Jakými potravinami můžeme nahradit maso?

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Jíst nebo nejíst maso? Někdo má již tuto otázku dávno zodpovězenou. Možná ale patříte mezi ty, kteří právě zvažují omezení nebo úplné vyloučení masa ze svého talíře. Kvůli zdraví, životnímu prostředí, z etických důvodů… Jaké potraviny byste měli zahrnout do svého jídelníčku, aby vám nic nechybělo?

 

Člověk je všežravec, ale mnoho lidí, včetně buddhistických mnichů, je příkladem toho, že dokáží žít úplně bez masa, případně s omezenou konzumací. Maso určitě nepotřebujeme na talíři každý den.

K otázkám týkajícím se etického aspektu konzumace masa (chov a zabíjení zvířat pro naši potravu) a jeho přínosů nebo nevýhod pro lidské zdraví se přidává aktuální otázka životního prostředí. Již v roce 2018 zazněla
v časopisu Nature výzva vědců, abychom omezili spotřebu masa, zejména hovězího a vepřového, protože je to neekologické.

 

Jak souvisí maso s ekologií?

Problém je v tom, že živočišná výroba využívá většinu zemědělské půdy, ale maso a mléčné výrobky představují pouze 18 % kalorií všech potravin a třetinu bílkovin, které konzumujeme. K tomu musí být přidán metan
v důsledku trávení skotu. Všechny krávy na světě ji produkují více než automobilová a letecká doprava dohromady.

Na vrub neekologičnosti živočišné výroby v takovém rozsahu, jak jí známe dnes, je třeba ještě přičíst odlesňování, a tím nepřímé vyhubování jiných živočišných druhů a zásadní znečišťování oceánů.

 

Funkční náhrady masa

Možná vás právě přešla chuť na šunku nebo středně propečený steak. Odborníci na ekologii od nás naštěstí nežádají, abychom se stali přísnými vegetariány nebo vegany. Maso jednou – dvakrát týdně by mělo být
v pořádku jak z hlediska zdraví, tak z hlediska naší planety. A k tomu ještě dvakrát ryba. Takže jídelníček může být pestrý.

Nicméně stojí za to znát potraviny, které mohou nahradit ztrátu plnohodnotných bílkovin a aminokyselin, které se nacházejí v mase a které lidské tělo potřebuje k vytváření specifických bílkovin.

Obecně platí, že všechny druhy luštěnin jsou považovány za ideální náhradu masa. Většina z nich patří mezi naše lokální plodiny, což je o důvod více, proč bychom je měli mít často v jídelníčku. Obsahují hodně bílkovin, ale také antinutrienty – látky, které zabraňují zpracování a využití některých složek výživy – bílkovin, minerálů, vitamínů. Rostlinám slouží k obraně, ale v trávicím traktu člověka mohou blokovat vstřebávání železa, zinku nebo vápníku.

V případě, že se rozhodnete pro čistě rostlinnou stravu, je třeba na myslet a tyto prvky extra doplňovat.

  

Sója jako řešení na všechno?

Sója také patří k luštěninám a mohla by se jevit jako super náhražka masa, jen tu existuje několik ale… Je to alergen a ani jeho geneticky modifikované formy nejsou úplně vhodné pro zdraví. Jinak je to skvělý zdroj bílkovin, může být připravena na tisíc způsobů, a i takové tofu určitě obohatí jídelníček. Také se nedoporučuje zvýšená konzumace mužům, kteří se snaží o početí dítěte.

 

Houbové bílkoviny

Výše uvedení buddhističtí mniši nebo i další národy, v jejichž jídelníčku převládá bezmasá strava (v menší míře konzumují drůbež, ryby a mořské plody), vědí, jak důležitou úlohu ve skladbě jejich stravy sehrávají obiloviny.
To však může být problém pro lidi s přecitlivělostí na lepek.

Další možností pro ně jsou mořské řasy (nicméně, pozor na množství, protože obsahují hodně jódu, co může způsobit problémy se štítnou žlázou) a houby. V naší zemi je mezi nimi královna hlíva ústřičná kvůli obsahu živin a bílkovin.

Mimo jiné obsahuje stále známější a populárnější beta glukany – imunomodulátory, které pomáhají tělu od hlavy až k patě, protože posilují imunitní buňky, zkracují dobu léčby různých onemocnění i hojení povrchových ran.

„Hlíva se dá v kuchyni připravit na mnoho způsobů a nabízí kulinářské zážitky. Pokud ale chceme využít její účinky na imunitu, je nutné sáhnout po vysoce čistém beta-glukanu v podobě výživového doplňku,“ doporučuje odborník na imunitu a hlívu ústřičnou Ing. Adrián Doboly z biotechnologické laboratoře Natures.

 

Další náhražky masa

Při omezování spotřeby masa odborníci na výživu doporučují zahrnout do své stravy nesolené a tepelně neupravované ořechy a semena. Jsou významným zdrojem důležitých prvků, jako je selen a zinek, stejně tak důležitých aminokyselin.

Dobrou volbou je i avokádo, všechny druhy dýní, zelená zelenina (například brokolice) a listová zelenina (různé druhy salátů, zelí, kapusta). Kromě toho, že je zelená zelenina zdrojem důležitých vitamínů a stopových prvků, obsahuje také alkalické soli, které pomáhají předcházet přemnožení nežádoucích mikroorganismů – virů, bakterií, různých spór.

Na rozdíl od ořechů a semen, které je vhodnější jíst tepelně neupravené, zelenina je skvělá syrová, ale také
i částečně tepelně upravená. Zatím co syrová je významnějším zdrojem živin, tepelně upravená zase snadněji stravitelná.

Stejně jako u všeho, tak i u jídla – ať už s úplným vyloučením masa nebo s jeho omezením – je ideální, abyste nic nepřeháněli a dopřáli si všeho tak akorát. To je dobrá cesta pro tělo ale i pro přírodu.

 

Reklama

Doporučujeme

Vyhrajte jeden ze tří balíčků Rituals

Dopřejte si okamžiky klidu a harmonie s luxusní péčí od Rituals. Každý produkt značky vznikl s cílem proměnit každodenní rutinu v smysluplný rituál –...

Vánoční inspiraci nabízí BIOBAY – spojení luxusu, přírody a umění

Kolekci od španělské značky MAISON OLER, kde se vůně mění v umění nabízí výhradní distributor BIOBAY. Ručně foukaný difuzér, prémiové esenciální oleje a designové...

Jak udržet banány čerstvé 26 dní? Obyčejná sklenice udělá zázrak

Koupíte krásně žluté banány a než se nadějete, zdobí je hnědé skvrny a měkká dužina končí v koši. Tomuto scénáři se však dá vyhnout....

Brána do pískovcového ráje: Objevte krásu Českého Švýcarska

Stojíme na křižovatce u Hřenska, kde se silnice dělí na směr k německému hraničnímu přechodu Schmilka a do centra obce. Zdejší parkoviště je ideálním...

Meteoroložka Dagmar Honsová prozradila, jaká je šance na bílé Vánoce

Vzpomínáte si ještě na tu kouzelnou atmosféru, kdy krajinu pokryl bílý samet a na Štědrý večer se tiše snášely vločky? Není divu, pokud ne....

Moravský Krumlov: Poklad, který nezaostává za slavnějším jmenovcem

Nejeden z vás jistě navštívil Český Krumlov, nebo se tam teprve chystáte. A je vám zřejmě známo, že Krumlovy najdeme na mapě hned dva:...

Mikulášská nadílka nemusí být plná cukru,zkuste to letos trošku jinak

Návštěva Mikuláše, čerta a anděla patří v tuzemsku mezi nejoblíbenější předvánoční tradice. Většina dětí se na kouzelnou trojici těší už týdny dopředu, především pak...

Mikulov: Historie, víno a příroda v srdci Jižní Moravy

Mikulov je malebné městečko s přibližně 7,5 tisíci obyvateli, ležící pouhých 50 km od Brna. Návštěvníky okouzlí historií architektonických památek a krásou okolní přírody,...

Jak zkrotit večerní chutě a přejídání: proč vznikají a jak s nimi pracovat efektivněji

Večerní chutě jsou jedním z nejčastějších problémů, se kterým se lidé potýkají. Možná to znáte i Vy: celý den máte pocit, že se držíte,...

Nová aplikace Senior Pas šetří stovky korun. Stačí vám věk 55 let

Zahoďte staré papírové kartičky a strach, že jste slevu zapomněli doma. Pro lidi nad 55 let přichází revoluce v podobě mobilní aplikace Senior Pas,...

Ottie představuje tajemství korejské krásy

Korejská kosmetika se stala celosvětovým fenoménem díky jedinečnému spojení moderní vědy, přírodních ingrediencí a filozofie rovnováhy. Neslibuje zázraky přes noc, ale nabízí dlouhodobě zdravou, hydratovanou...

Pět nevinných frází, které zaručeně promění rozhovor v minové pole

Nejsou to hádky, co ničí vztahy, ale slova, která v nich zazní. Lidský mozek totiž reaguje na slovní útok rychleji než na racionální argument,...

Nová vlna podvodů: Umělá inteligence napodobuje hlasy vašich blízkých a krade miliony

Zvoní telefon, na videu vidíte svého vnuka v nouzi a on žádá o peníze. Zní to naléhavě. Jenže to není on. Umělá inteligence se...

Podzim v plné síle: jak dobít baterky, i když se dny krátí

Stejně jako podzim hýří barvami, můžete i vy sršet energií. Kombinace pošmourného počasí a brzké tmy sice často přináší únavu, ale existuje spousta drobných...

Diagnostikovaný psychopat popsal hlavní rozdíl mezi ním a běžnými lidmi: Necítím vinu

Myslíte si, že psychopaté jsou chladné stroje bez jakýchkoli emocí? Pětadvacetiletý Loïc de Marie, jemuž byla diagnostikována antisociální porucha osobnosti, tvrdí opak. Cítí radost...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3