S Kimchi do plavek

S Kimchi do plavek


Stupně na teploměru pomalu, ale jistě stoupají a pokud i vy patříte mezi početnou skupinu nás, co jsme spoléhali na to, že pod kabátem oversize se nějaké to zimní kilo schová a teď se kolem zrcadel proháníme rychlostí světla, tak právě pro vás teď nastává doba, kdy je třeba udělat rázné rozhodnutí a zkusit s tím něco udělat. Máme pro vás zaručeného pomocníka s názvem Kimchi. Tento fermentovaný salát, který má původ v Koreji a v našich končinách už zdomácněl, vám může pomoci k vysněné postavě.

A propos Postava:
také občas se závistivým pohledem spočinete na postavách většiny asiatek a napadne vás, proč ony jsou tak štíhlé a nás, slovanské děvuchy, matka příroda obdařila těly „krev a mlíko“? Samozřejmě, že podstatnou
a neměnnou roli tu hraje odlišný genotyp, s tím prostě nehneme. Ale jen v genech to není. Co můžeme ovlivnit, to je složení naší stravy a pravidelný pohyb.

Je asi zbytečné tady opakovat, že zelenina by měla být v našem jídelníčku zastoupena denně přibližně 600g – ruku na srdce – kdo to zvládá? Navíc nejrozšířenější klasická trojkombinace paprika-rajče-okurka, se dost rychle přejí. Tak co s tím?

Zkuste zařadit kimchi, kvašenou zeleninu, která vzniká na základě mléčného kvašení, jež představuje velmi praktický způsob, jak dodat do těla vitaminy, minerální látky, vlákninu a ještě si na téhle „superpotravině“ můžete pochutnat. Zajímavostí je, že z nutričního hlediska je mléčně kvašená zelenina stejně hodnotná jako ta čerstvá. Fermentace prospívá především naší střevní mikroflóře. Díky přítomnosti probioticky působících bakterií, vláknině a enzymům, je kvašená zelenina dokonce lépe stravitelná než některá čerstvá.

Vlastní fermentaci můžeme popsat jako proces, kdy z obsažených sacharidů a za pomoci bakterií vzniká kyselina mléčná a další látky. Už vám je jasné, proč jsme si kimchi vybrali jako součást jídelníčku při hubnutí? Může nám totiž pomoci příznivě ovlivnit zažívání, snížit hladinu cholesterolu a nastartovat imunitní systém. To všechno jsou plusové body při naší cestě za zdravějším životním stylem a v nejednom případě i za vysněnou postavou.

A ještě jeden tip na závěr. „Kimchi obsahuje antioxidanty, které vytváří přirozenou bariéru proti volným radikálům. To oceníte zvláště při nekonečném povalování na sluníčku a vaše tělo vám tak poděkuje, že ho chráníte před předčasným stárnutím a vznikem nádorových onemocnění“, říká Kamila Lhotáková, která vyrábí nejen kimchi pod značkou Beavia.