Dopřejte si nejlepší speciality. Mezinárodní den kuchařů přímo vybízí k jejich vyzkoušení

Dopřejte si nejlepší speciality. Mezinárodní den kuchařů přímo vybízí k jejich vyzkoušení


Mezinárodní den kuchařů, který připadá na 20. října, přináší jedinečnou příležitost poznat kuchařské umění mistrů svého oboru. Každý tak má možnost ocenit ty nejlepší speciality, které by si třeba běžně nedal a zažít nepoznané.

Svátek je oslavou práce kuchařů, uznáním jejich profesionality a umu. Každoročně připadá na 20. října, a to již od roku 2004, kdy jeho tradici založili v Argentině. Inspirováni kuchařským festivalem zaměřeným na propagaci místní kuchyně, který zaznamenal nebývalý úspěch, se několik kuchařů rozhodlo pro jeho rozšíření i za hranice země. Díky jejich iniciativě dnes slavíme Mezinárodní den kuchařů i u nás a nejlepší způsobem, jak se zapojit, je třeba vyzkoušet jídlo z vyhlášené restaurace, hospůdky, kavárny či bistra.

Odhalte nepoznané

Podniky zpravidla chystají nejrůznější speciality a akce, jež přímo vybízejí k tomu, aby člověk objevoval nové chutě a vyzkoušel, co doposud neměl možnost ochutnat. Zajdete-li si přímo do restaurace, bude zážitek dotvořen také atmosférou daného místa. Nic však nebrání tomu, abyste si jídlo objednali domů a udělali si hezký večer v soukromí. Pro každý rok bývá zvoleno společné téma, které odráží trendy z oblasti gastronomie. Chutě Čechů však zůstávají dlouhodobě u určitých pokrmů. „Trendy posledního roku jsou neměnné. Mezi zákazníky vede jednoznačně pizza, asijská jídla a stále oblíbené burgery. Vybírat mají zákazníci opravdu z čeho, jelikož rozvážkovou službu využívají tisícovky restaurací po celé České republice,“ uvádí Lenka Kmeťová, obchodní ředitelka českého Woltu. 

Inspirace na poledne i večer

Zastavte se na chvíli a vychutnejte si s láskou připravená jídla z těch nejkvalitnějších surovin. Rozhodně nešlápnete vedle, když zamíříte, ať již osobně nebo prostřednictvím donášky domů, do některého z následujících podniků. Možnost užít si dokonale autentickou chuť Itálie v samém srdci Prahy poskytuje Manú Praga. Restaurace, kterou vybudoval známý italský kuchař Emanuele Ridi. Jedinečnou italskou atmosféru i gastronomii nabízí také nově otevřená L’Osteria Masaryčka, jejíž pizza i domácí těstoviny jsou proslulé. Dáváte přednost exotičtějším chutím? Pak si prohlédněte nabídku asijské restaurace Sia. Taková pekingská kachna či knedlíčky dim sum jsou pastvou pro oko i chuťové pohárky.

Když už kořeny Mezinárodního dne kuchařů sahají do Argentiny, nemůže její kuchyně chybět v nabídce. Dušní ulice v Praze ukrývá dokonale autentický podnik El Gaucho Steakhouse. Právě steaky doporučujeme ochutnat, neboť maso pochází z bio certifikovaných chovů, je tedy nejlepší kvality. Latinskou Ameriku jen v trochu jiné podobě si vychutnáte i v Las Adelitas, kde servírují to nejlepší, co nabízí mexická kuchyně. Rozmanité chutě a barvy doplněné tradičními koktejly zde ještě podtrhuje autentická atmosféra.

Nabídka restaurací je však mnohem širší a nesoustředí se pouze na Prahu. Vyhledejte si svou oblíbenou restauraci, nebo takovou, jejíž kuchyni chcete již dlouho vyzkoušet a zcela jistě zjistíte, že si na kuchařský svátek připravila něco speciálního. Pokud vás nezaujal konkrétní podnik, ale například typ kuchyně, projděte si například nabídku Woltu a modrý kurýr dopraví jídlo podle vašeho gusta až na váš práh. Dobré jídlo má něco do sebe, ať už jej konzumujete doma či v restauraci. Tak či tak naplníte cíl Mezinárodního dne kuchařů, tedy ocenění umu kuchařských mistrů, zvýšení povědomí o této profesi a podpora gastronomie.

 

 

 

zdroj: Wolt