Letní sezóna rajčat: Jak je nejlépe zpracovat?

Sdílet článek

Reklama
Reklama
Jak zpracovat rajčata tak, aby si zachovala svou chuť a poskytla kulinářské zážitky i v chladnějších měsících?

Léto je obdobím, kdy si můžeme užívat čerstvá a chutná rajčata v mnoha podobách. Právě v tuto dobu mají nejlepší chuť
a zároveň nás díky vysokému obsahu vody hydratují.
„Navíc obsahují také látku lykopen1, která je silným antioxidantem a může chránit kůži před negativním vlivem UV záření2, které je během léta nejintenzivnější,” vysvětluje Ing. Monika Zábojníková, koordinátorka projektu Půl talíře, který se zaměřuje na vyvážené stravování Čechů. Lykopen obsahují nejvíc tepelně upravená rajčata než rajčata syrová. Při vyšších teplotách je totiž lykopen v lidském organismu snáze absorbován.

 
Sušená rajčata

Sušená rajčata jsou lahodným doplňkem salátů nebo těstovin. Rajčata nakrájíme na plátky, položíme na plech vyložený pečícím papírem a lehce osolíme. Sušíme v troubě při nízké teplotě (asi 100 °C) po dobu 6–8 hodin, dokud nejsou rajčata úplně suchá. K sušení můžeme využít i sušičku na potraviny, kdy teplotu nastavíme na 60 °C a rajčata po 4–5 hodinách otočíme. Proces opakujeme, dokud nejsou úplně suchá.

Rajčata jdou sušit i na slunci. K tomu je třeba síť na sušení, kdy síto umístíme na přímé slunce, aby kolem něj proudil vzduch. Nakrájená rajčata na něj položíme a asi po 1,5 dne otočíme. Po vychladnutí sušená rajčata skladujeme v oleji s česnekem
a bylinkami nebo jednoduše v suchu v uzavíratelných nádobách.

 

Nakládaná rajčata v oleji

Sušená rajčata ale lze skladovat i v chutnější variantě. Společně s česnekem a bylinkami je vložíme do skleněných nádob
a zalijeme horkým olivovým olejem až nahoru.

 

Domácí rajčatová omáčka

Vyrobit si domácí rajčatovou omáčku je skvělý způsob, jak uchovat letní chuť rajčat. Stačí k tomu několik jednoduchých ingrediencí – čerstvá rajčata, cibule, česnek, bazalka a olivový olej. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Na pánvi osmahneme cibuli a česnek, přidáme rajčata a vaříme na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne. Na závěr přidáme bylinky a dochutíme solí a pepřem. Omáčku můžeme zamrazit nebo zavařit do sklenic a mít ji tak po ruce po celý rok.

 

Zavařená rajčata

Rajčata zbavíme slupky a dáme do sklenic. Přidáme půl lžičky soli a sterilujeme při 80 °C po dobu 15–20 minut. Zavařená rajčata se dají výborně využít do polévek, omáček nebo jako základ na pizzu.

 

 

O projektu Půl talíře
Cílem projektu je usnadnit volbu zdravého a udržitelného stravování a tím podpořit kvalitu života, zdraví a přispět k pozitivnímu prostředí pro výrobu potravin. Půl talíře informuje o důležitosti vyvážené stravy a každodenní konzumace čerstvého ovoce
a zeleniny pěstovaných v EU. Ambasadorem akce je herečka Linda Rybová. Projekt je financován ze 70 % Evropskou unií a z 30 % Farmou Bezdínek ze společnosti Dobré družstvo. Více informací je k dispozici na
www.pultalire.cz.

 

O Farmě Bezdínek
Farma Bezdínek je největším produkčním skleníkem pro pěstování rajčat v České republice, který dodává zeleninu na trh 12 měsíců v roce. Nachází se v Dolní Lutyni na Karvinsku a aktuálně má plochu 15 hektarů. Rajčata ve skleníku jsou pěstovaná
v organickém kokosovém substrátu, který se po ukončení pěstební sezony kompostuje. K zavlažování je využívána dešťová voda, přebytečná zálivka se recykluje. V boji proti škůdcům aplikují biologickou ochranu namísto chemie. O opylení se starají čmeláci. Farma dodává do předních obchodních řetězců u nás. V roce 2019 získala farma na všechny své produkty národní značku kvality KLASA a stala se také prvním certifikovaným pěstitelem rajčat beze zbytků pesticidů. Provoz
s 250 zaměstnanci vytváří celoroční pracovní místa zejména pro místní občany, její součástí je i prodejna zeleniny a ukázkový skleník, kde se mohou návštěvníci během exkurzí na farmě zdarma seznámit s technologií pěstování rajčat a v rámci projektu Půl Talíře i o edukaci
o vyváženém stravování. Více na
www.farmabezdinek.cz.

 

 

1 Story EN, Kopec RE, Schwartz SJ, Harris GK. An update on the health effects of tomato lycopene. Annu Rev Food Sci Technol. 2010;1:189-210.

2 Pedrelli, V.F., Lauriola, M.M. and Pigatto, P.D. (2012), Clinical evaluation of photoprotective effect by a topical antioxidants combination (tocopherols and tocotrienols). Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 26: 1449-1453.

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

99 % lidí používá alobal špatně… A ani o tom neví

Lesklou stranou k jídlu při pečení, matnou při skladování. Toto pravidlo o používání alobalu zná snad každá hospodyňka. Jak se však ukazuje, jedná se...

Konec přeplněné linky. Objevte kouzlo kuchyně, kde má vše své místo a styl

Rozlučte se s přeplněnou kuchyňskou linkou a nevzhlednými odkapávači. Moderní trendy velí využívat vertikální prostor a proměnit i běžné kuchyňské náčiní v elegantní doplněk....

Šedé mýdlo: Nenápadný návrat zapomenutého pokladu z koupelen našich babiček

Kdysi nechybělo v žádné domácnosti. Na poličce vedle lavoru, u dřezu nebo v koupelně. Šedé draselné mýdlo bylo univerzálním pomocníkem, který stál pár korun...

Proč neskladovat parfémy v koupelně. Teplo, vlhkost a světlo ničí vaši oblíbenou vůni

Je to logické, pohodlné a po ruce... a přesto je to ta největší chyba, kterou můžete své sbírce vůní provést. Skladování parfému v koupelně...

Jak na zdravou pokožku všech členů rodiny během podzimních dní

Co je na podzim jinak? Naše pokožka je více dehydrovaná, suchá a podrážděná. Také je náchylnější k zarudnutí, protože se snižuje vlhkost vzduchu a...

„Nedělám nic pro chlapy.“ Agáta Hanychová o svém novém byznysu a životní spokojenosti

„Nedělám pro chlapy nic,“ řekla Agáta Hanychová, když představila svůj nový podnikatelský projekt, jímž je značka AG Home. Po úspěchu s vlastní kosmetikou se...

Co-washing: Nenápadný trik, který dokáže s unavenými vlasy víc než drahé masky

Možná to zní zvláštně – umývat vlasy kondicionérem místo šamponu? Přesto právě tenhle postup, známý jako co-washing, začíná být tajnou zbraní žen, které bojují...

Dvojnásobná péče, dvojnásobná radost

Dopřejte své pokožce to nejlepší z přírody. Vaše pokožka si zaslouží více než jen běžnou péči. Tělové produkty od české značky Onclé jsou tvořeny tak,...

Sleva, o které vám neřeknou. Jak získat chodítka či ortézy za zlomek ceny

Nákup chodítek, ortéz či jiných zdravotních pomůcek nemusí nutně znamenat velký zásah do rodinného rozpočtu. Ačkoli se to může zdát nemožné, existují cesty, jak...

Podzim přeje pohodlí, stylu a eleganci – svrchníky, které vás zahřejí i okouzlí

Kvalitní maxi kabát s perfektním střihem, nadčasový křivák s beránkem i bez nebo dlouhá prošívaná, v ideálním případě nepromokavá, bunda s kapucí, která spolehlivě zahřeje...

Zní jako rajská hudba. Vědci odhalili, jaké jméno je nejpříjemnější pro lidské ucho

Existuje objektivně nejkrásnější lidské jméno? Podle lingvistů z Birminghamské univerzity ano. Po rozsáhlé analýze stovek jmen dospěli k závěru, že nejlibozvučněji pro lidské ucho...

Pepř v kávě? Nečekaný trik, který může nastartovat hubnutí dřív, než dopijete hrnek

Ranní káva je pro mnoho lidí malý rituál, bez kterého se nerozběhne den. Většinou ji pijeme ze zvyku – trochu mléka, možná cukr, někteří...

Ornella Koktová: Hubnout se dá i s čokoládou!

Trojnásobná maminka a úspěšná podnikatelka Ornella Koktová je v jednom kole. Je tváří značky Boobie Tapes a kromě toho má i veleúspěšný podcast. Letos na...

Utajený bonus pro vaše zdraví. Jak získat tisíce korun na prevenci, o kterých netušíte

Věděli jste, že vaše zdravotní pojišťovna vám může přispět tisíci korun na nadstandardní preventivní vyšetření rakoviny? Mnoho seniorů o této možnosti netuší, a přichází...

Sladké halloweenské strašení

Halloween je tady a s ním i naše sladká soutěž o strašidelné bonbónky Haribo. Odpovězte na soutěžní otázku a pětici z vás pošleme pořádnou podzimní nálož...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3