přirozený konzervant. Konzervy se potom utěsní pomocí speciálního systému, který zaručuje vzduchotěsnost a zachování perfektní kvality. Aby byla zaručena zdravotní nezávadnost a maximální trvanlivost, procházejí všechny plechovky sterilizací. To vše se musí stihnout do 5 hodin od sklizně. „Od chvíle, kdy zeleninu sklidíte, začne podíl vitamínů rychle klesat. Je proto potřeba, aby zpracování proběhlo bez jakéhokoliv otálení,“ doplňuje Karolína Fourová.

  

Cesta zeleniny Bonduelle od farmáře až k vám domů

1. Sklizeno v plné zralosti a sezóně

Zelenina Bonduelle je pěstována ve své přirozené sezóně a v oblastech, které jsou pro danou plodinu nejvhodnější. Abychom zajistili její nejlepší chuť, barvu a texturu spolu se zachováním maximálního množství vitamínů a minerálů, je sklizena v plné zralosti a zpracována do 5 hodin od sklizně. Z těchto důvodů jsou naše výrobní závody v těsné blízkosti polí.


2. OCHRANA BIODIVERZITY A PŮDY

Správná biodiverzita je nezbytná pro zemědělskou výrobu a ochranu životního prostředí. Dbáme na zachování biodiverzity prostřednictvím ochrany vody a půdy, snížení chemických vstupů a celkové uhlíkové stopy. Naši zemědělští partneři se zavazují obdělávat svá pole co nejpřirozeněji s cílem chránit půdu a biodiverzitu. Proto je pravidelně na farmě navštěvujeme, a to jak v průběhu pěstování, tak i každý den v době sklizně. V zemědělství je zásadní také šetrně hospodařit s vodou. Našim zemědělcům pomáháme šetřit vodou, a to díky využití přesných zavlažovacích systémů.


3. KVALITNÍ PRODUKTY BEZ PESTICITDŮ

Spolupracujeme s více než 2 000 zemědělci a pomáháme jim s přechodem na alternativní agroekologické techniky. Poskytujeme jim technickou pomoc a poradenství v rámci pravidelných návštěv jejich polí. Inovativní pěstitelské postupy testujeme na pilotních farmách, abychom zabezpečili, že do roku 2025 budou veškeré námi obdělávané půdy využívat alespoň dvě alternativní kultivační techniky. Součástí našich aktivit je také to, že se snažíme o takové přístupy, které maximálně omezují využití pesticidů. Výraz „bez pozůstatku pesticidů“ znamená, že nebyla zaznamenána žádná účinná látka z testovaných chemických pesticidů. Při analýze externími nezávislými a akreditovanými laboratořemi musí mít testované produkty koncentraci pozůstatku pesticidů pod 0,01 mg/kg. Naše kukuřice a hrášek označené logem „BEZ“ žádné z nich neobsahují.


4. POUŽÍVÁNÍ UDRŽITELNÝCH OBALŮ

Složení, váha a environmentální stopa obalů je to, čím se neustále zabýváme a co se snažíme plně integrovat do cirkulární ekonomiky. Především kovové obaly jsou mezi všemi obalovými materiály skutečnou hvězdou. Logo MRF (Metal Recycles Forever) znamená, že naše obaly můžete recyklovat stále dokola a ony neztratí svou kvalitu.

 

 

Více o společnosti a produktech Bonduelle na www.bonduelle.cz.

 

A navíc můžete mít doma vždy po ruce a vařit dokonalé recepty. Máte rádi mexickou kuchyni?
My ano a tak tu pro vás máme jeden rychlo recept:

Tacos s kuřecím masem a kukuřičnou salsou
Ingredience pro 4 osoby:

300 g kuřecích prsou
4 velké taco placky
1 balení pikantní tomatové salsy
50 g bílého jogurtu
1 čajová lžíce koriandrových semínek
2 malé chilli papričky zbavené semínek a nakrájená najemno
1 a ½ polévkové lžíce olivového oleje

Salsa:
1 balení Bonduelle Mini Kukuřice
1 čajová lžíce olivového oleje
2 cibule nakrájené na tenké plátky
menší hrst čerstvého koriandru nasekaného najemno

 

Postup:

Rozehřejte troubu na 180 °C. V hmoždíři rozdrťte koriandrová semínka a dejte je do misky. Přidejte chilli papričky a olivový olej. Do hotové marinády naložte kuřecí maso, vše dobře promíchejte a nechte chladit
v lednici alespoň 30 minut. Plech vyložte pečícím papírem, rozmístěte na něj tacos placky a pečte v troubě
cca 7 minut, než budou zlatavé. Na pánvi orestujte kuřecí prsa cca 2-3 minuty z každé strany. Přendejte na talíř
a přikryjte, aby maso zůstalo teplé. Připravte si kukuřičnou salsu. Cibuli s kapkou olivového oleje orestujte na středním plameni cca 1-2 minuty. Poté přidejte scezenou kukuřici Bonduelle Mini a za občasného míchání vařte asi 5-6 minut, než se suroviny prohřejí a chutě spojí. Na závěr přidejte lístky koriandru a oheň vypněte. Kuřecí prsa nakrájejte na tenké plátky a rovnoměrně je rozdělte do jednotlivých tacos placek. Na maso přidejte kukuřičnou salsu, tomatovou salsu a lžíci jogurtu. Opepřete a podávejte.

 

Spoustu dalších receptů najdete u nás v sekci RECEPTY.