Zázračné plody pepřovníku. Barevné varianty, zdravotní benefity a nejlepší pepř na světě

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Málokdo si umí představit vaření bez skvělých pomocníků, jakými jsou sůl a pepř. Už od pradávna se říká,
že sůl je nad zlato, ale takový pepř můžeme právem nazvat králem koření. Dá totiž nejrůznějším pokrmům pořádný šmrnc. Cesta z rostliny až k nám do kuchyně není jednoduchá, na jejím konci nás ale čeká chuťový zážitek, který navíc prospívá našemu zdraví. Jaké existují varianty pepřů, v čem se liší a který pepř je nejkvalitnější?

Pepř pochází z keře pepřovníku a znali ho již staří Římané. Z jihovýchodní Indie se díky rozvoji mořeplavby rozšířil v 15. a 16. století i do dalších míst. Dnes tuto rostlinu nalezneme zvláště v tropických částech světa
a nezřídka na čajových či kávových plantážích. Jediný keř může mít na sobě hned několik druhů pepře, záleží pouze na tom, v jaké fázi dozrávání se sklidí a usuší. Poté putuje do našich kuchyní tak, jak ho známe – celý, drcený či mletý.

Kromě skvělých dochucovacích schopností má také příznivý vliv na naše zdraví. Prokazatelně podporuje trávení a srdeční činnost, zrychluje metabolismus, pomáhá při nadýmání, menstruačních obtížích či nechutenství.
A působí také jako afrodiziakum.

Černá klasika i barevné varianty

Černý pepř patří k nejznámějším a také nepoužívanějším druhům, zároveň je také nejlevnější. Jedná se
o nedozrálý plod pepřovníku, který se nejprve nechá zapařit a následně usušit na slunci, dokud neztmavne. Jeho výrazná štiplavá chuť si skvěle rozumí především s tmavým masem, polévkami, omáčkami či guláši.

Nezralé plody pepřovníků lze zpracovat i jinak. Usušením nebo zmrazením vzniká zelený pepř, který zpravidla využijeme při přípravě paštik, mletých mas či steaků nebo z něj můžeme udělat falešné kapary. Stačí kuličky naložit do nálevu z octa či soli, čímž si zachovají svou barvu. Chuť zeleného pepře je výrazná a nepříliš pálivá, nicméně jeho cena je poněkud vyšší.

Výraznou, avšak ne tak palčivou chutí, vyniká pepř bílý. V tomto případě jde o již zralý plod pepřovníku, který se po sklizni namáčí, loupe a následně vysušuje. Ideálně se používá k drůbežímu masu, rybám či sýrům, případně do smetanových omáček.

Červený pepř jsou zcela zralá pepřová zrnka po sběru vysoušená na slunci. Má peprnou chuť a nasládle voní po ovoci. Je ideální na steaky, grilovaná masa, burgery, ryby a plody moře, drůbež i zvěřinu. Hodí se do dresinků, omáček, těstovin, zeleninových a vaječných jídel. Používá se ale také při výrobě dezertů a nápojů.

Prémiový pepř z Kambodži

Za vůbec nejkvalitnější pepř na světě je považován Kampotský, který roste v provincii Kampot v jižní Kambodži. Pěstování není vůbec snadné, proto je tato odrůda málo rozšířená a dražší než ostatní. Z rostliny se opět získává pepř zelený, černý, bílý, červený i tmavě červený.

Do České republiky a na Slovensko ho jako první u nás začala v roce 2018 dovážet česká značka .pepper..field. Jejich Kampotský pepř pochází přímo od kambodžských farmářů, díky čemuž značka také přispívá 
k ekonomickému růstu, soběstačnosti a technologickému rozvoji Kambodže. Pepř je 100% fair trade a podporuje místní malé farmáře, kterým zvyšuje životní úroveň. Tito farmáři pěstují pepř již od 13. století, takže jejich know-how je opravdu jedinečné a léty ověřené.

Chuť tohoto pravého Kampotského pepře nyní můžete okusit v Bageterii Boulevard, kde jeho nezaměnitelnou chuť zakomponoval kuchař Ondřej Hutnik do receptury omáčky určené k bramborovým patatas a dalším produktům. Ta je složena z majonézy, medu, hořčice, konfitovaného česneku, zelené petržele a nakládaného zeleného kampotského pepře, který získal prestižní ocenění – tři hvězdičky Great Taste.

Tajemstvím tohoto naloženého zeleného pepře je fermentace, která zachovává jeho čerstvost. Té je dosaženo pomocí přírodní mořské soli ručně získávané na salinách u kampotských břehů, kde solné květy vytahuje z mořské vody síla slunce. Takto získávaná sůl dokáže čerstvě sklizený pepř zakonzervovat natolik, že vydrží transport až do našich končin. Díky tomu si tak můžete vychutnat lehce palčivou chuť, kterou milují i samotní farmáři, kteří pepř pěstují.

 

 

Reklama

Doporučujeme

Britney Spears se ostře ohradila proti tvrzení exmanžela, že stávala v noci u postelí synů s nožem v ruce

Stávala prý v noci tiše ve dveřích jejich pokojů a v ruce držela nůž. S mrazivým obviněním na adresu své bývalé manželky Britney Spears...

Sladká chuť bez výčitek: Domácí džem bez cukru, který chutná a zároveň léčí svědomí

Domácí džemy mají svoje kouzlo. Sotva otevřete skleničku, začne to v kuchyni vonět létem, zahradou a čerstvě utrženým ovocem. Pokud vám vadí, že se...

Terapeuti odhalili pět hlavních důvodů, proč muži odcházejí z dlouhodobých vztahů

Rozchod se málokdy stane z nenávisti, mnohem častěji přichází ve chvíli, kdy se vytratí spojení. Podle terapeutů existuje pět hlavních důvodů, proč muži odcházejí...

Ideální doba ušetřit za elektřinu či plyn. Ceny letí dolů!

Celý letošní rok dochází k postupnému zlevňování cen energií a aktuálně dokonce dodavatelé avizují další pokles. Tuto příležitost pro úsporu svého domácího rozpočtu byste...

Květ, který léčí: Sléz maurský chrání sliznice, ulevuje při menstruaci a posiluje imunitu

V době, kdy se počasí mění rychleji než nálady, přichází do popředí někdy opomíjená léčivka – Sléz maurský. Tento nápadně krásný květ není jen...

Nejlepší recept na krásu? Hlavně se moc neopalovat, tvrdí modelka Klára Kováčová

Modelka, maminka dvou synů, vicemiss z roku 2003 a manželka fotbalisty Radka Kováče – Klára Kováčová inspiruje stovky lidí svým přístupem k péči o sebe....

Sleva, o které vám neřekli. Jak mohou tisíce důchodců platit nižší daň z nemovitosti

Myslíte si, že s dosažením důchodového věku automaticky získáváte nárok na úlevu z daně z nemovitosti? Omyl. Český zákon věk nezohledňuje, přesto existují cesty,...

Sýrové saláty: staré recepty, které by dnes klidně mohly být hitem bistra

Sýry umíme dát na chleba, zapéct do těstovin nebo si je jen tak dopřávat k vínu. Ale co saláty? Sýrové saláty bývají často přehlížené,...

Policie varuje před podvody na Facebook Marketplace, nejčastějším trikem je falešný kurýr

Je to Divoký západ online nakupování... místo, kde se skrývají neuvěřitelně výhodné nabídky, ale i řada propracovaných pastí. Facebook Marketplace se stal rájem podvodníků,...

Víno a zvěřina: Velký průvodce chutí, recepty a tipy pro dokonalé párování

I přes bohatou mysliveckou tradici v českých zemích je zvěřina na našich stolech stále spíše raritou. A to je škoda, protože recepty na zvěřinu nabízejí...

Lékaři odhalili osm skrytých příčin padání vlasů, od stresu až po suchý šampon

Svádíte padání vlasů na genetiku či přibývající věk? Skutečné příčiny mohou být mnohem prozaičtější a skrývají se ve vašich každodenních návycích. Od stravy přes...

Sen o dostupném bydlení se rozplývá. Ceny nájmů letí vzhůru, v některých krajích až o třetinu

Ceny nájmů v České republice meziročně vzrostly o patnáct procent. Podle aktuální analýzy platformy Bezrealitky.cz se tak sen o dostupném bydlení pro mnohé opět...

Jana Švandová: Půvabná herečka, která našla štěstí až po čtyřicítce

Herečka Jana Švandová letos oslavila 78. narozeniny, i tak ale diváky neustále okouzluje svým půvabem. Během své bohaté kariéry si vždy uměla udržet eleganci...

Vítejte v Domě lásky: Nové adventní kalendáře Satisfyer 2025

Letošní vánoční sezóna bude díky uvedení adventních kalendářů Satisfyer 2025 žhavější než kdykoli předtím. Elegantní edice DELUXE a PREMIUM, inspirované atmosférou stylového útočiště, zvou...

Odborníci varují seniory před exekucemi za pokuty v MHD, pozor i na falešné revizory

Začíná to zapomenutou jízdenkou či propadlým kupónem, končit to však může exekucí na důchod. Systém pokut v městské hromadné dopravě se pro mnoho seniorů...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3