Pět rad, jak správně marinovat na grilování

Pět rad, jak správně marinovat na grilování


Pět rad, jak správně marinovat na grilovánVěděli jste, že výslednou chuť grilovaných pochoutek ovlivňujete již od počátku tím, jakou marinovací směs zvolíte? Vhodně zvolená marináda vám zaručí tu správnou křehkost a šťavnatost masových i zeleninových pochoutek. Směs na marinádu si přitom můžete připravit podle rodinného receptu, internetové inspirace nebo využít některou z oblíbených hotových marinád na grilování od Vitany. Pak už jen stačí dodržet správný postup marinování a grilovací úspěch je zaručen!

 

Pět základních tipů, jak správně marinovat maso:

  • Nejprve maso omyjte, nakrájejte na plátky a případně jej lehce naklepejte. Připravte si mísu či krabičku
    s víčkem a maso do ní vložte. K masu přidejte marinovací směs, ideálně od Vitany a vše důkladně promíchejte.
  • Nádobu uzavřete a nechte pokrm marinovat v lednici. Doba marinování závisí na velikosti a druhu zvoleného masa. Mořské plody marinujte 15 až 60 minut, kuřecí plátky či špízy nejméně 30 minut, kotlety a větší steaky můžete nechat odležet až 24 hodin.
  • Marinované maso následně tepelně upravte. Pro manipulaci s tepelně upraveným masem nepoužívejte náčiní, kterým jste předtím manipulovali se syrovým masem, aniž byste jej předtím pečlivě umyli.
  • Marinádu, která byla v kontaktu se syrovým masem, můžete ještě použít jako omáčku. Musíte ji ale tepelně upravit, abyste ji zbavili škodlivých bakterií.
  • Grilované maso a omáčku můžete doplnit ještě oblíbenou přílohou, třeba marinovanou cibulkou v zeleninovém salátu a pečenými brambory.

Tip:

Nepřekombinovat chutě v marinádě může být někdy pořádný oříšek. Se širokou nabídkou marinád od Vitany skvěle dochutíte nejen grilovací speciality, ale třeba i nedělní oběd. Vybírat můžete z oblíbených tradičních marinád česnek a bylinky, kuře či žebírka, ale i speciální pivní nebo sladce pikantní med a zázvor.

 

Zkuste pivní marinádu na vepřové maso

Suroviny:
200 ml tmavého piva
4 lžíce oleje
2 lžíce jablečného octa
2 lžíce medu
2 lžíce sójové omáčky
1 lžička hořčice
2 lžičky sušeného česneku Vitana
1 lžička mleté sladké papriky Vitana
½ lžičky mletého kmínu Vitana
½ lžičky mletého chilli Vitana
špetka pepře Vitana
1 jemně nasekaná cibule
plátky vepřové krkovice – alespoň 2 cm silné

Postup:

Všechny suroviny důkladně promícháme v misce. Maso dáme do pekáče a zalijeme marinádou. Necháme marinovat – nejlépe přes noc, minimálně však 5 hodin. Marinované maso necháme okapat. Grilujeme jej na rozehřátém grilu, asi 10 minut z každé strany. Grilované maso osolíme a necháme asi 5 minut odpočinout na krajní části grilu (nesmí však vystydnout).

Maso nepropichujeme a osolíme až po grilování. Sůl by z masa vytáhla vodu, a bylo by tak tuhé.

 

TIP REDAKCE: