K úspěšnému hubnutí pomůžou i správné tuky

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

Mnoho lidí, kteří se snaží zhubnout, dělá chybu, když se snaží tuky ze své stravy zcela vyloučit. Přitom právě tuky mohou být při redukční dietě prospěšné, jen je třeba vědět, po kterých sáhnout.

 

Na konci 90. let minulého století byly velmi populární nízkotučné diety. Tehdy převládal názor, že tuky ve stravě je třeba maximálně omezovat, protože právě ony jsou hlavním důvodem vzniku mnoha civilizačních nemocí. Veškerý tuk ve stravě byl nepřítelem číslo 1 a kdo si tehdy namazal chleba máslem nebo sádlem, byl pokládán přinejmenším za podivína.

„Od té doby se pohled na tuky ve stravě hodně změnil. Stále platí, že přemíra nevhodných tuků může být spouštěčem některých civilizačních onemocnění, především těch kardiovaskulárních, ale zříkat se proto veškerých tuků, by byl nesmysl. Tuky jsou pro lidskou výživu nezbytné. Dodávají tělu esenciální mastné kyseliny (které si organismus sám neumí vytvořit) a mají řadu důležitých funkcí. Jsou nutné pro vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K), tvorbu hormonů, metabolismus vápníku, mají vliv na imunitu, ale také na růst svalové hmoty nebo hubnutí. Ale není tuk jako tuk. Proto se dnes odborníci hlavně zamýšlejí nad tím, které tuky jsou pro nás přínosné, a na jaké bychom si naopak měli dávat pozor,“ říká Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko ve Vysokém Mýtě, která se už osmým rokem spolu se svým týmem věnuje výrobě přepuštěného másla. Právě ghí, jak pojmenovala přepuštěné máslo starověká indická medicína ajurvéda, je považováno za jeden z nejvhodnějších tuků pro lidský organismus. A dobře se dá využít i při hubnutí.

„Chcete-li tedy nějaké to kilo shodit, určitě tuky ze stravy nevynechávejte. V kombinaci s bílkovinami dokážou nejlépe zasytit a také – když bude vaše tělo dostávat tuk z potravy, ochotněji ho pak uvolní ze svých zásob. Jen si pečlivě pohlídejte, jaký tuk svému tělu dodáte,“ doporučuje Andrea Zpěváková Dostálová.

 

Před kterými tuky se mít na pozoru…

Vyhýbat bychom se měli především trans-nasyceným mastným kyselinám, které se nacházejí ve většině průmyslově zpracovaných potravin (patří sem nepříliš kvalitní čokolády, cukrovinky, slané i sladké trvanlivé pečivo, chipsy, sušenky, ale i některá müsli nebo výrobky označované jako „fitness“. Nepříliš vhodné jsou i tuky s vysokým poměrem omega-6 mastných kyselin, jako např. slunečnicový, sójový olej nebo kukuřičný olej a také průmyslově vyrobené náhražky. A nelze doporučit ani časté stravování se v bistrech a fast-foodech, kde se většinou používají ke smažení levné oleje s vysokým poměrem omega-6 a nízkým bodem zakouření (bod zakouření nebo také kouřový bod označuje teplotu, kdy se tuk začíná přepalovat a vzniká kouř).

 

Dopřejte si tučné ryby, olivový olej i ghí

Za nejlepší zdroje tuků jsou pokládány ty s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin. Rozhodně lze doporučit konzumaci tučných ryb, jako je losos, pstruh, makrela, sleď nebo tuňák. Přičemž platí, že nejkvalitnější rybí olej mají právě lososi a další ryby pocházející ze studených severských moří.

Při přípravě zeleninových salátů pak dejte přednost extra panenskému olivovému oleji nebo lněnému, řepkovému či sezamovému. Pozor ale – za studena jsou tyto oleje skvělé, pro tepelnou přípravu jídla se však nehodí, protože mají nízký kouřový bod (rychle se přepalují).

Ve stravě bychom také neměli zapomínat na mléčné výrobky – kvalitní jogurty, tvaroh, ovčí, kozí i kravské sýry a samozřejmě ghí – přepuštěné máslo, které je pokládáno nejen za dobrý zdroj omega-3, ale má ještě spoustu prospěšných vlastností pro lidské zdraví. 

 

Proč je ghí tak populární

„Ghí je čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla. Tím, že při výrobě odstraníme mléčnou bílkovinu a postupně odpaříme veškerou vodu, se ghí nekazí a velmi dlouho – i déle než rok – vydrží čerstvé bez nutnosti chlazení. Můžete ho tedy skladovat jen ve spíži nebo v kuchyni,“ upozorňuje Andrea Zpěváková Dostálová.

Mezi nejdůležitější vlastnosti ghí ovšem patří jeho vysoký kouřový bod, který je až 250 ℃! To znamená, že ghí se ani při vysokých teplotách nepřepaluje, a nevznikají tak nestravitelné toxické látky, jako je tomu u mnoha jiných tuků. Navíc díky tomu, že ghí neobsahuje bílkoviny, si ho můžou dopřát i lidé, kteří klasické máslo nemohou kvůli alergii na kasein. A protože neobsahuje laktózu, nevadí ani těm, kdo mají potíže s jejím trávením.

 

 

Ghí má mnoho podob

České ghíčko vyrábí nejen klasické Ghí, ale k dostání je i BIO Ghí nebo různě ochucené varianty, například s chilli, s česnekem a solí, s kurkumou a pepřem nebo s vanilkou a skořicí. V limitované edici můžete ochutnat kozí Ghí a výborné jsou i Ghítely, zdravé varianty pomazánek, které se nabízejí v těchto příchutích: lískooříšková, arašídová, kešu a kokos, mandle a káva a horká novinka Ghí zlaté mléko. Na výběr máte z několika variant velikostí, abyste mohli „ochutnávat“, než se pustíte do ghíčka ve velkém. Více na www.ceskeghicko.cz

 

Zdroj a foto: www.ceskeghicko.cz

 

 

Reklama

Doporučujeme

„Nejsem na tom vůbec dobře.“ Aaron Goodwin a jeho zpověď o pekle, jež prožil

„Nejsem na tom vůbec dobře a každý den je to horší,“ svěřil se fanouškům Aaron Goodwin, hvězda populárního pořadu Ghost Adventures. Nejnovější epizoda pořadu...

Tři znamení zvěrokruhu, kterým podzim přinese štěstí a novou energii

Zatímco se mnozí halí do dek a bojují s neodbytným podzimním splínem, pro tři znamení zvěrokruhu je toto období naopak požehnáním. Jak informuje server...

Husa plněná uzeným kolenem: recept, který překvapí i zkušené kuchaře

Na první pohled to může znít trochu bláznivě – dát do husy uzené koleno? Jenže jakmile tenhle recept vyzkoušíte, už se k tradiční přípravě...

Jak bojovat s podzimní únavou: Tři jednoduché rituály, které nahradí kávu a zlepší náladu

Chladnější rána, dny se krátí a vy máte neodolatelnou chuť zalézt pod deku s něčím sladkým. Podzimní útlum není lenost, nýbrž přirozená reakce těla...

Jak si vytvořit systém pro trvalý pořádek a zbavit se chaosu

Když uklízíme svůj domov, často si ani neuvědomujeme, že si zároveň třídíme i vlastní myšlenky. Každá věc, kterou pustíme z ruky, otevírá prostor pro...

Strašidelné sušenky s marmeládou: Halloweenská dobrota, kterou zvládne každý

Chcete letos přivítat Halloween trochu jinak než obvyklou dýní na okně? Zkuste upéct tyhle strašidelné sušenky s marmeládou, které jsou jednoduché, ale vypadají, jako...

„Mladí lidé dělají chyby.“ Jennifer Lawrenceová a její překvapivý verdikt nad slavnou nevěrou

„Samozřejmě, že jsem se ho na to zeptala!“ přiznala se smíchem Jennifer Lawrenceová. Při natáčení nového filmu se prý svého kolegy Roberta Pattinsona bez...

NeoVitalia, regenerační krém noční

Vrací pleti zdraví a vitalitu Připravte pleť na zimu a dopřejte ji možnost noční regenerace. Dokáže více, než si myslíte, a proto jsou regenerační přípravky...

Hailey Bieberová přiznala, jaké kosmetické zákroky podstoupila, botox v obličeji prý nemá

„V obličeji žádný botox nemám,“ prohlásila modelka a podnikatelka Hailey Bieberová a jednou provždy se pokusila utnout spekulace. Ve své upřímné zpovědi však přiznala,...

Ztratila jste práci? Není to konec, ale nová šance

Ztráta zaměstnání dokáže pořádně otřást sebevědomím, zvlášť když k ní dojde nečekaně. Najednou máte pocit, že jste ztratila jistoty i směr. Ale věřte, že...

Tipy na vynikající sendviče a proč nesmí chybět tatarka

Průvodce přípravou sendvičů na cesty Hledáte rychlý, chutný a sytý oběd, který si snadno vezmete s sebou do práce, na piknik nebo na cesty? Zapomeňte...

Péče, která nemusí být drahá. Skryté slevy a bonusy na masáže, o nichž senioři netuší

Bolí vás záda či klouby, ale nechcete utrácet tisíce za masáže a fyzioterapii? Možná ani nemusíte. Český systém nabízí seniorům hned několik cest, jak...

Kouzelná podzimní dobrota: dýňové donuty

Dýně – symbol podzimu, tajemna a kouzla domova. Od dávných irských legend o toulavém Jackovi až po dnešní svátek Halloween je dýně nezaměnitelnou ikonou...

Domácí kečup: vůně léta, kterou zavřete do sklenice

Červená omáčka, kterou milují děti i dospělí, ať už na špagetách, hranolkách či pizze. Je to prostě klasika, která nikdy nezklame. A co teprve,...

Meteorologové varují před nestabilním polárním vírem, listopad může přinést extrémní výkyvy

Čeká nás měsíc plný extrémů. Meteorologové s rostoucím znepokojením sledují dění nad Arktidou. Neobvykle slabý a nestabilní polární vír hrozí rozpadem, což by do...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3