Jak správně pečovat o kávovar, aby vám dlouho vydržel?

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Ráno po probuzení, k siestě po nedělním obědu či kdykoli během dne. Dva až tři šálky kávy si denně dopřeje přes polovinu Čechů.  V čem však milovníci kávy mají zatím mezery, je správná údržba kávovaru.

Už dávno není výsadou, že skvělou kávu si lze dopřát pouze v kavárně. Tajemství opravdu kvalitní kávy spočívá ve čtyřech klíčových prvcích: správné dávce namleté kávy, ideálním tlaku, teplotě a dostatečně silné páře pro jemnou mléčnou pěnu. Kondice stroje má na požadovaný výsledek značný vliv, kterého se zaneseným kávovarem, o který se nikdo nestará, prostě nelze dosáhnout. Není to přitom žádná věda, stačí se držet šesti jednoduchých kroků. Seřadili jsme je od každodenních po ty, které stačí jednou za čas, přesto jsou neméně důležité. Každodenní údržbou a důkladným čištěním kávovaru se totiž také prodlužuje životnost přístroje.

 

1) Čistá páka, základ úspěchu

Čistá páka je základem pro přípravu dobré kávy. Po každém použití ji otřeme a opláchneme sítko, na konci dne pak páku rozebereme. Po odšroubování zobáčků se vyklapne zpomalovač, pod kterým se usazují kávové zbytky a ovlivňují chuť dalších připravených káv.

 

2) Mléčná pěna jemná jako pohlazení

Dokonale našlehané mléčné pěny lze dosáhnout s mlékem ohřátým na správnou teplotu. Také je zapotřebí přesné množství vzduchu, který se rozprostře rovnoměrně do šlehaného mléka. Toho lze dosáhnout pouze s čistou parní tryskou, která by se měla očistit po každém použití. Stačí ji otřít vlhkým hadrem a profouknout párou, aby se nezalepila. „Toto běžné čištění doporučuji pravidelně doplnit důkladnějším omytím pomocí speciálního čisticího prostředku. Ten zamezí postupnému usazování bílkovin na parní trysce,“ radí Václav Mlčoch, kávový specialista značky Sage a pokračuje: Odšroubovanou koncovku trysky stačí vložit do konvičky s horkou vodou a přípravkem, a nechat hodinu odmočit. Zbývá jen opět otřít vlhkým hadříkem, našroubovat zpět
a profouknut.“

Tip: The Steam Wand Cleaner Powder je jako stvořený na čistění parní trysky. Cena 399 Kč.

 

3) Espresso, jak se patří

Čistota mlýnku ovlivňuje správné dávkování kávy i její chuť. Na lopatkách či mlecích kamenech se usazují zbytky plné mastných olejů, které postupem času žluknou. Tyto tóny ve svém espressu žádný opravdový milovník kávy nechce. „V nečistotou zaneseném mlýnku chybí dostatečný průchod pro čerstvě namletou kávu, za stejný čas tak nadávkuje menší množství. Frekvence čištění závisí na vytíženosti mlýnku. V průměru by mělo probíhat minimálně jednou měsíčně v zimním období, v létě pak každých čtrnáct dnílýnek kompletně rozebrat, očistit jednotlivé součástky a opět jej složit dohromady.

 

4) Voda ve své nejčistší podobě

Zachování kvality vody při přípravě kávy vyžaduje pravidelnou výměnu vodního filtru. Ten zachycuje nadměrné množství minerální látek, chlóru, těžkých kovů a pesticidů, čímž zajišťuje stabilní chuť nápoje. Filtrovaná voda zároveň chrání kávovar před usazováním vodního kamene a tím prodlužuje jeho životnost. Nový filtr kávovar potěší jednou za tři měsíce nebo po překročení množství filtrované vody 40 litrů.

TIP: Vodní filtr CLARIS vám dá jistotu, že voda pro přípravu vašeho šálku kávy bude vždy 100% čistá. 
Cena 399 Kč

5) Vápno? V kávovaru rozhodně ne 

Odvápnění je důležité pro správný chod kávovaru, bezproblémové nahřívání a průtok vody. Jednou za čas – minimálně však dvakrát do roka – je kávovar potřeba odvápnit. Moderní přístroje mají zabudované kontrolky, které uživateli danou chvíli připomenou. „Každý kávovar vždy upozorní na odvápnění. Pokud kávovar v průběhu půl roku od uvedení do provozu a nebo od posledního odvápnění neupozorní na odvápnění, je potřeba i tak provést odvápnění,“ zdůrazňuje specialista.

TIP: Skvělým pomocníkem při odvápňovaní  je The Descaler značky Sage. Odstraňuje vodní kámen z kávovarů, překapávačů a konvic. Cena 449 Kč.

 

6) S čistou hlavou

Čištění spařovací hlavy není radno opomíjet, usazeniny z předešlých připravovaných káv totiž negativně ovlivňují chuť dalšího nápoje. Také o tento krok si kávovar včas řekne. „K čistění spárovací hlavy používáme čistící tabletu. Po provedeném čistícím procesu je potřeba ještě odšroubovat krycí sítko a vyčistit jej i zevnitř, stejně jako samotnou spařovací hlavu. Následně sítko nasadíme na spařovací hlavu a přichytíme opět šroubkem,“ upřesňuje Václav Mlčoch, kávový specialista značky Sage.

 

TIP: Čistící tableta Sage odstraňuje usazený olej a zbytky z kávových zrn. Cena 399 Kč

 

 

 

 

Pro další informace a novinky navštivte adresu www.sagecz.cz

 

Reklama

Doporučujeme

Jedna zpráva může zachránit život. Návod, jak přežít samotu o svátcích

Máme to spojené s vůní vanilky a klidem, jenže realita často připomíná spíš závod o to, kdo se dřív zhroutí. Vánoce fungují jako nemilosrdné...

Skříň přiražená ke zdi je past. Proč nábytek nesmí bránit vzduchu?

Možná si myslíš, že ten tmavý stín v rohu pokoje je jen kosmetická vada, kterou stačí přetřít barvou, ale opak je pravdou. Plíseň v...

Tipy, jak na letošní Vánoce lehce a zdravě

Užijte si letos Vánoce naplno a zdravě. Svátky nemusí být spojeny s nadměrnou konzumací cukru a těžkých jídel. Chutně, lehce a funkčně můžete letos...

Čtyři šálky denně jsou v normě. Češi se limitu ani nepřibližují

Dlouhé roky nás strašili, že káva je dálnicí k infarktu a dehydrataci, jenže nejnovější data otáčejí kormidlo o sto osmdesát stupňů. Ukazuje se, že...

Dámské zimní boty – může jeden model ladit s elegantním kabátem i s ležérní bundou?

Zima přináší nejen zasněženou krajinu a sváteční atmosféru, ale často také náročné podmínky, které prověřují kvalitu naší obuvi. Mokré chodníky, rozbředlý sníh, mráz i...

Zapomeňte na Alpy. Světové hlavní město mléka leží v prachu a horku

Zelené pastviny a cinkání zvonů ve Švýcarsku jsou sice romantickou představou, avšak realita globálního mléčného byznysu vypadá diametrálně odlišně. Skutečný vládce trhu se ukrývá...

Přírodní péče k Vánocům? Ano, darujte kosmetiku plnou kozího mléka

Také přemýšlíte, jak udělat radost svým blízkým  dárkem, který má opravdový smysl? Přírodní kosmetika plná kozího mléka v sobě spojuje mnohé. Kozí mléko bylo...

Banánová slupka a čaj. Trik za pár korun, který rozsvítí Vánoce

Máte doma zelený keřík, který zarputile odmítá vykvést, zatímco v obchodech vidíte rostliny obalené poupaty? Čas se krátí, ale ještě není vše ztraceno, neboť...

Sukně Reserved: moderní kousky, které reagují na rytmus každodenního života

Sukně od Reserved dnes nejsou jen estetickým doplňkem, ale funkční součástí šatníku, která dokáže pružně reagovat na to, jaký máte den. Jednoduché střihy, výraznější...

Manželství není Disneyovka: 5 krutých pravd, které zjistíte až po svatbě

Vstupujeme do toho s růžovými brýlemi a pocitem, že láska hory přenáší, jenže realita všedních dnů nás často profackuje dřív, než stihneme vybalit svatební...

Pracoval s Pittem i DiCapriem. Martin Hub v pořadu Popojedem odhaluje zákulisí kaskadérského řemesla

Známý český herec a kaskadér, který se představil i ve světových filmech jako Titanic, Gladiátor nebo Troja. To není nikdo jiný než Martin Hub....

Jak využít slupky z brambor a jablek pro zdravější vaření

Automaticky saháme po škrabce a bezmyšlenkovitě házíme kusy zeleniny do koše, aniž bychom tušili, že se zbavujeme toho nejcennějšího pokladu. Slupky totiž nejsou odpadem...

Průvodce online seznamováním

V dnešní digitální době se seznamování přes internet stalo běžnou součástí našeho života. Online seznamky a aplikace přinášejí obrovské možnosti – můžete se spojit...

5 nejčastějších chyb při třídění odpadu: i malé změny vedou k velkým úspěchům

Třídění odpadu se u nás již stalo standardem, podle nejnovějších statistik třídí pravidelně své odpady na 75 % obyvatel ČR. Řadíme se tak mezi...

Ženy o Vánocích touží po klidu, muži po hračkách. Jak se trefit do vkusu úplně každému

Zase stojíš bezradně v obchodě a máš okno, protože vůbec netušíš, čím potěšit své blízké? Neboj, letos to zvládneme bez ponožek z nouze a...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3