Milujete těstoviny? „Vybírejte ty ze semoliny,“ radí výživová specialistka

Milujete těstoviny? „Vybírejte ty ze semoliny,“ radí výživová specialistka


Těstoviny jsou nedílnou a oblíbenou součástí každé domácnosti. Zasytí nás a uvaříme je snadno a rychle. Už jste zkoušeli ty ze semolinové mouky? Vynikají především svou chutí a ocení je také ti, které zajímá zdravá strava i redukční dieta.

Špagety, penne, farfalle, fusilli. Kdo by je neznal? Těstoviny tvoří velkou část našeho jídelníčku a těší se velké oblibě. Zejména u dětí vede polévka se zvířátky nebo špagety s rajčatovou omáčkou. Těstoviny máme rádi zastudena v salátech i zatepla v omáčkách či zapékané. Jejich tvary si vybíráme podle nálady a také někdy podle barvy.

Zdravější, chutnější a kvalitnější

Při výběru doporučujeme vybírat těstoviny ze semoliny, tedy z mouky umleté z tvrdé pšenice (Triticum durum). Ty mají vyšší podíl lepku, nižší podíl škrobu, a tím zajišťují lepší mouku. Vysoké procento vlákniny, bílkovin, minerálních látek a obsah kyseliny listové a hořčíku v semolinových těstovinách zajišťuje vyšší nutriční hodnotu, chrání vaše srdce a snižuje také riziko srdečních onemocnění. To, že jsou těstoviny ze semoliny pro naše tělo lepší, potvrzuje i výživová specialistka Hana Střelečková: „Hořčík může zlepšit kontrolu hladiny cukru v krvi zvýšením reakce buněk těla na inzulín. Spolu s vlákninou, která zpomaluje vstřebávání sacharidů do krevního oběhu, pomáhá kontrolovat skoky krevního cukru po jídle. Výběr semolinových těstovin je jedním z efektivních kroků prevence cukrovky 2. typu.“

Semolinové těstoviny mají podobnou kalorickou hodnotu jako těstoviny z mouky z pšenice obecné. Čím se liší je nižší hodnota glykemického indexu, který udává rychlost vstřebání přijatých cukrů do krve. Těstoviny ze semoliny vás zasytí na delší dobu než ty klasické. Ocení je proto nejen milovníci chutných potravin, ale také ti, kdo jsou na redukční dietě, nebo si ladí formu do plavek. „Vysoký obsah vlákniny a minerálních látek dělá ze semolinových těstovin potravinu zajímavou pro naší střevní mikroflóru. Vyživují přátelské střevní bakterie, které jsou důležité pro správné trávení, ale také pro imunitu, psychickou pohodu i úroveň fyzické kondice. Z nabídky pasty u nás, které splňují tato kritéria jmenujme například semolinové těstoviny Adriana,“ vysvětluje výživová specialistka Střelečková.

Široký výběr druhů

Značka Adriana má ve své nabídce několik vlastních řad těstovin ze semolinové mouky. „Například 100 % semolina, tradizionale, 2 minuty, bio a další. Rád bych vyzdvihl nejen kvalitu výrobků, ale také důmyslnost tvarů těstovin,“ říká Ing. Bohumil Vráblík, PhD., generální ředitel společnosti Europasta SE, která má značku těstovin Adriana ve svém portfoliu. Fusilli perfektně drží omáčku, filini stačí vložit do polévky pár minut před podáváním, eliché udrží kousky masa i zeleniny, linguine jsou podobné jako špagety, ale nesvedete s nimi tak urputný boj na vidličce, torti 2 Minuty uvaříte rovnou v omáčce a děti zaujmou těstoviny ZOO s tvary zvířat ze safari. Z těchto
i mnohých dalších tvarů si rozhodně vybere každý.

Snadné vaření

K dochucení těstovin nám většinou stačí málo. Trochu posolit, přidat nějaké bylinky a zeleninu a máte o oběd postaráno. „Těstoviny zkombinujte s velkou porcí zeleniny, čím více, tím větší množství vlákniny a pocit zasycení,“ radí Střelečková. Přidáním masa, nebo luštěnin docílíte znamenité chuti i většího množství bílkoviny a zasytíte se na delší dobu.

Zařaďte těstoviny Adriana do jídelníčku, zejména ve dnech se zvýšenou fyzickou aktivitou. Zajistí vám vyrovnanou výkonnost organismu a svým obsahem vitamínů a minerálních látek potřebnou výživu. Nebo si je přidejte do kuchyňského repertoáru jenom proto, že vaše děti budou mít z vaření velkou radost. Nejen, že si budou moct vybrat z mnoha tvarů značky Adriana, ale vždy se jim podaří uvařit těstoviny takzvaně „al dente“ neboli „na skus“. Jsou téměř nerozvařitelné a neslepí se.

 

My jsme si pro vás připravili soutěž a hrát můžete o balení těstovin Adriana.
Hodně štěstí a dobrou chuť :-)

 

Podmínky SOUTĚŽE - Sledujte nás na FB a také IG.

 

 

 

 

Těstoviny Adriana

Těstoviny pod značkou ADRIANA jsou vyráběné ze 100% semoliny, neboli mouky ze speciálně pěstované tvrdé pšenice, která zaručuje nejvyšší možnou kvalitu. Poznejte nejširší portfolio kvalitních těstovin Adriana a objevte geometrii těstovin v atraktivních tvarech v několika produktových řadách. Vyrábí se v Litovli.

Europasta SE

Europasta SE je největší největším středoevropským výrobcem těstovin. Aktuálně vyváží do více než 20 zemí světa. Společnost je tvořena dvěma divizemi – Litovel a Boršov nad Vltavou. V Litovli je soustředěna většina výroby, kterou zajišťuje průměrně 120 zaměstnanců. Celková kapacita je až 100 000 tun těstovin za rok. Zázemí je zde moderní a zcela automatizované. Mlýnská divize Boršov nad Vltavou pak představuje zejména zdroj suroviny – mouky z měkké pšenice, která je využita pro výrobu těstovin i pro přímý prodej spotřebitelům.
V Boršově se také vyrábí „válcované“ těstoviny, které jsou využívány především do polévek.

 

 

 

Výherci: M. Walterová, P. Šimáčková, D. Fialíková