Připravte si doma skvělé kari jako z indické restaurace

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Tak proč si ji nepřipravit i doma? Nemusíte strávit hodiny hledáním surovin ve specializovaných obchodech ani přípravou. S indickými omáčkami od Živiny vytvoříte skvělé autentické jídlo během chvíle. A protože Indové servírují na stůl vždy více jídel najednou, připravil pro vás i šéfkuchař Ondřej Dufek hned několik receptů, jak omáčky od Živiny v kuchyni využít.

 

Slavná Tikka Masala s tofu

Tikka Masala je pálivá kari omáčka, která se nejčastěji připravuje s jogurtem nebo smetanou. Je známá svou výraznou a bohatou chutí, za kterou se skrývá spousta zeleniny a voňavého koření – hlavně garam masala a rajčata.

Servírování (2-3 porce)
Marináda
200 g tofu Živina
2 stroužky česneku
1 cm zázvoru
2 lžíce jogurtu

Na omáčku
špetka soli
garam masala
1x Živina Tikka Masala indické kari pálivé
2 lžíce Ghí
75 ml smetany
citrón a cukr na dochucení
maldon sůl
černý pepř (Pepper Field)

K omáčce
200 g rýže vařené 1:1 s vodou

Na ozdobu
5 g koriandr

Postup

1. Nejprve si připravíme marinádu. Do misky nakrájíme tofu na větší kostky, přidáme

nastrouhaný česnek, zázvor, koření a jogurt. Necháme odpočinout v lednici.

2. Následuje rýže. Nejprve ji v misce pečlivě propláchneme (do té doby, dokud voda nebude čirá) a scedíme. Vaříme v rýžovaru nebo v hrnci na plotně asi v poměru 1:1. To znamená na jeden hrnek rýže jeden hrnek vody. Než se uvaří rýže, uděláme omáčku s tofu.

3. Na pánvi rozehřejeme ghí a přidáme marinované tofu. To pečlivě dozlatova orestujeme z obou stran. Ale pozor, bude mít tendenci se připalovat!

4. Pak přidáme Živina Tikka Masala indické kari pálivé, povaříme a přidáme smetanu.

5. Vaříme 5 minut, poté dochutíme dle libosti a ozdobíme nasekaným koriandrem.

 

Indická klasika butter chicken neboli máslové kuře

Dá se připravit super butter chicken i doma? Samozřejmě! Však také vzniklo vlastně “podomácku”. Dle legendy ho objevil indický šéfkuchař v Dillí, když se snažil zpracovat zbylé kuřecí maso, které mu v restauraci zbylo. Ze směsi másla a všemožného koření pak vznikla světoznámá pochoutka. Vy ale už experimentovat nemusíte – s nepálivou omáčkou Tikka Masala indické kari od Živiny si ho připravíte během chvilky.

Servírování (2-3 porce)

Marináda
200 g kuřecí maso
2 stroužky česneku
1 cm zázvoru
2 lžíce jogurtu
špetka soli
garam masala, hřebíček, kardamom, skořice

Na omáčku
1x Živina Tikka Masala indické kari nepálivé
2 lžíce Ghí
75 ml smetana
citrón a cukr na dochucení
maldon sůl
černý pepř (Pepper Field)

K omáčce
200 g rýže vařené 1:1 s vodou

Na ozdobu
5 g koriandru

 

Postup

1. Nejprve si připravíme marinádu. Do misky nakrájíme maso na kostky, přidáme nastrouhaný česnek, zázvor, koření a jogurt. Necháme odležet v lednici. Ideálně přes noc.

2. Následuje rýže. Nejprve ji v misce pečlivě propláchneme (do té doby, dokud voda nebude čirá) a scedíme. Vaříme v rýžovaru nebo v hrnci na plotně asi v poměru 1:1. To znamená na jeden hrnek rýže jeden hrnek vody.

3. Než se nám uvaří rýže, uděláme omáčku s masem. Na pánvi si rozehřejeme ghí a přidáme kuřecí maso. To pečlivě dozlatova orestujeme z obou stran. Ale pozor, bude mít tendenci se připalovat.

4. Poté přidáme omáčku Živina Tikka Masala indické kari, povaříme a přidáme smetanu.

6. Vaříme 5 minut, následně už jen dochutíme dle libosti, ozdobíme nasekaným koriandrem a podáváme.

 

 

Květáková korma kari s cizrnou

Korma kari patří mezi nejoblíbenější jídla, která má ve své nabídce snad každá indická restaurace. Je ideální hlavně pro ty, kteří si chtějí užít indickou kuchyni, ale vyhýbají se ostrým nebo masitým jídlům.

Servírování (2-3 porce)

Na omáčku
200 g květáku
100 g vařené cizrny
200 g rýže vařené 1:1 s vodou
1x Živina Korma indické kari
1 lžíce kokosového oleje
130 ml kokosového mléka
citrón a cukr na dochucení
maldon sůl
černý pepř (Pepper Field)

K omáčce
200 g rýže vařené 1:1 s vodou

Na ozdobu
5 g koriandru

 

Postup

1. Nejprve si připravíme cizrnu. Tu si buď koupíme vařenou nebo den předem dáme do hluboké misky a zalijeme studenou vodou. Necháme v lednici přes noc.

2. Následuje rýže. Tu si v misce pečlivě omyjeme (do té doby, dokud voda nebude čirá) a scedíme. Vaříme v rýžovaru nebo v hrnci na plotně v poměru zhruba 1:1. To znamená na jeden hrnek rýže jeden hrnek vody.

3. Než se uvaří rýže, uděláme omáčku s květákem. Na pánvi si rozehřejeme kokosový olej a přidáme květák. Pečlivě orestujeme dozlatova.

4. Poté přidáme cizrnu, omáčku Živina Korma indické kari, povaříme a následně přidáme kokosové mléko.

5. Povaříme 5 minut, poté dle libosti dochutíme, ozdobíme nasekaným koriandrem a podáváme.

 

 

 

zdroj/foto: Živina.cz

 

 

Reklama

Doporučujeme

Letní osvěžení s bublinkami

Sluneční paprsky a stoupající teploty přímo vybízí k osvěžení. S vychlazenými bublinkami navíc dodáte každému okamžiku jiskru. Proč se ale omezovat jen na samotný...

Zastavte šedivění vlasů díky tomuto vitamínu. Najdete ho třeba i ve spíži

Trápí vás šediny ve vlasech? Stárnutí je přirozené a je to naprosto normální jev. Důležitým faktorem je genetika, strava i životní styl. Příčina však...

Máte problémy s osteoporózou? Vyzkoušejte lněné semínka! Mají mnohem více vápníku než mléčné výrobky

Všichni víme, že kosti potřebují pro svůj vývoj dostatek vápníku. Jehož zdroj je hlavně v mléčných výrobcích. Ovšem ne každý si ho může dopřát....

Nechte mrkev vyniknout! Připravte si z ní třeba tyto tři nevšední pokrmy

Mrkev máme často zařazenou jako zeleninu do polévky či na přípravu omáček včetně národního pokladu svíčkové. Tato zelenina si však zaslouží víc prostoru, a...

Objevte krásy portugalského vinařství

Portugalské vinařství se ve světě těší velmi dobré reputaci a tato jihozápadní země Evropy je opravdovým rájem pro milovníky tohoto lahodného moku. Díky různorodým...

10 vteřin stačí: cvik, který uleví celému tělu

“Během chvilky si protáhneme celou páteř, uvolníme ramena a neskutečně dobře uděláme
i zkráceným svalům na zadní straně stehen. Doporučuji nastavit si na mobilu budík a tento cvik opakovat každou hodinu. Naše tělo pak nebude mít šanci ztuhnout a začít bolet,” říká pohybová specialistka Zuzana Rybářová, která pořádá celodenní kurzy Restart těla, pro vás vybrala cvik, který můžete dělat i v práci – stačí se jen zvednout ze židle…

Třešně zrají jako o život. Zkuste si z nich připravit tři netradiční recepty

Milovníci třešní si v těchto dnech přichází na své. Šťavnaté a sladké ovoce momentálně zraje jako o život a majitelé stromů s těmito plody...

Jíte málo kiwi? Děláte chybu! Má víc vitaminu C než pomeranč a podpoří tvorbu kolagenu

Vitamin C patří mezi prospěšné látky, které prospívají našemu imunitnímu systému a podpoří i rychlejší uzdravení při nachlazení. Věděli jste však, že tento vitamin...

Bezinkový sirup má blahodárné účinky. Pomůže i s nachlazením a jeho výroba je snadná

Bezinky začínají kvést už v květnu. Poznáme je snadno podle jejich bílých květů a na podzim už mají černé plody. Bezinky se těší velké...

Hledáte si novou práci? Dejte si pozor na těchto 5 chyb, díky kterým váš životopis personalista vyřadí ze hry

Tipů jak správně napsat životopis je mnoho. Věnují se profesnímu profilu kandidáta, dosaženým vzděláním i dovednostmi. Taky upozorňují na pravopisné chyby, které vám dokážou...

V dětství jsme ji často trhali a žvýkali. Udělejte si nápoj z této kyselé byliny, pomůže pří rýmě i lupénce

Až ji uvidíte na louce, určitě si ji nespletete. Stačí utrhnout pár lístků a sníst. Pojďme se podívat v čem je šťovík prospěšný pro...

Chorvatsku už pomalu odzvonilo. Na paty mu šlape levnější destinace, stejné moře a méně turistů

Chorvatsko v létě každoročně navštíví spousta turistů, kteří se oblíbili nejen čisté moře, shovívavé ceny (tedy alespoň dříve), ale taky snadnou dostupnost autem. Dnes...

Jak se osvěžit v horkých letních dnech? Zkuste tyto tři polévky

Léto je v plném proudu a s ním přichází i chuť na lehká, svěží jídla, která nás nezahlcují, ale naopak příjemně osvěží. Pokud patříte...

Udělejte si čistku v mrazáku! Co radí odborníci vyhodit, abyste si neohrozili zdraví?

Mrazničku používáme doma snad všichni. Je to skvělý pomocník pro úschovu potravin, které by za jiných okolností neměly takovou trvanlivost. Ruku však na srdce,...

Dřevěné vařečky a prkénka bývají záslužnými pomocníky v kuchyni. Co však na jejich používání říká odborník?

Ačkoliv by se mohlo zdát, že s nástupem plastových výrobků se stanou dřevěné vařečky a lžíce pouhým přežitkem, opak je však pradou. Tyto nástroje...
Reklama
Reklama