Podlehněte prázdninovému mámení a vyzkoušejte recept na ovocné knedlíky

Podlehněte prázdninovému mámení a vyzkoušejte recept na ovocné knedlíky


Ovocné knedlíky milovali Masaryk i Neruda

Ovocné knedlíky jsou sázkou na jistotu, a to nejen u dětí. Pojďme ale nahlédnout do historie této sladké pochoutky. Knedlíky na sladko jsou specialitou nejen české, ale i rakouské, bavorské a polské kuchyně. První česky psaný recept na sladké knedlíky pochází ze 17. století, kdy se připravovaly smažením, plnily se švestkami a sypaly tvarohem. V bohatších domácnostech se navíc přelévaly máslem. Jako vařené se začaly podávat až později. Tehdy se jim ještě říkalo obálky nebo kulivále. Zajímavostí je, že knedlíky plněné švestkami, byly oblíbeným jídlem následníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda D´Este, a úplně nejoblíbenějším jídlem T. G. Masaryka. Patřily také mezi oblíbence básníka Jana Nerudy, který jim dokonce složil hold v jednom ze svých fejetonů. Nechme ale švestky stranou, jejich sezóna ještě přijde. Zato sezóna meruněk je v plném proudu, tak pojďme využít darů přírody.



Hrubá mouka

Pro přípravu lahodných tvarohových knedlíků doporučujeme použít hrubou mouku. Tento typ je specifický především pro českou a slovenskou kuchyni. Používá se často na tradičnější recepty. Neobešly by se bez ní halušky, nudle do polévky, ale ani správné knedlíky, včetně těch ovocných. Pro dosažení ideálního kulinářského výsledku doporučujeme použít hrubou mouku Babiččina volba, jež nese značku kvality Klasa. Značka Klasa je zárukou vysokého standardu produktů, a pomáhá tak zákazníkům s orientací během nákupu. Mouky Babiččina volba jsou vyrobeny z pečlivě vybraného obilí stoprocentní kvality, které obsahuje cenné složky obilného zrna jako jsou obal, endosperm a klíček, které jsou zdrojem živin. Kvalita všech těchto mouk je zaručená také efektivním systémem kontrol v průběhu celého mlecího procesu.

 

A co budete potřebovat?

130 g hrubé mouky Babiččina volba – mouky použijte tolik, aby těsto bylo vláčné a dobře se s ním pracovalo
250 g měkkého tvarohu – polotučného v alobalu (když použijete ve vaničce, musíte dát více mouky)
1 žloutek
špetka soli
čerstvé jahody / meruňky / jiné ovoce dle preferencí

rozehřáté máslo
moučkový cukr
nastrouhaný tvrdý tvaroh
lesní jahody

Postup
Z hrubé mouky, tvarohu, vejce a špetky soli vypracujte vláčné těsto. Těsto nechte chvilku odpočinout. Nesmí se vám ale lepit na prsty.

Kousek těsta uštípněte, vytvarujte z něj placičku, zabalte do ní jahodu a uválejte z toho knedlíček. Z tohoto množství těsta vytvoříte asi 15 knedlíčků.

Nakonec knedlíky vložte do vroucí osolené vody a vařte asi 12 minut.



 

 

 

GoodMills Česko je nedílnou součástí silné a stabilní společnosti GoodMills Group, která je největším mlýnským uskupením v Evropě. Společnost disponuje 24 mlýnskými závody v sedmi zemích, zaměstnává 1569 lidí a je průkopníkem v oblasti vývoje a inovací. Obsluhuje průmyslové zákazníky i přímé spotřebitele a ve fiskálním roce 2022/23 se jí podařilo zpracovat skoro 2,8 milionů tun obilí. Skupina je silně propojena s místními trhy a zároveň využívá výhod zázemí velké firmy a mezinárodního know-how. Členství ve skupině je zárukou kontinuálního zvyšování kvality produktů, jejich inovací a procesu modernizace výrobních procesů. GoodMills Česko je osvědčeným výrobcem volných i pytlovaných pekařských mouk, ale také mouk balených – Babiččina volba, Ramill, Beata a další privátní značky. V České republice provozuje dva mlýny, v Litoměřicích a v Kyjově.