Prosecco pod lupou

Prosecco pod lupou

Přinášíme zajímavosti, které musíte znát


Kde se rodí nejlepší prosecco na světě, co znamená značení DOCG, které prosecco je to nejsušší a proč se stalo inspirací módních návrhářů? Poznejte o něco blíže tento italský skvost, který je s námi při malých
i velkých životních okamžicích, a oslavte společně s přáteli Mezinárodní den prosecca, který letos připadá na sobotu 13. srpna.

 

Pravé prosecco jedině z Itálie

Prosecco se vyrábí z hroznů odrůdy Glera v geograficky přísně vymezené oblasti, v severní Itálii v kraji Veneto (Benátsko) a Friuli Venezia Giulia (Furlánsko-Julské Benátsko). Podle rozhodnutí italské vlády z roku 2009 mají vinaři z této oblasti výsadní právo používat pro svá šumivá vína pocházející z těchto vinic označení „prosecco“. Vína vyráběná mimo tuto oblast, značku používat nesmějí.

Nejlepší prosecco na světě

Krajina jako z pohádky, nekonečná údolí, cihlové domy a zeleň, kam až oko dohlédne. To je oblast Valdobbiadene v severní Itálii, domov toho nejlepšího prosecca. Mimořádnost této krajiny potvrzuje fakt, že se vinice staly součástí dědictví UNESCO. Právě tady uplatňují po více než 130 let svůj um i vinaři z vinařství Mionetto, kde byste dokonce i dnes našli potomka slavného Francesca Mionetta, který jej v roce 1887 založil.

Spumante nebo frizzante?

Prosecco můžete vybírat ze dvou základních druhů, a to podle tlaku v lahvi. První, spumante, se vyznačuje jemným a dlouhotrvajícím perlením a spolehlivě jej poznáte podle typické korkové zátky ve tvaru hříbku. Druhým je perlivé frizzante, které má obvykle kratší perlení, a je nejčastěji uzavřeno šroubovým uzávěrem. Setkat se můžete i s tichým proseccem pod označením „tranquillo“, které neobsahuje žádné bublinky. Jedná se ale
o zcela výjimečné lahve i způsob výroby, na které narazíte jen zřídka.

Nejsušší prosecco

Podle zbytkového cukru se prosecco dělí na Extra Brut, Brut, Extra Dry a Dry. Přestože by se podle překladu mohlo zdát, že prosecco Extra Dry bude tím nejsušším, není to tak úplně pravda. Litr tohoto vína mívá totiž 12 až 17 gramů zbytkového cukru, a tudíž se jedná o mírně sladší prosecco. Pokud jste fanoušky suchých variant, doporučujeme volit Brut nebo Extra Brut. První z nich má obsah zbytkového cukru do 12 gramů na litr. Extra Brut pak obsahuje maximálně 6 gramů. Nejsladší najdete pod označením Dry, které obsahuje 17 až 32 gramů cukru.

Co znamená DOC a DOCG?

Při výběru prosecca se můžete setkat i se značením odkazujícím ke kvalitě prosecca, a to DOC, DOCG, DOCG Rive a DOCG Supreriore di Cartizze. První z nich, DOC, znamená, že pochází z vinic na severu Itálie, kde se podle zákona může vyrábět, a to podle předepsaných výrobních procesů. Aby prosecco získalo označení DOCG, musí pocházet z vyhlášené oblasti Conegliano-Valdobbiadene. Kromě toho navíc prochází přísnými kontrolami kvality. Toto označení spolehlivě zaručí, že pijete to nejkvalitnější italské prosecco. Můžete se ale setkat
i s dalšími značkami, a to DOCG Rive nebo DOCG Superiore di Cartizze. Rive napoví, že prosecco pochází ze strmých svahů ve stejné oblasti, hrozny se sbírají ručně a prosecco má svěží chuť i dlouhotrvající dochuť. Označení Superiore di Cartizze znamená, že se prosecco řadí k nejlepším z nejlepších. Pochází z nejstrmějších svahů San Pietro di Barbozza, San Stefano a Saccol a patří k absolutní špičce.

Prosecco jako inspirace

Svět prosecca a umění jdou ruku v ruce. A není se čemu divit. Itálie se odjakživa označuje za kolébku umění, módy a v neposlední řadě i prosecca, které stejně jako luxusní móda nechybí u žádné, ani sebemenší akce. Své o tom ví i umělci, kteří se inspirují nejen designem lahve a typickými barvami ale i obsahem. To potvrzuje i spolupráce české designérky Lucie Kalousové se značkou Mionetto Prosecco, pro kterou vytvořila sérii kabelek a obrazy inspirované jeho produktovou řadou. V minulosti se pak stalo předlohou i české návrhářce Tereze Vu, která pro značku navrhla sérii luxusního spodního prádla.

NÁŠ TIP: Připijte si Mionettem! Prosecco Mionetto v současnosti patří mezi celosvětově nejoblíbenější značky. I u nás si můžete vybrat hned z několika druhů.


Mionetto Prosecco Prestige DOC brut
Mionetto Prosecco DOC brut vás nadchne nejen svou svěží chutí s tóny jablka a citrusů, ale také jemným
a dlouhotrvajícím perlením. Kromě toho, že se ideálně hodí pro jakoukoliv denní dobu i příležitost, je v současnosti také nejoblíbenějším proseccem v italské gastronomii, která si potrpí na to nejlepší. Zapomeňte na každodenní starosti a vychutnávejte si krásy života s Mionetto Prosecco!

Doporučená cena je 259 Kč. Zakoupíte například na www.osobnivinoteka.cz.


Mionetto Cartizze D.O.C.G. Dry
Toto lehké šumivé víno se vyznačuje svěží a dobře vyváženou chutí, má plné aroma, které kombinuje svůdné tóny jablek, hrušek s náznaky citrusů a glazovaných mandlí. Jemné intenzivní perlení doplňují elegantní zlatavé odlesky. Ideální teplotou pro podávání je 6 až 8 °C. Šumivé víno pochází z limitované edice a vyrábí se z hroznů výhradně pěstovaných na vrchu Cartizze u italského Valdobbiadene. Doporučená maloobchodní cena je 570 Kč. Mionetto Cartizze je v Česku dostupné pouze na www.osobnivinoteka.cz.


Mionetto Prosecco Prestige DOC Extra Dry
Skvělé Prosecco apelace D.O.C. Treviso v kategorii Extra Dry. Vyniká svou svěžestí, jemným dlouhotrvajícím perlením a chutí s tóny jablka a citrusu. Doporučená maloobchodní cena je 259 Kč.


Mionetto Prosecco Rosé DOC
Mionetto Prosecco Rosé DOC vás zaujme nádherně růžovou barvou broskvového květu a dlouhotrvajícím perlením. Ve vůni ucítíte bohatý ovocný buket s výraznými tóny růžového grepu, granátového jablka nebo černého rybízu. V chuti rozpoznáte vedle ovocných tónů malin také dotek medu a chlebové krusty.  
Doporučená cena je 259 Kč. 


Mionetto Biologico
Mionetto Biologico se vyrábí z hroznů vypěstovaných bez použití chemických přípravků nebo syntetických hnojiv. Jiskřivé prosecco s dlouhotrvajícím perlením spojuje jemnou vůni květů akácie s výraznou chutí zlatého jablka, ananasu a pomeranče. Skvěle se hodí jako aperitiv nebo v kombinaci s bílým masem, rybami a rizotem.
Doporučená maloobchodní cena je 299 Kč,.

Mionetto 0,0 %, nealkoholický
Stejně jako klasické Prosecco, tak se i Mionetto s nulovým obsahem alkoholu vyrábí z hroznů odrůdy Glera. Vyznačuje se jemným perlením s delikátní vůní zralého ovoce s tóny citrusu a zeleného jablka. Chuť je čistá, svěží a lehce nasládlá. Dopřejte si to nejlepší z řad nealkoholických šumivých nápojů a nechte se okouzlit svěží příchutí, která je jako stvořená do horkých letních dnů!
Doporučená cena je 239 Kč.

Vše k zakoupení například na www.osobnivinoteka.cz.