Jak poznat skutečně kvalitní olivový olej?

Sdílet článek

Reklama
Reklama

V tomto článku se zaměříme na dva klíčové faktory, které určují kvalitu olivového oleje – polyfenoly a aciditu. Dozvíte se, proč jsou tyto složky tak důležité pro vaše zdraví a jak ovlivňují chuť a trvanlivost oleje.


Zázračné antioxidanty

Když mluvíme o olivovém oleji, nemůžeme opomenout jeho přínos našemu zdraví. Polyfenoly jsou přírodní antioxidanty, které se nacházejí v rostlinách, včetně oliv. Mají řadu pozitivních účinků na zdraví, které bychom neměli přehlížet.

Polyfenoly jsou skupinou chemických sloučenin, které mají silné antioxidační vlastnosti. V olivovém oleji se nachází několik typů polyfenolů, z nichž nejvýznamnější jsou oleuropein, hydroxytyrosol a tyrosol. Tyto látky přispívají k hořké a pikantní chuti olivového oleje a mají řadu zdravotních výhod.

Polyfenoly mají mnoho prospěšných účinků na naše zdraví. Pomáhají neutralizovat volné radikály v těle, čímž snižují riziko vzniku chronických nemocí, jako je rakovina a kardiovaskulární choroby. Mají také protizánětlivé vlastnosti, které mohou snižovat záněty v těle, což je klíčové pro prevenci a léčbu různých zánětlivých onemocnění. Pravidelná konzumace olivového oleje bohatého na polyfenoly může přispět ke snížení krevního tlaku, zlepšení hladiny cholesterolu a snížení rizika srdečních chorob. Polyfenoly mohou také přispět k ochraně mozkových buněk před stárnutím a degenerativními nemocemi, jako je Alzheimerova choroba.

“Olivové oleje s vysokým obsahem polyfenolů mají výraznou hořkou a pikantní chuť. Pokud při ochutnávání cítíte jemné štípání v krku, je to znamení, že olej je bohatý na polyfenoly. Čím výraznější je tato chuť, tím více polyfenolů olej obsahuje,” vysvětluje Jaroslava Šnejdarová, majitelka obchodu se španělskými delikatesami edelikatesy.cz.


Olivový olej Rincón de la Subbética nese označení nejlepšího nejlepšího olivového oleje na světě, 659 Kč, edelikatesy.cz

 

Důležitost acidity

Acidita je další klíčový faktor, který určuje kvalitu olivového oleje. Často se setkáte s termínem „kyselost“ (acidity) na etiketách olivových olejů, ale co to vlastně znamená a proč je to důležité?

Acidita v olivovém oleji označuje obsah volných mastných kyselin, měřený jako procento kyseliny olejové. Nízká acidita je indikátorem vysoké kvality oleje, zatímco vysoká acidita může naznačovat problémy s kvalitou, jako jsou špatné skladování nebo zpracování oliv.

Extra panenský olivový olej má nejvyšší kvalitu s aciditou nižší než 0,8 %. Tento olej je vyroben mechanickými procesy bez použití chemikálií a má nejlepší chuťové a výživové vlastnosti. Panenský olivový olej má kyselost mezi 0,8 % a 2 %. I když je stále kvalitní, nemá tak jemnou a bohatou chuť jako extra panenský olej. Lampante olivový olej má kyselost vyšší než 2 % a není vhodný pro přímou konzumaci. Tento olej se používá především v průmyslu a po rafinaci.

“Nízká acidita je indikátorem kvalitního olivového oleje, který byl pečlivě sklizen a zpracován. Kyselost také ovlivňuje chuť a trvanlivost oleje. Oleje s nižší aciditou mají delší trvanlivost a lepší chuťové vlastnosti. U nás najdete i oleje s aciditou menší, než 0,1%, tedy skutečně velice kvalitní a chutné oleje od malých výrobců,” říká Šnejdarová.


Olivový olej Masía el Altet Selection Joel Robuchon s kyselostí 0,08 %, 610 Kč, edelikatesy.cz

 

Etiketa není jen na ozdobu

Výběr kvalitního olivového oleje může být někdy složitý, ale s několika jednoduchými tipy to zvládnete hravě. Čtěte etikety, které vám mohou poskytnout mnoho informací o kvalitě oleje. Hledejte termíny jako „extra panenský olivový olej“ a kontrolujte kyselost. Nízká kyselost je známkou vysoké kvality. Certifikace jako PDO (Protected Designation of Origin) a PGI (Protected Geographical Indication) jsou dobrými indikátory, že olej pochází z konkrétního regionu a splňuje přísné standardy kvality.

Poznejte odrůdy, protože různé odrůdy oliv mají různé chuťové vlastnosti. Vyzkoušejte několik druhů a najděte ten, který vám nejvíce vyhovuje. Hledejte datum sklizně na etiketě a vybírejte oleje, které byly sklizeny nedávno. Starší oleje mohou ztratit svou chuť a nutriční hodnotu.

Chuť, vůně a vzhled oleje jsou také důležité. Olej by měl mít příjemnou chuť i vůni. Pokud olej chutná nebo voní žlukle, pravděpodobně není čerstvý nebo kvalitní.

Španělské olivové oleje jsou nejen chutné, ale i zdravé. Díky vysokému obsahu polyfenolů a nízké aciditě nabízejí mnoho zdravotních výhod, které byste neměli přehlížet. Ať už dáváte přednost výrazným chutím odrůdy Picual, jemnosti Arbequiny, vyváženosti Hojiblancy nebo síle Cornicabry, španělské olivové oleje mají něco pro každého. Tak si dopřejte trochu španělského slunce ve své kuchyni a užijte si zdraví a chuť, kterou tyto oleje nabízejí.

 

 

 

 

zdroj/foto: edelikatesy

 

 

Reklama

Doporučujeme

Jsem nejnenáviděnější muž v Británii! Carr se brání útoku Palomy Faith

Komik Alan Carr se stal hvězdou show Celebrity Traitors, ale jeho první „vražda“ v pořadu vyvolala poprask. Zabil totiž svou kamarádku Palomu Faith, která...

Klára Jerneková: herečka, kterou si diváci zamilovali. Její odchod provází záhady

Klára Jerneková zůstává v paměti diváků jako obraz něžné a přirozené herečky. Její život ale skončil předčasně a za smutnou tečkou zůstaly otazníky. Byla...

Jak zatočit s vystouplým bříškem? 5 způsobů, které fungují a nebolí

Dokonale ploché břicho? To není jen mýtus z obálek časopisů. Skutečná síla je ve funkčních svalech a pocitu lehkosti. Zpevněný střed těla přitom ovlivňuje...

Nenávist za monitorem: Proč ženy na internetu čelí větší krutosti než muži

Internet měl být místem svobody. Platformou, kde mohou všichni mluvit beze strachu a bez ohledu na pohlaví. Realita? Úplný opak. Zvlášť pro ženy. Online...

Pozor na falešné policisty. Využívají stres a kradou statisíce

Když vám zazvoní telefon a na displeji svítí číslo Policie ČR, zpozorníte. Přesně na to ale podvodníci čekají. Jejich nový trik, kdy se vydávají...

Zapomeňte na lososa. Ryba, kterou jste přehlíželi, je skutečný poklad

Zatímco losos byl roky hvězdou zdravého jídelníčku, odborníci hlásí změnu na trůnu. Novým králem se stává obyčejná makrela... ryba, která spojuje to, co často...

Vánoční pohoda se Saloos

SOUTĚŽ O 5 BALÍČKŮ DÁRKOVÉ SADY Že neexistuje perfektní vánoční dárek, kterým potěšíte téměř každého napříč generacemi? Saloos vytvořil kouzelnou sadu 100% přírodních esenciálních olejů...

Vyhrajte s pořadem Zakázané zóny praktickou pončo pláštěnku a podzimní déšť vás nepřekvapí!

Podzim je tady a s ním i několik upršených dní. Právě proto by ve vašem šatníku neměla chybět pláštěnka, která vás před deštěm ochrání. Nyní...

Zapomenutá síla z našich polí. Skromná čočka, která zasytí tělo i duši

Zapomeňte na exotické prášky a bobule z druhého konce světa. Ten pravý nutriční poklad, který zasytí, posílí a nezatíží peněženku, bublá v hrnci na...

Nejste líní, jste nemocní. Tichý boj s postelí, který ničí miliony životů

Zvoní budík, ale vy se nemůžete pohnout. Tělo váží tunu, myšlenky jsou jako asfalt a vy víte, že jste zase prohráli. Není to morální...

Krémová polévka z batátů a mrkve: hřejivá, jemná a s kapkou exotiky

Když se venku ochladí, není nic lepšího než miska voňavé polévky, která zahřeje na těle i na duši. Tahle kombinace batátů, mrkve a jemného...

Vlastníte elektromobil nebo to plánujete? Máme pro vás pár tipů!

Silnice je pozvolna plní tichými ekologickými elektromobily. U nás jich jezdí už přes 52 tisíc a meziroční nárůst představuje 41 procent. Zvažujete nebo už...

Kam na výlet se psem? 7 tipů pro dobrodružství v přírodě

Podzimní dny přímo vybízejí k tomu sbalit batoh a vyrazit se svým psím parťákem na výpravu do přírody. Česko nabízí nespočet nádherných míst, kde...

Lékaři doporučují kvašenou zeleninu pro posílení imunity a lepší trávení

Zapomeňte na drahé doplňky stravy a zázračné pilulky. Ten nejlepší osobní trenér pro vaši imunitu se možná skrývá ve vaší lednici. Řeč je o...

Zapomeňte na výčitky. Obyčejný trik udělá z chleba lepší potravinu

Chléb má pověst nepřítele zdravé výživy, ale co když ho obyčejné zmrazení dokáže proměnit v lepší potravinu? Výzkumy naznačují, že teplota mění jeho strukturu...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3