Jak začít s příkrmy?

Jak začít s příkrmy?


S kojením je to snadné. Miminko dostane vše, co potřebuje a není toho třeba moc řešit (kromě neustálého vstávání). S umělým mlékem je to podobné (i když to vstávání je o něco náročnější). Jenže toto krásné období uteče jak nic a najednou je to tu. Čas na příkrm. V jakém měsíci nastává? A jak s příkrmy začít?

Kdy začít doplňovat miminku stravu příkrmem

Na příkrmy jsme se podívali dohromady s e-shopem Bezvaplenky.cz. Co všechno jsme se dozvěděli?

Nejdůležitější je u příkrmů začít včas.

To znamená ani brzy ani pozdě.

Pokud začnete příliš brzy, miminku mohou chybět živiny (což vede k podvýživě) a mohou se u něj spíše rozvinout alergie.

To samé platí i pokud naopak začnete příliš pozdě. Kdy je tedy ten ideální čas?

Obecně platí, že je miminko vhodné začít dokrmovat mezi ukončeným 4.-6. měsícem života. Pokud je miminko zvyklé na umělé mléko je lepší začít s příkrmy dříve. Naopak plně kojené miminko může začít až po oslavení půl roku svého života.

V obou případech však záleží na povaze a chuti objevovat u vašeho děťátka. Některé bude přirozeně chtít začít o něco dříve a jiné naopak – snažte se však dodržet alespoň zmíněné rozmezí.



Jak s příkrmem začít?

Základem při začátku příkrmů je trpělivost. Miminko se nemusí na nové chutě na začátku tvářit zrovna přívětivě. Připravte se tak na hromadu nervů a úklidu.

Vůbec se neobávejte, pokud miminko sní jen lžičku nebo dvě – nebo dokonce vše vyplivne. Klidně ho nakrmte mlékem. Jde o to, aby si postupně zvyklo.

Na začátku je nejlepší začít jedním druhem zeleniny. Tu stačí uvařit na páře a rozmačkat ji na pyré.

Miminko by si na novou chuť mělo zvykat přibližně 4 dny – poté můžete zařadit další druh.

V podobné době je vhodné zařadit i masové příkrmy. S ovocem a kaší můžete začít přibližně po 14. dnech od začátku přikrmování.

Jak na alergeny?

Spousta maminek se bojí miminkům do jídla zařazovat alergeny. Právě v této době je však zařazení alergenů naprosto optimální.

Organismus miminka se totiž mezi 4.-6. měsícem nachází v tzv. imunologickém oknu, kdy alergeny nejlépe snáší a nejlépe si na ně zvyká. Nebojte se tak zařadit v mírném množství lepek, sóju a ve velmi mírném množství (například v kaších) také laktózu.