Přírodní antibiotika, která doufejme nedojdou
Existují 2 potraviny, které dokáží bojovat s bakteriemi
VYNÁLEZ ANTIBIOTIK BYL JEDNÍM Z NEJZÁSADNĚJŠÍCH OBJEVŮ MEDICÍNY, KTERÝ DENNĚ ZACHRAŇUJE MNOHO ŽIVOTŮ. AKTUÁLNĚ ALE HROZÍ JEJICH NEDOSTATEK A NAVÍC SE STÁLE ČASTĚJI SKLOŇUJE TÉMA ANTIBIOTICKÉ REZISTENCE, PŘI KTERÉ NĚKTERÉ BAKTERIE STÁVAJÍ VŮČI TĚMTO LÉKŮM IMUNNÍ. PŘI MÉNĚ ZÁVAŽNÝCH PROBLÉMECH MOHOU ALE ANTIBIOTIKA ČÁSTEČNĚ ZASTOUPIT I VOLNĚ DOSTUPNÉ POTRAVINY S PROKAZATELNÝMI ANTIBAKTERIÁLNÍMI ÚČINKY. KTERÉ TO JSOU?
Med: sladidlo i lék
Na léčbu ran a kožních problémů se med využíval už ve starém Egyptě. „Med je skvělým pomocníkem jak při prevenci, tak při samotné léčbě širokého spektra nemocí. Má antibakteriální, protiplísňové
i protizánětlivé účinky," říká medový sommeliér Milan Špaček ze společnosti Medokomerc.
Léčivý efekt medu potvrzuje i moderní medicína. Včelí produkt má totiž nízké pH, díky čemuž bakterie dehydratuje a tím zabíjí. Navíc obsahuje peroxid vodíku, což může také vysvětlovat některé z jeho antibakteriálních vlastností. Výzkumy prokázaly účinnost medu proti několika lidským patogenům, včetně E. coli, nebo například určitému druhu streptokoků. Spekuluje se i o jeho vlivu na rezistentního zlatého stafylokoka.
„Z pohledu nutričního terapeuta pacientům med doporučuji jako podpůrný prostředek při nachlazení. Evergreenem je čaj s medem a citrónem. Pozitivní účinky má med především v tišení kašle při zánětu horních dýchacích cest,“ říká nutriční terapeutka Mgr. Miroslava Karbanová z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.
Česnek je víc než jen koření
Už po staletí je česnek v mnoha kulturách známý jako účinný stimulant a také jako lék a prevence na různá onemocnění. Z výzkumu vyplývá, že česnek může být účinnou léčbou proti mnoha formám bakterií, včetně Salmonella a Escherichia coli (E. coli). Česnek byl dokonce zvažován pro použití proti multirezistentní tuberkulóze.
„Z metaanalýzy týkající se studií česneku bylo zaznamenáno snížení kumulativních nemocných dní z 366
u placeba na 111 (70% snížení) a snížení průměrné délky symptomů z 5 na 1,5 dní (70% snížení),“ uvadí dále Miroslava Karbanová. „Antibakteriální vlastnosti česneku jsou zdá se synergické s antibakteriálními účinky medu. Určitě jsou jako podpůrná léčba skvělou variantou, není však možné česnekem a medem nahrazovat cílenou léčbu ordinovanou lékařem,“ doplňuje.
Léčivě v česneku působí látka alicin, která má mimo těch antibakteriálních také protizánětlivé
a antioxidační účinky. Prokázal se také antitrombotický efekt, česnek tedy může pomáhat
i s předcházením vzniku krevních sraženin.
Jak velký problém je antibiotická rezistence?
Rozšíření bakterií odolných proti antibiotikům je jedním z naléhavých problémů současnosti. Rezistentní bakterie vznikají kvůli jejich nadužívání a nedokončování léčby. Častou chybou je ordinování si léčby na vlastní pěst, což je bohužel poměrně rozšířenou praxí.
Například z výzkumu agentur Engage Hill a REMMARK vyplynulo, že 17,7 % dotazovaných užívala antibiotika bez konzultace s lékařem nebo bez předpisu, ve skupině do 25 let to bylo celých 25 %. Rozvoj a šíření rezistentních bakterií přitom ohrožuje celou populaci, efektivní antibiotika jsou nutná například při chirurgických zákrocích a samozřejmě i při léčbě běžných bakteriálních infekcí. Jednou z odpovědí na nadužívání by mohla být právě kombinace medu a česneku, případně dalších potravin s antibakteriálními účinky.
Zdroje:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0262174686901423?via%3Dihub
https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=garlic-19-Garlic
https://www.mzcr.cz/antibioticka-rezistence-v-ceske-republice/
https://1url.cz/KuEXn
https://www.medicalnewstoday.com/articles/321108#seven-best-natural-antibiotics
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)