Sezóna zavařování v plném proudu

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Sluníčko konečně dopeklo zeleninu a vy si lámete hlavu nad tím, jak zpracovat bohatou a čerstvou úrodu? Nebo si zkrátka jen chcete užít sezónní suroviny v období jejich přirozené zralosti naplno? Schovejte si kousek léta do sklenice – pusťte se do zavařování! Uvidíte, že takto zpracované dobroty vám během chladnějších měsíců přijdou vhod a pochutná si na nich celá rodina.

Držte se zásad

Přestože je zavařování ve své podstatě velice jednoduché, je vhodné dodržet pár základních pravidel, díky kterým vám zpracované pochoutky ve spíži opravdu dlouho vydrží. Ta se týkají především čistoty – dbejte na použití skutečně čistého a sterilizovaného nádobí. A i když ochutnávání nepochybně láká, vyvarujte se olizování lžičky, s níž směs mícháte. Neméně důležité je také pracovat s pečlivě očištěnými a dostatečně zralými surovinami, které nejsou potlučené nebo nahnilé.

Kvalita na prvním místě

Pro výbornou kvalitu zavařeniny radíme vybírat mezi surovinami z ekologického zemědělství, které poznáte podle označení biolistu a biozebry. Vydáte-li se například na farmářský trh, ekologický původ nebalených potravin by měl prodejce vždy doložit certifikátem, jenž vydává jedna ze čtyř kontrolních organizací – KEZ, ABCert, Bureau Veritas nebo Biokont. Nákupem lokálních biopotravin podporujete zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu i krajinu a hospodářská zvířata chovají s maximální možnou ohleduplností. Více informací
o ekologickém způsobu hospodaření se dozvíte na myjsmebio.cz. Pokud se rozhodnete pro nákup přímo na biofarmě, jejich seznam najdete na kamprobio.cz a lovime.bio. Díky interaktivní mapě snadno a rychle zjistíte, jaké ekofarmy se nacházejí ve vašem okolí a jaká je jejich aktuální nabídka sezónních produktů.

Lahodné lečo s cuketou

  • 8 bio paprik
  • 4 bio rajčata
  • 8 bio cuket
  • 3 bio cibule
  • 2 stroužky bio česneku
  • sůl
  • bio olivový olej

Papriky a cukety očistěte a nakrájejte na nudličky. Z rajčat odřízněte vršek i spodek a obě strany nakrojte do kříže. Poté je na pár vteřin ponořte do vroucí a následně do ledové vody, oloupejte a nakrájejte na osminy. Pokrájenou cibuli nechte v hrnci na rozpáleném oleji zesklovatět, přidejte na plátky nakrájený česnek, papriky, cukety, rajčata a jemně osolte. Přiklopte poklicí a na mírném ohni nechte 10 minut dusit. Až zelenina dostatečně změkne, naplňte zavařovací sklenice, důkladně uzavřete a vložte do vody o teplotě 85 stupňů. Takto zavařujte 20 minut, následně sklenice otočte dnem vzhůru, čímž se ujistíte o správném utěsnění, a nechte vychladnout.

 

Domácí kečup

  • 1 kg bio rajčat
  • 2 bio jablka
  • 1 bio cibule
  • 70 g bio cukru
  • 60 ml bio jablečného octa
  • 60 ml vody
  • lžička soli
  • bio bobkový list
  • 5 kuliček bio pepře
  • 5 kuliček bio nového koření
  • 5 ks bio hřebíčku
  • špetka bio skořice

Jablka, rajčata a cibuli nakrájejte nadrobno. Vložte do hrnce, podlijte vodou, octem, přidejte sůl, cukr a koření. Na mírném ohni za občasného míchání vařte přibližně jednu hodinu. Po uvaření vyjměte veškeré koření. Směs
v hrnci rozmixujte dohladka a případně ještě propasírujte. Kečup nalijte do sklenic asi půl centimetru pod okraj, pevně uzavřete a vložte do kastrolu s horkou vodou. Při teplotě 85 stupňů sterilujte 20 minut a poté nechte vychladnout dnem vzhůru.

 

Další skvělé recepty najdete na našem webu v sekci RECEPTY!

 

TIP na závěr:

Také jste si naše zeleninové recepty zamilovali? Nevíte-li, kam pro kvalitní bio zeleninu, zkuste například Moravskou biofarmu, kde seženete čerstvé sezónní plody! Čekat tu na vás bude také bio ovoce a mnoho dalšího. Více informací na www.kovorolnik.cz.

 

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíme lokálního dodavatele, máme navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

 

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané
a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jednou za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

 

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Národní značení
Je-li na vámi vybrané potravině logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“, můžete si být jisti, že poslední úpravu tohoto výrobku – ať už výrobu, zpracování, či balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. Která organizace certifikaci v ČR provedla, zjistíte jednoduše. Stačí se podívat na číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, jenž najdete u loga biozebry.

 

Evropské značení
Pokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

„Nejsem na tom vůbec dobře.“ Aaron Goodwin a jeho zpověď o pekle, jež prožil

„Nejsem na tom vůbec dobře a každý den je to horší,“ svěřil se fanouškům Aaron Goodwin, hvězda populárního pořadu Ghost Adventures. Nejnovější epizoda pořadu...

Tři znamení zvěrokruhu, kterým podzim přinese štěstí a novou energii

Zatímco se mnozí halí do dek a bojují s neodbytným podzimním splínem, pro tři znamení zvěrokruhu je toto období naopak požehnáním. Jak informuje server...

Husa plněná uzeným kolenem: recept, který překvapí i zkušené kuchaře

Na první pohled to může znít trochu bláznivě – dát do husy uzené koleno? Jenže jakmile tenhle recept vyzkoušíte, už se k tradiční přípravě...

Jak bojovat s podzimní únavou: Tři jednoduché rituály, které nahradí kávu a zlepší náladu

Chladnější rána, dny se krátí a vy máte neodolatelnou chuť zalézt pod deku s něčím sladkým. Podzimní útlum není lenost, nýbrž přirozená reakce těla...

Jak si vytvořit systém pro trvalý pořádek a zbavit se chaosu

Když uklízíme svůj domov, často si ani neuvědomujeme, že si zároveň třídíme i vlastní myšlenky. Každá věc, kterou pustíme z ruky, otevírá prostor pro...

Strašidelné sušenky s marmeládou: Halloweenská dobrota, kterou zvládne každý

Chcete letos přivítat Halloween trochu jinak než obvyklou dýní na okně? Zkuste upéct tyhle strašidelné sušenky s marmeládou, které jsou jednoduché, ale vypadají, jako...

„Mladí lidé dělají chyby.“ Jennifer Lawrenceová a její překvapivý verdikt nad slavnou nevěrou

„Samozřejmě, že jsem se ho na to zeptala!“ přiznala se smíchem Jennifer Lawrenceová. Při natáčení nového filmu se prý svého kolegy Roberta Pattinsona bez...

NeoVitalia, regenerační krém noční

Vrací pleti zdraví a vitalitu Připravte pleť na zimu a dopřejte ji možnost noční regenerace. Dokáže více, než si myslíte, a proto jsou regenerační přípravky...

Hailey Bieberová přiznala, jaké kosmetické zákroky podstoupila, botox v obličeji prý nemá

„V obličeji žádný botox nemám,“ prohlásila modelka a podnikatelka Hailey Bieberová a jednou provždy se pokusila utnout spekulace. Ve své upřímné zpovědi však přiznala,...

Ztratila jste práci? Není to konec, ale nová šance

Ztráta zaměstnání dokáže pořádně otřást sebevědomím, zvlášť když k ní dojde nečekaně. Najednou máte pocit, že jste ztratila jistoty i směr. Ale věřte, že...

Tipy na vynikající sendviče a proč nesmí chybět tatarka

Průvodce přípravou sendvičů na cesty Hledáte rychlý, chutný a sytý oběd, který si snadno vezmete s sebou do práce, na piknik nebo na cesty? Zapomeňte...

Péče, která nemusí být drahá. Skryté slevy a bonusy na masáže, o nichž senioři netuší

Bolí vás záda či klouby, ale nechcete utrácet tisíce za masáže a fyzioterapii? Možná ani nemusíte. Český systém nabízí seniorům hned několik cest, jak...

Kouzelná podzimní dobrota: dýňové donuty

Dýně – symbol podzimu, tajemna a kouzla domova. Od dávných irských legend o toulavém Jackovi až po dnešní svátek Halloween je dýně nezaměnitelnou ikonou...

Domácí kečup: vůně léta, kterou zavřete do sklenice

Červená omáčka, kterou milují děti i dospělí, ať už na špagetách, hranolkách či pizze. Je to prostě klasika, která nikdy nezklame. A co teprve,...

Meteorologové varují před nestabilním polárním vírem, listopad může přinést extrémní výkyvy

Čeká nás měsíc plný extrémů. Meteorologové s rostoucím znepokojením sledují dění nad Arktidou. Neobvykle slabý a nestabilní polární vír hrozí rozpadem, což by do...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3