Připravte si doma skvělé kari jako z indické restaurace

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Tak proč si ji nepřipravit i doma? Nemusíte strávit hodiny hledáním surovin ve specializovaných obchodech ani přípravou. S indickými omáčkami od Živiny vytvoříte skvělé autentické jídlo během chvíle. A protože Indové servírují na stůl vždy více jídel najednou, připravil pro vás i šéfkuchař Ondřej Dufek hned několik receptů, jak omáčky od Živiny v kuchyni využít.

 

Slavná Tikka Masala s tofu

Tikka Masala je pálivá kari omáčka, která se nejčastěji připravuje s jogurtem nebo smetanou. Je známá svou výraznou a bohatou chutí, za kterou se skrývá spousta zeleniny a voňavého koření – hlavně garam masala a rajčata.

Servírování (2-3 porce)
Marináda
200 g tofu Živina
2 stroužky česneku
1 cm zázvoru
2 lžíce jogurtu

Na omáčku
špetka soli
garam masala
1x Živina Tikka Masala indické kari pálivé
2 lžíce Ghí
75 ml smetany
citrón a cukr na dochucení
maldon sůl
černý pepř (Pepper Field)

K omáčce
200 g rýže vařené 1:1 s vodou

Na ozdobu
5 g koriandr

Postup

1. Nejprve si připravíme marinádu. Do misky nakrájíme tofu na větší kostky, přidáme

nastrouhaný česnek, zázvor, koření a jogurt. Necháme odpočinout v lednici.

2. Následuje rýže. Nejprve ji v misce pečlivě propláchneme (do té doby, dokud voda nebude čirá) a scedíme. Vaříme v rýžovaru nebo v hrnci na plotně asi v poměru 1:1. To znamená na jeden hrnek rýže jeden hrnek vody. Než se uvaří rýže, uděláme omáčku s tofu.

3. Na pánvi rozehřejeme ghí a přidáme marinované tofu. To pečlivě dozlatova orestujeme z obou stran. Ale pozor, bude mít tendenci se připalovat!

4. Pak přidáme Živina Tikka Masala indické kari pálivé, povaříme a přidáme smetanu.

5. Vaříme 5 minut, poté dochutíme dle libosti a ozdobíme nasekaným koriandrem.

 

Indická klasika butter chicken neboli máslové kuře

Dá se připravit super butter chicken i doma? Samozřejmě! Však také vzniklo vlastně “podomácku”. Dle legendy ho objevil indický šéfkuchař v Dillí, když se snažil zpracovat zbylé kuřecí maso, které mu v restauraci zbylo. Ze směsi másla a všemožného koření pak vznikla světoznámá pochoutka. Vy ale už experimentovat nemusíte – s nepálivou omáčkou Tikka Masala indické kari od Živiny si ho připravíte během chvilky.

Servírování (2-3 porce)

Marináda
200 g kuřecí maso
2 stroužky česneku
1 cm zázvoru
2 lžíce jogurtu
špetka soli
garam masala, hřebíček, kardamom, skořice

Na omáčku
1x Živina Tikka Masala indické kari nepálivé
2 lžíce Ghí
75 ml smetana
citrón a cukr na dochucení
maldon sůl
černý pepř (Pepper Field)

K omáčce
200 g rýže vařené 1:1 s vodou

Na ozdobu
5 g koriandru

 

Postup

1. Nejprve si připravíme marinádu. Do misky nakrájíme maso na kostky, přidáme nastrouhaný česnek, zázvor, koření a jogurt. Necháme odležet v lednici. Ideálně přes noc.

2. Následuje rýže. Nejprve ji v misce pečlivě propláchneme (do té doby, dokud voda nebude čirá) a scedíme. Vaříme v rýžovaru nebo v hrnci na plotně asi v poměru 1:1. To znamená na jeden hrnek rýže jeden hrnek vody.

3. Než se nám uvaří rýže, uděláme omáčku s masem. Na pánvi si rozehřejeme ghí a přidáme kuřecí maso. To pečlivě dozlatova orestujeme z obou stran. Ale pozor, bude mít tendenci se připalovat.

4. Poté přidáme omáčku Živina Tikka Masala indické kari, povaříme a přidáme smetanu.

6. Vaříme 5 minut, následně už jen dochutíme dle libosti, ozdobíme nasekaným koriandrem a podáváme.

 

 

Květáková korma kari s cizrnou

Korma kari patří mezi nejoblíbenější jídla, která má ve své nabídce snad každá indická restaurace. Je ideální hlavně pro ty, kteří si chtějí užít indickou kuchyni, ale vyhýbají se ostrým nebo masitým jídlům.

Servírování (2-3 porce)

Na omáčku
200 g květáku
100 g vařené cizrny
200 g rýže vařené 1:1 s vodou
1x Živina Korma indické kari
1 lžíce kokosového oleje
130 ml kokosového mléka
citrón a cukr na dochucení
maldon sůl
černý pepř (Pepper Field)

K omáčce
200 g rýže vařené 1:1 s vodou

Na ozdobu
5 g koriandru

 

Postup

1. Nejprve si připravíme cizrnu. Tu si buď koupíme vařenou nebo den předem dáme do hluboké misky a zalijeme studenou vodou. Necháme v lednici přes noc.

2. Následuje rýže. Tu si v misce pečlivě omyjeme (do té doby, dokud voda nebude čirá) a scedíme. Vaříme v rýžovaru nebo v hrnci na plotně v poměru zhruba 1:1. To znamená na jeden hrnek rýže jeden hrnek vody.

3. Než se uvaří rýže, uděláme omáčku s květákem. Na pánvi si rozehřejeme kokosový olej a přidáme květák. Pečlivě orestujeme dozlatova.

4. Poté přidáme cizrnu, omáčku Živina Korma indické kari, povaříme a následně přidáme kokosové mléko.

5. Povaříme 5 minut, poté dle libosti dochutíme, ozdobíme nasekaným koriandrem a podáváme.

 

 

 

zdroj/foto: Živina.cz

 

 

Reklama

Doporučujeme

Žena pila dva týdny olivový olej, popisuje nečekané změny na těle i pleti

Říká se mu tekuté zlato a středomořská dieta na něj nedá dopustit. Co se ale stane, když poslechnete virální rady a začnete pít dvě...

Russell Crowe vyvrátil fámy o věku své přítelkyně, není o 30 let mladší

„Je to velmi negentlemanské,“ postěžoval si herec Russell Crowe, když musel znovu uvádět na pravou míru lživé informace o věku své partnerky Britney Theriotové....

Black Friday od přední značky v oblasti sexuálního zdraví

Nakupujte a objevujte řadu produktů pro sexuální zdraví od Satisfyer, které jsou právě teď, v předvánočním období, ještě dostupnější. 22. do 30. listopadu nabízí Satisfyer...

10 frází, kterými nevědomky ničíte své vztahy a působíte jako nezdvořák

Všichni to známe. V místnosti panuje pohoda, když vtom z vás vypadne věta, po které se náhle ochladí. Nechtěli jste nikoho urazit, přesto jste...

Generace Z zapomněla tančit pro radost, podle průzkumu se bojí odsudků na sociálních sítích

Vzpomínáte si na dobu, kdy lidé tančili jen pro čistou radost z pohybu, a ne pro digitální srdíčka na sítích? Generace Z tuto svobodu...

Pevná a odolná pokožka v zimě? Zaměřte se na kmenové buňky a využijte Black Friday

Chladnější měsíce přinášejí nízké teploty, suchý vzduch, mráz a málo slunce. To vše může snižovat hydratační schopnosti pokožky a ovlivňovat její pevnost a pružnost....

Soutěžte s BUSHMANEM o vouchery na nákup stylových dárků

Značka BUSHMAN už téměř třicet let spojuje poctivost, přírodní materiály a nadčasový styl. Vznikla z touhy vyrábět oblečení a doplňky, které obstojí v přírodě...

Pět varovných signálů, že vašemu tělu chybí hořčík: Od cukání víčka po noční křeče

Někdy to není jen únava z náročného týdne. Tělo má svůj vlastní jazyk a cukající víčko, noční křeč v lýtku či podrážděnost mohou být...

Kam v zimě za teplem: Pět dostupných destinací od Kanárských ostrovů po Thajsko

Ranní škrábání námrazy z auta a brzká tma vám ubírají energii? Nemusíte trpět až do jara. Existují místa, kde se právě teď chodí v...

Češi pečou vánoční klasiku, ale přibývá těch, kteří zkoušejí zdravější recepty

Vanilkové rohlíčky, linecké i perníčky zůstávají neotřesitelným symbolem českých Vánoc. Podle aktuálního průzkumu značky 4SLIM se v drtivé většině českých domácností peče vlastní vánoční...

Když ostatní mrznou, oni kvetou. Tři znamení, pro která je zima požehnáním

Zatímco většina lidí s prvním mrazem teskní po létě, existují tací, kteří právě teď ožívají. Chladné počasí pro ně není trestem, nýbrž palivem pro...

Nepřekonaltený problém? Manželství hvězdného páru ztroskotalo na příliš velkém přirození

Byl to problém, o kterém většina mužů jen sní, pro ni však znamenal konec manželství. Bývalá modelka Haley Kalilová v otevřeném rozhovoru na Twitchi...

Až 250 tisíc od státu. O tuto dotaci na opravu si může říct téměř každý senior

Profukující okna, nebezpečná vana nebo chybějící výtah. To jsou problémy, které trápí mnoho dříve narozených. Náklady na opravy se zdají být nad jejich síly,...

Dárky pod stromeček, které potěší každou ženu

Vánoce se pomalu blíží, ulice se třpytí světýlky, doma to voní po skořici a nás všechny začíná hřát ta známá předvánoční atmosféra. A s...

Zrada v regálech. Jak vás potraviny s nápisem „fitness“ pomalu ničí

Jsou na nich nápisy „fitness“, „bez cukru“ nebo „nízkotučné“, přesto mohou vašemu tělu škodit víc než obyčejný párek v rohlíku. Vědci varují před epidemií...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3