3 nejpopulárnější typy stravování. Které to jsou?

3 nejpopulárnější typy stravování. Které to jsou?


Chcete upravit jídelníček nebo dokonce přemýšlíte o tom, pustit se do nějaké diety? Výběr máte opravdu široký, na trhu existuje spousta diet, které vám pomohou zbavit se přebytečných kil. Některé jsou zaměřené na snížení chuti k jídlu, jiné vynechávají určité skupiny potravin, další omezují množství konzumovaných kalorií, sacharidů nebo tuků. Každá má svá pro proti. Které stravovací plány aktuálně hýbou světem hubnutí
a co mají společného, přestože každá funguje na zcela jiném principu?

Dieta je magické slovo a více či méně ji někdy zkoušel každý z nás. Vyvážená strava a dostatek pohybu jsou samozřejmě alfou omegou zdravého přístupu k životu, ale pokud přeci jen chcete vyzkoušet něco nového, představujeme vám tři nejpopulárnější typy stravování.

KETONOVÁ DIETA (= proteinová)

Tato dieta je založena na konzumaci bílkovinných potravin (neboli proteinových potravin – říká se jí také proteinová dieta) a tuků, přičemž sacharidy jsou ve stravě podstatně omezeny. Díky tomu tělo přejde na náhradní zdroj paliva, kterým jsou tzv. ketolátky. Ty si tělo vytváří z vlastních tukových zásob. Jde tedy
o poměrně účinnou dietu. Už třetí den od jejího zahájení může dojít k úbytku váhy. A celkové úbytky, samozřejmě s ohledem na výchozí váhu, mohou být opravdu velké. Navíc, obsah bílkovin a tuků v jídelníčku této diety vás zasytí natolik, že hladovět určitě nebudete.  

Co říká výživová specialistka Monika Rychlovská Tělupilová

„Pro nemocné lidi může ketonová dieta představovat určité riziko. Pro zdravé osoby bez nutričních omezení může být při vhodně nastaveném dietním režimu rychlejší cestou k vysněné váze. Pokud by někdo zvolil ketonovou dietu pouze z běžné stravy, je potřeba hlídat si množství bílkovin a vyhýbat se nevhodným tukům. Druhou variantou je svěřit se do rukou odborníků.“

 

NÍZKOTUČNÁ DIETA (= low fat)

V této dietě tvoří tuk maximálně 10 % kalorického příjmu. Valné to není ani s množstvím bílkovin, i těch je jen 10 %. Jak už to u diet bývá, když někde ubereme, musíme jinde přidat. Tady je to v množství sacharidů. Ty tvoří z denního příjmu až 80 %. 

Potraviny živočišného původu, jako jsou vejce, maso nebo tučné mléčné výrobky, jsou v nízkotučných dietách striktně omezeny. Konzumovat tak můžete hlavně potraviny rostlinného původu. I tady se ale připravte na restrikce. I přestože obsahují zdravé tuky, vyřadit musíte ořechy, avokádo nebo extra panenský olivový olej. Tuků je v nich z pohledu této diety prostě příliš. 

Omezení příjmu tuků může být ale problematické, tuk má totiž v těle několik důležitých funkcí. Ovlivňuje tvorbu řady buněk a hormonů. Pomáhá tělu absorbovat v tucích rozpustné vitamíny, jako jsou vitamíny A, D, E a K a je také nositelem chuti. Nízkotučné diety jsou tedy o poznání méně příjemné než diety, kde je tuk zastoupen přiměřeně nebo dokonce ve větším množství. 

Co říká výživová specialistka Monika Rychlovská Tělupilová

„Dodržovat tuto dietu dlouhodobě půjde jen velmi těžko. Není příliš pestrá ani chutná. Kromě tuků obecně tu omezujete i příjem nenasycených mastných kyselin, které jsou pro tělo prospěšné. Pokud chcete redukovat tukové zásoby v těle, musíte přijímat právě tyto zdravé tuky a také dostatek bílkovin. Řada lidí, kteří drží nízkotučnou dietu zařazuje do svého jídelníčku odtučněné varianty různých výrobků, ve kterých může být tuk nahrazen škroby a cukry. Pokud příjem tuků ve stravě nahradíte příjmem sacharidů, hubnutí se zastaví nebo hůř, přiberete.“

 

NÍZKOSACHARIDOVÁ DIETA (= low carb)

Hlavním cílem low carb stravování je omezení potravin s vysokým obsahem sacharidů a škrobů a úměrně tomu se navyšuje příjem potravin s obsahem bílkovin a zdravých tuků. Celkový příjem sacharidů by neměl přesáhnout 200 g na den.

Tak jako v každé dietě, i základem low carb stravování, je základem výběr vhodných potravin. Mezi ty určitě patří maso, zelenina, ryby, vajíčka, sýr nebo třeba smetana. Naopak vyhnout byste se měli sušenému ovoci, obilninám, těstovinám, rýži, ale také slazeným nápojům i přírodním sladidlům jako je třeba med. Z ovoce volte spíše bobulovité druhy, které mají dostatek živin a minimum sacharidů.

Co říká výživová specialistka Monika Rychlovská Tělupilová

„Inspirovat se tímto způsobem stravování může být zajímavé, protože nám pomůže vyřadit jídla plná jednoduchých cukrů, které se mohou podílet na nadváze. Také lidi učí dávat pozor na nadměrný příjem sacharidů. Z dlouhodobého hlediska však vynechání obilovin, výrobků z nich a ovoce, není žádoucí. Tělu by pak mohly chybět nezbytné vitamíny a vláknina.“

 

Konjakové přílohy, nejlepší parťák do každé diety

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv typ stravování, největší obavou bývá hlad. Tomu ale snadno předejdete, pokud do vašeho jídelníčku přiberete konjakové přílohy. Těmi snadno nahradíte oblíbené těstoviny i rýži, a to zcela bez výčitek z narušení kalorického plánu.

Konjakové přílohy mají totiž minimum kalorií, neobsahují sacharidy, tuky ani soli, proto je můžete do svého dietního plánu zařadit kdykoliv již od začátku přechodu k novému typu stravování. Lehce vám pomohou zvládnout krizové situace, protože obsahují vysoký podíl přírodní, ve vodě rozpustné vlákniny glukomannan, která vás dokonale zasytí. Navíc jsou vhodné pro celiaky, diabetiky, vegany i vegetariány.