Zorientujte se ve velikonočních dnech

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Během největších křesťanských svátků se nemusíme bát dát si sklenku vína. Vždyť přece jedním ze zázraků samotného Ježíše Krista bylo, že na svatbě v Káni Galilejské proměnil vodu ve víno. Jaké tedy zvolit k vejcím, mazanci či jehněčímu? O své tipy se s námi podělí národní sommelierka Klára Kollárová, která doporučuje sáhnout po vínech zrozených na moravských a českých vinicích.

Svatý nebo Pašijový týden, jak se nazývá období před Velikonocemi, kdy došlo k ukřižování Ježíše Krista a poté k jeho zázračnému zmrtvýchvstání, je plný dnů s přívlastky. Jedná se o Květnou neděli, Modré pondělí, Šedivé úterý, Škaredou středu, Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílou sobotu a Velikonoční neděli a Velikonoční pondělí. My se zaměříme na ty, které se pojí i s gastronomií. Začněme Škaredou středou.

 

Škaredá středa

Mračíte se během Škaredé středy? Raději rychle přestaňte, nebo vám to zůstane po celý rok. Dopřejte si nějaké dobré moravské nebo české víno, které vám spolehlivě vykouzlí úsměv na tváři. Můžete jím doplnit jídlo, která jsou typická pro tento den. Jedná se o různé trhance z bramboráků, placek a třeba z jablek, aby svou formou podtrhly náladu dne, kdy Jidáš za 30 stříbrných zradil Ježíše.

„Z bílých vín se k jídlu typu bramborák hodí víno s kulatou chutí a výraznější aromatikou, aby vyvážilo výraznou chuť česneku a podpořilo vůni majoránky. Sáhněte po veltlínu nebo sylvánu, případně mikulovském vlašáku.
U červených nehledejte nic složitého, šla bych cestou ovocného Modrého Portugalu, je hladký a nekomplikovaný,“
radí Klára Kollárová, národní sommelierka.

 

Zelený čtvrtek

Se Zeleným čtvrtkem je podle křesťanské tradice spojována Ježíšova poslední večeře. Říká se, že kdo chce být zdravý, měl by si v tento den dopřát k snědku něco zeleného. Dříve lidé jedli především špenát, hrách a zelí, dneska by nás jen toto nejspíše neuspokojilo. Hlavně když máme na výběr z tolika možností v podobě rukoly, avokáda, paprik, limetek, brokolice, bylinek apod. Perfektní volbou jsou také zeleninové polévky.

„Zeleninu výborně doplní lehčí bílá vína, u nichž se objevují i jemné rostlinné tóny. Nejznámější bude pro všechny Sauvignon. Pokud si libujete v krémové zeleninové polévce, vyberte víno, které prošlo částečně školením
v některém z dřevěných sudů – akátových nebo klasických dubových. Ke studené zelenině pak svěží víno z nerezu. Vyzkoušet můžete i kořenitější Sylvánské zelené nebo naopak lehkou müllerku. Ke chřestu a k mladým hráškům pak sáhněte po kořenitém Veltlínském zeleném.“

 

Velký pátek

Tento den se lidé tradičně postili a téměř nejedli. Z křesťanského pohledu je to jeden z nejvýznamnějších dnů – byl ukřižován Ježíš Kristus. Proto také vzpomínáme na své blízké, kteří již nejsou mezi námi. Přestože se drží půst, v některých krajích bylo možné dát si aspoň lehký pokrm z čerstvých ryb. Pro koho byla ryba příliš drahá, alespoň si mohl připravit rybí alternativu – bramborové těsto ve tvaru ryby. V některých rodinách se vařila také hustá polévka z kysaného zelí a brambor. Jinde špenát, hrách, jáhly nebo sladké knedlíky se sušeným ovocem.

„Ke sladkovodním rybám v běžných úpravách, tedy grilovaným nebo pečeným, vyzkoušejte Ryzlink rýnský. Díky své kyselině vhodně doplní chod a nahradí kyselost citrónu. Pokud použijete tučnější rybu, jako je losos či sumec, sáhněte po kulatějším víně s větší strukturou chuti – po Rulandském bílém nebo po suchém rosé třeba z Frankovky, případně Rulandského modrého. U pokrmů z cizrny a jáhel záleží hlavně na zbylých ingrediencích i na celkovém vyznění jídla. Kombinujete-li se zeleninou, zvolte plnější bílé. Jestliže ovšem zahrnete houby, doplňte pokrm klidně lehkém červeným – Modrým Portugalem nebo Svatovavřineckým.“

 

Bílá sobota

Po půstu přichází hody. K Bílé sobotě neodmyslitelně patří nejen uklízení, příprava na Boží hod, ale také nádivky neboli sekaniny, na něž má snad každý svou vlastní recepturu. Nechybí ani tradiční sladké pokrmy v podobě mazanců z kynutého těsta a beránků (symbolizují Ježíše Krista coby obětního beránka). Barvila se také vajíčka a pletly pomlázky.

„U sladkých jídel používáme k přirozenému párování sladší vína. Při nich je důležité dávat pozor na vyváženost sladkosti vína i jídla. Tedy například k mazanci, který je jen nasládlý, použijte víno v kategorii pouze polosuché. Je-li v něm ale více rozinek a marmeláda na vrchu, sáhněte po polosladkém vínu.“

 

Velikonoční neděle

Pro křesťany je Velikonoční neděle jednoznačně nejdůležitějším svátkem – Ježíš Kristus vstal z mrtvých. A to je důvod k pořádné oslavě! Prostřené stoly se prohýbají bohatými talíři plných vývaru, jehněčího, telecího nebo kůzlečího. Protože po masu bývá chuť na sladké, nedílnou součástí hostiny je opět beránek či sladké buchty.

„Párování vín s masitými pokrmy je vyšší dívčí. Nezáleží totiž jen na chuti masa nebo jeho struktuře a tučnosti, ale i na zvolené úpravě a na použitých surovinách. Všichni, kdo trochu vaří, tuší, že pomalu pečené jehněčí se silnou omáčkou například demi glace vyžaduje jiné víno než narychlo osmahnuté hřebínky s tymiánem,“ vysvětluje národní sommelierka. „Typově se ale u jehněčího bavíme o vínech s kořenitostí a vyšší tříslovinou. Mezinárodní volbou je Cabernet Sauvignon, u nás však máme krásnou alternativu – André nebo Cabernet Moravia. Kůzlečí je jemnější, proto bych volila o stupně méně intenzivní víno, například Merlot nebo Zweigeltrebe. Telecí maso je ještě výrazně jemnější, tudíž potřebuje lehčí červené jako Pinot Noir nebo Svatovavřinecké. Bude-li ale na lehko
s citrónem a bylinkami, klidně použijte Chardonnay.“

 

Velikonoční pondělí

Pro svátky jara je typické také koledování. Tradice se dodržuje především v menších městech a na vesnicích, kdy jsou chlapci obdarováváni vajíčky poté, co pomlázkou „omladí“ dívky. Nabízí se otázka – jako víno se hodí k vejcím na sto způsobů?

„Vejce je velmi složitý komponent k párování, protože žloutek má výraznou strukturu a vytvoří v ústech pocit plnosti a zvláštní obalenosti. Nejlepší je proto kombinace se šumivým suchým vínem, kdy efekt perlení naruší tuto vrstvu na jazyku. Připravte si nadýchanou omeletu s výrazným sýrem a otevřete si moravský sekt vyrobený tradiční metodou,“ dodává Klára Kollárová, národní someliérka.

 

Párování vína a jídla může být na první pohled věda, ale nebojte se toho. Pro začátek stačí, když dodržíte pár jednoduchých zásad. K lehkému lehké, k výraznému výrazné, k světlému bílé, k tmavému červené, k sladkému sladké atd. Hravě a podle chuti každého. Velikonoce jsou tradiční svátky, ke kterým se podává celá řada tradičních jídel vycházejících s kvalitních sezonních surovin. K takovým pak není nic snazšího než napárovat tradiční odrůdy pěstované u nás, tedy moravské a české odrůdy jako Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Ryzlink rýnský nebo Svatovavřinecké a Frankovka.

 

 

Reklama

Doporučujeme

Zlom už 1. ledna: Dvě znamení čeká v roce 2026 finanční vzestup

Zatímco některé roky proplují kolem nás bez povšimnutí jako tichá voda, rok 2026 přinese hned od prvního ledna zásadní životní obrat.  Jsou znamení, která o...

Šestý smysl na čtyřech tlapkách: Věda potvrzuje, že psi poznají špatného člověka

Stojíte ve dveřích s novým známým, konverzace plyne, ale váš pes se náhle promění v nehybnou sochu a začne tiše vrčet. Než ho okřiknete...

Zapomeňte na křížovky. Lék na stárnutí mozku nic nestojí a máte ho doma

Drahé doplňky stravy nechte v lékárně, ten nejúčinnější elixír mládí pro váš mozek je totiž úplně zadarmo. „Nejlevnější a nejúčinnější trénink mají senioři přímo...

Diagnóza není konečná, ale výzva. Expertka boří mýty o dětech s poruchami

Slyšet od lékaře diagnózu jako ADHD nebo autismus je pro rodiče rána, avšak speciální pedagožka Marina Šimanová varuje, že papír s razítkem nesmí sloužit...

Tři příchutě, jedna chvíle štěstí: Zmrzlinovač Sencor Gelateria jako dárek, který potěší

Hledáte dárek, který letos pod stromečkem opravdu zazáří? Zmrzlinovač Sencor Gelateria je vánoční hit pro všechny milovníky sladkých radostí. Umožní vám připravit domácí zmrzlinu...

Už žádná boubelka z Žen sobě. Hvězda SNL šokovala útlým pasem

Všichni ji známe jako tu vtipnou, plnoštíhlou herečku z komedií jako Ženy sobě, ale Melissa McCarthy právě vytřela zrak celému světu. Během svého nedávného...

Odhalte produkty zimního boxíku!

Složení boxu:  Big Shock! Winter edition Orbit Watermelon Raspberry Gerber for baby Cocoa for magic Dupetky Chilli Limetka (70 g) Squeeze džemy Podravka  Ziaja krémová intimní hygiena s kyselinou mléčnou Schwarzkopf Gliss noční...

Nahá a vyděšená. Herečka přiznala, že se svlékání před kamerou děsila týdny

Dnes je z ní úspěšná podnikatelka a matka tří dětí, ale na rok 2005 nevzpomíná jen v dobrém. Jessica Alba, která tehdy zářila jako...

Hormonální koktejl pohody. Proč se nám po milování tak dobře usíná?

Místo bylinkových čajů nebo léků na spaní existuje mnohem příjemnější a přirozenější metoda, jak rychleji zabrat. Odborníci a studie se shodují, že postelové hrátky...

Stud stranou, jde o zdraví. Co se stane s kůží, když odhodíš poslední vrstvu

Možná ti přijde nepříjemné sedět mezi cizími lidmi jen tak, jak tě pánbůh stvořil, a plavky bereš jako nutné brnění. Jenže odborníci na saunování...

Vánoce na kolejích: Stavebnice LEGO® DUPLO® zabaví nejmenší pasažéry na cestě za příbuznými

Celkem 94 % rodin cestuje o Vánocích za svými příbuznými, jedna pětina z nich využívá k této cestě vlak. Cesta vlakem může být pro rodiny...

Stres z Kanyeho a studia práv: Hvězda má podezřele nízkou mozkovou aktivitu

Myslela si, že je jen vyčerpaná, ale lékařská zpráva odhalila něco mnohem znepokojivějšího. Kim Kardashian si v nejnovější epizodě své reality show vyslechla verdikt...

Soutěžte o limitovanou edici per Pilot FriXion Ball!

Japonská značka psacích potřeb přináší letos pod stromeček opravdový poklad – limitovanou edici gumovacích per FriXion Ball a FriXion Ball+ inspirovanou dobrodružným pirátským příběhem...

Zelená barva dělá zázraky. Psychologové prozradili trik na klidné dítě

Zařizování pokoje pro potomka není jen o výběru roztomilého povlečení s medvídky, nýbrž o vytvoření prostoru, kde se bude rozvíjet a zároveň nepřijde k...

Babiččin elixír mládí: Kysané mléko strčí do kapsy drahé doplňky

Máme tendenci utrácet tisíce za moderní superpotraviny a složité doplňky stravy, přitom ten největší poklad se často skrývá v obyčejné lahvi kysaného mléka. Tento...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3