Najíst se dobře a vyváženě na cestách nemusí být utopie

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Uchovat si zdravé stravovací návyky i během letních měsíců, kdy vyrážíte na dovolené, bývá zapeklitou zkouškou. Na to se Bonduelle zaměřilo společně s odbornicí na kvalitu potravin Karolínou Fourovou, která v 5 tipech radí, co si s sebou nezapomenout přibalit, nebo co zvážit před tím, než si v místní restauraci jídlo objednáte.

 

Ať už vás čeká prodloužený víkend po českých luzích a hájích, nebo pozdní příjezd do resortu, je dobré počítat se scénářem, že ne vždy se snadno dostanete k dobrému plnohodnotnému jídlu. Ideální záchranou v takových situacích může být novinka Good Lunch od Bonduelle, kterou můžete mít v batohu na první dny dovolené pro všechny případy, na cyklistický výlet nalehko či vysokohorský výšlap. Vyvážená svačina či oběd, která plnohodnotně zažene hlad, téměř nic neváží a díky svému balení se do zavazadla vždy pohodlně vejde. Vybrat si můžete podle chuti ze tří variant.

„Jedná se o směs obilovin a luštěnin, kterou vždy doplňuje nějaký druh zeleniny, bylinky, olivový olej a špetka soli. Vše je zabalené ve skladném plastovém sáčku, v němž můžete pokrm zabalit bez obav do kufru nebo do batohu na pěší výlet,“ říká výživová odbornice Karolína Fourová, která sama často vyráží na cesty po Česku i Evropě. „Přidáte-li uzené tofu nebo konzervovaného tuňáka ve vlastní šťávě, vykouzlíte v pár minutách a bez vaření velmi sytý a nutričně vyvážený oběd nebo večeři. A pokud budete mít cestu kolem supermarketu, můžete základ doplnit o chlazený zdroj bílkovin, jako je skyr, cottage nebo mozzarella light,“ doplňuje Fourová.

Všechny varianty Good Lunch jsou navíc sestavené tak, že jsou ideální nejen pro vegetariány a vegany, ale obecně pro všechny nadšence pro rostlinnou stravu, kteří dbají o vlastní zdraví, ale také o zdraví naší planety.

 

5 tipů na zdravé stravování na cestách od Karolíny Fourové

1. Jste-li odkázáni na vlastní zásoby, zabalte si vyvážené jídlo, které se nezkazí

Najíst se na benzinové pumpě, na letišti, ve fast foodu nebo v kiosku v kempu je ve výjimečných situacích úplně v pořádku, a i tam se dá s trochou štěstí poskládat celkem solidní nutričně vyvážená svačina. Pokud jste ale na dovolené odkázáni na vlastní zásoby dva týdny nebo do zahraničí přiletíte v pozdních hodinách či v neděli, kdy bývají obchody na spoustě míst zavřené, přibalte si do batohu jídlo, které vám dodá energii, zasytí vás a nezkazí se, i když bude mimo lednici. Tuto nespornou výhodu nabízí již zmíněný Good Lunch od Bonduelle, který si můžete vychutnat i za studena.

2. Nezapomínejte na dovolené na vyváženost. Jezte komplexní sacharidy, myslete na vlákninu i dostatek bílkovin

Ať už chodíte na dovolené do restaurace, vybíráte si z bufetového občerstvení nebo jste odkázáni na vlastní zásoby a vaření, snažte se vybírat taková jídla, která obsahují komplexní sacharidy a bílkoviny, u nichž bude zelenina a ovoce. Budete-li konzumovat normální, vyvážená a sytá jídla, nebudete mít potřebu zahánět v průběhu odpoledne hlad dezerty, zmrzlinou, koktejly a rychlým občerstvením. Bude vám pak stačit dát si
v rámci pestrého jídelníčku jeden kopeček zmrzliny namísto dvou a sladké ledové kávy navrch.

3. Dopřejte si a nedělejte z jídla stres. Na straně druhé se nepřejídejte

Dovolenou byste neměli trávit ve stresu z neznámého a neplánovaného jídla, jehož přípravu nemáte pod kontrolou a nemůžete si ho naťukat do kalorických tabulek. Pokud držíte redukční dietu a chodíte na večeře do restaurace, nemějte strach zkusit si z jídelního lístku vybrat takové pokrmy, které do nastaveného jídelníčku zapadnou a případně poprosit obsluhu o drobnou změnu. Jedno jídlo, které úplně nekopíruje zásady redukčního jídelníčku, vám celé snažení nezkazí, stejně jako ho jediné dietní jídlo nezachrání.

4. Myslete na rozumné množství tuků, nevolte neustále smažená jídla a jako přílohu hranolky

V restauraci se na přípravu pokrmů tukem příliš nešetří a v destinacích, kde je olivový olej jako doma, ho najdete štědré množství prakticky v každém pokrmu. Vybírejte si proto spíše lehčí a nutričně vyvážená jídla
s dostatečným množstvím bílkovin a snažte se, aby se smažené pokrmy, ačkoliv se může jednat o místní specialitu, na talíři nevyskytovaly každý den.

5. Využijte to nejlepší, co destinace nabízí. Zeleninu, ovoce, čerstvé ryby a mořské plody

Užijte si dovolenou se vším všudy. Trávíte-li dovolenou u moře, jezte dostatek ryb a mořských plodů, které jsou skvělým zdrojem vitaminu D, zdravých tuků, a zejména omega-3 mastných kyselin. Využijte toho, že čerstvější si je u nás dáte jen těžko. Můžete se také podívat, zda nejsou v okolí vašeho ubytování nedělní farmářské trhy,
a udělat si k nim procházku. Budete tak moci nakoupit a ochutnat místní perfektně zralé ovoce a zeleninu, které jste předtím možná nikdy neměli možnost ochutnat.

 

O Karolíně Fourové
Karolína Fourová je inženýrkou v oboru výživy a kvality potravin a zároveň autorkou Jediné knihy o jídle, kterou potřebujete. Už během studia pracovala jako odborník na výživu v renomované české organizaci a nyní vyvrací výživové mýty, edukuje veřejnost o správném stravování, nakupování a výběru potravin prostřednictvím sociálních sítí a své knižní publikace. Jelikož tráví více času v kuchyni než v chemické laboratoři, se svým food blogem se
v roce 2021 umístila na 1. místě soutěže Food blog roku. 

O novince Good Lunch
Good Lunch od Bonduelle je nejen skvělý způsob, jak v jídelníčku doplnit vlákninu, ale také jak si poradit s nedostatkem času a přitom se v jídle neodbývat. Jde o hotové a dochucené jídlo s vyváženou směsí luštěnin, obilovin a zeleniny, která je k dostání ve třech různých variantách.

 
Červený – směs bulguru, černé čočky, lilku, červené papriky a cherry rajčat s rozmarýnem

Oranžový – směs bílé a červené quinoy, cizrny, kukuřice, mrkve a tymiánu

Zelený – směs špaldy, černooké fazole, rajčat, paprik, zelených oliv, hrášku a bazalky

 

Bonduelle
Bonduelle je rodinná společnost, která vznikla v roce 1853 ve Francii. Pracuje v oblasti zemědělské produkce, která dbá na šetrný přístup k půdě i ke svým pracovníkům. Inspiruje se v přístupu, který k přírodě měli už jejich předchůdci. Pěstuje zeleninu podle zásad ekologického zemědělství a dbá při tom na hodnoty, jako je ochrana životního prostředí, etika, zodpovědnost a kvalita života.

 

Již brzy se můžete těšit na soutěž s Good Lunch od Bonduelle!

 

 

Reklama

Doporučujeme

Okurka nejen do salátu: 6 překvapivých způsobů, jak ji využít pro pleť, vlasy i domácnost

Okurka je v létě osvěžující, plná vody a ideální do salátů. Ale věděla jsi, že ti může pomoct i s oteklými víčky, mastnou pletí...

Mozek jako v bavlnce: 5 jednoduchých zvyků, které zlepší soustředění i náladu

Zapomínáš, co jsi chtěla udělat? Přeskakuješ mezi úkoly a večer nevíš, co jsi vlastně stihla? Tvůj mozek možná potřebuje trochu lásky. Nemusíš pít zázračné...

Arabská kuchyně skrývá opravdové poklady. Zkuste si připravit třeba tyto tři recepty

Arabská kuchyně nabízí spoustu pokladů v podobě tradičních pokrmů, které jsou navíc poměrně snadné na přípravu. Navíc je doslova festivalem chutí a vůní. Pokud...

5 rad, jak začít s nordic walkingem

„Nordic walkingem – chůzí se speciálními holemi s rukavičkami – dokážeme zapojit až 90 % svalů v našem těle, a to stejnoměrně, což je ve světě sportů zcela výjimečné.

Proč pořád koukáme na ty samé filmy? Mozek totiž ví, co potřebuje

Notting Hill. Pelíšky. Titanic. Jsou filmy, ke kterým se vracíme znovu a znovu, i když známe každý záběr. Psychologové potvrzují, že nejde o lenost...

Stylově po padesátce: Jak najít svůj osobitý šmrnc bez slepého následování trendů

Je vám padesát a víc? Skvělé. Protože právě teď začíná období, kdy už nemusíte nic dokazovat. Styl po padesátce není o tom, co diktují...

Jste milovníci kávy? Tak to určitě vyzkoušejte tuto švédskou verzi

Mnozí milovníci kávy si bez svého oblíbeného nápoje nedokážou představit den. Není se čemu divit, káva má lahodnou chuť, stimuluje a kromě toho má...

Červenec – měsíc povědomí o pupečníkové krvi 

Rozhodnutí, které uděláte jen jednou  Měsíc povědomí o pupečníkové krvi každý červenec vyzývá ke vzdělávání lidí a zvyšování povědomí o významu a léčivém potenciálu pupečníkové...

Stres jako tichý zloděj krásy. Co pomáhá, když už krémy nestačí

Někdy máme pocit, že děláme všechno správně – odličujeme, hydratujeme, jíme saláty a pijeme vodu. A přesto se v zrcadle objevuje unavená, zašedlá tvář,...

Nezbytné letní outfity – co nosit tuto sezónu?

Léto je ideální příležitost, jak si pohrát s módou, odlehčit šatník a vsadit na svěží barvy i pohodlné střihy. Ať už míříte do města,...

Léto ve džbánu: Recepty na domácí limonády, které tě přenesou na terasu v Provence

Sladké, kyselé, voňavé a krásné na pohled. Domácí limonády jsou mnohem víc než jen voda s citronem. Stačí pár surovin z kuchyně a můžeš...

Vytáčí vás zapáchající pračka? Přestaňte používat prací gel

Každý od pračky očekává, že vypere prádlo, tak, aby bylo čisté a voňavé. To však není možné, pokud pračka zapáchá. Říkáte si, že se...

Hudební festival Hrady CZ se tento pátek a sobotu přesouvá na Kunětickou horu s Kabátem, Divokým Billem, Richardem Krajčem a Benem Cristovao

Na putovním festivalu dále vystoupí Wanastowi Vjecy, Sofian Medjmedj, Marpo a další interpreti a kapely. Na 20. ročníku festivalu Hrady CZ vystoupí Ben Cristovao Hudební festival...

Bylinka z dětství, která pomáhá i dnes. Šťovík nejen na lupénku a rýmu

Každý jsme ho někdy žvýkali na louce – kyselý, svíravý, ale osvěžující. Šťovík není jen vzpomínkou na dětství, ale i malým zázrakem pro naše...

Poslední šance. Xiaomi nabízí nejlepší telefony za letošní nejnižší ceny

Pouze do 21. července můžete využít slevy na chytré telefony, ventilátory, hodinky, náramky a další výrobky Xiaomi. Nejlevnější špičkový telefon Redmi Note 14 stojí...
Reklama
Reklama