Sladké pečení na Halloween – bábovka jako dýně!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Bábovka/dortík seřezaný do tvaru dýně, vydlabaný a naplněný bonbony Wummis a další

Na dort o průměru 20 cm budete potřebovat:

Na těsto:

  • 10 vajec
  • 10 lžic krupicového cukru
  • 12 lžic hladké mouky
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • špetku soli

Na krém:

  • 500 g mascarpone
  • 150 g smetany ke šlehání
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 1/3 lžičky mleté vanilky
  • oranžové barvivo – nemusí být
  • 30 g čokolády na ozdobu
  • Haribo Wummis a jiné na ozdobu

Začneme s přípravou korpusu. Troubu předehřejeme na 180 C° a tři stejné formy o průměru 20 cm vymažeme lehce olejem. Celá vajíčka společně s cukrem a špetkou soli v robotu či ručním šlehačem vyšleháme do hladké, světlé a nadýchané pěny, trvá to asi 10 minut. Vajíčka musí být opravdu dokonale vyšlehaná a tvořit lehké špičky, jinak korpus nebude nadýchaný. Jakmile je směs vyšlehaná, snížíme rychlost na minimum a jen rychle zašleháme olej.

Hladkou mouku opatrně po lžících zapracujeme stěrkou do našlehaných vajec. Snažíme se pracovat opatrně, abychom neporušili vzduchové bublinky. Těsto pouze lehce podebíráme a zbytečně nemícháme navíc
a pracujeme opravdu jen stěrkou, nikoliv metličkou.

Takto připravené těsto přelijeme do připravených forem. Jednotlivé formy zvážíme, abychom se ujistili, že je v každé opravdu stejné množství těsta. Vložíme do vyhřáté trouby na cca 20-25 minut. Korpusy by měly být po upečení krásně hnědé, měkké a zcela zarovnané. Upečené necháme vychladnout ve formách asi 10 minut, poté vyklopíme a necháme dojít do pokojové teploty.

Během pečení korpusů připravíme čokoládovou ozdobu. Čokoládu ve vodní lázni za občasného míchání rozpustíme na hladkou čokoládovou omáčku. Připravíme kousek pečicího papíru a pomocí špejle nakreslíme
a vyplníme dva velké trojúhelníčky, jeden menší, nakonec nakreslíme pusu dýně. Necháme ztvrdnout.

Jakmile jsou korpusy již vychladlé, připravíme krém. Mascarpone lehce prošleháme s moučkovým cukrem
a vanilkou, poté přidáme studenou smetanu ke šlehání a vyšleháme do hladkého a hustého krému. Nakonec přidáme barvivo. Jednotlivé korpusy promažeme trochou krému, největší část si však necháme na dokončení. Promazaný dort seřízneme do tvaru dýně. Vršek lehce vydlabeme cca 8 cm, abychom vytvořili prohlubeň, do které nasypeme bonbonky. Celý dort pomažeme oranžovým vanilkovým krémem a přidáme ztuhlé čokoládové ozdoby. Nakonec dort naplníme Haribo Wummis a dalšími bonbonky a můžeme podávat.

 

 

 

 

zdroj/foto: Haribo

 

Reklama

Doporučujeme

Nenávist za monitorem: Proč ženy na internetu čelí větší krutosti než muži

Internet měl být místem svobody. Platformou, kde mohou všichni mluvit beze strachu a bez ohledu na pohlaví. Realita? Úplný opak. Zvlášť pro ženy. Online...

Pozor na falešné policisty. Využívají stres a kradou statisíce

Když vám zazvoní telefon a na displeji svítí číslo Policie ČR, zpozorníte. Přesně na to ale podvodníci čekají. Jejich nový trik, kdy se vydávají...

Zapomeňte na lososa. Ryba, kterou jste přehlíželi, je skutečný poklad

Zatímco losos byl roky hvězdou zdravého jídelníčku, odborníci hlásí změnu na trůnu. Novým králem se stává obyčejná makrela... ryba, která spojuje to, co často...

Vánoční pohoda se Saloos

SOUTĚŽ O 5 BALÍČKŮ DÁRKOVÉ SADY Že neexistuje perfektní vánoční dárek, kterým potěšíte téměř každého napříč generacemi? Saloos vytvořil kouzelnou sadu 100% přírodních esenciálních olejů...

Vyhrajte s pořadem Zakázané zóny praktickou pončo pláštěnku a podzimní déšť vás nepřekvapí!

Podzim je tady a s ním i několik upršených dní. Právě proto by ve vašem šatníku neměla chybět pláštěnka, která vás před deštěm ochrání. Nyní...

Zapomenutá síla z našich polí. Skromná čočka, která zasytí tělo i duši

Zapomeňte na exotické prášky a bobule z druhého konce světa. Ten pravý nutriční poklad, který zasytí, posílí a nezatíží peněženku, bublá v hrnci na...

Nejste líní, jste nemocní. Tichý boj s postelí, který ničí miliony životů

Zvoní budík, ale vy se nemůžete pohnout. Tělo váží tunu, myšlenky jsou jako asfalt a vy víte, že jste zase prohráli. Není to morální...

Krémová polévka z batátů a mrkve: hřejivá, jemná a s kapkou exotiky

Když se venku ochladí, není nic lepšího než miska voňavé polévky, která zahřeje na těle i na duši. Tahle kombinace batátů, mrkve a jemného...

Vlastníte elektromobil nebo to plánujete? Máme pro vás pár tipů!

Silnice je pozvolna plní tichými ekologickými elektromobily. U nás jich jezdí už přes 52 tisíc a meziroční nárůst představuje 41 procent. Zvažujete nebo už...

Kam na výlet se psem? 7 tipů pro dobrodružství v přírodě

Podzimní dny přímo vybízejí k tomu sbalit batoh a vyrazit se svým psím parťákem na výpravu do přírody. Česko nabízí nespočet nádherných míst, kde...

Lékaři doporučují kvašenou zeleninu pro posílení imunity a lepší trávení

Zapomeňte na drahé doplňky stravy a zázračné pilulky. Ten nejlepší osobní trenér pro vaši imunitu se možná skrývá ve vaší lednici. Řeč je o...

Zapomeňte na výčitky. Obyčejný trik udělá z chleba lepší potravinu

Chléb má pověst nepřítele zdravé výživy, ale co když ho obyčejné zmrazení dokáže proměnit v lepší potravinu? Výzkumy naznačují, že teplota mění jeho strukturu...

Prosté jídlo s noblesou: francouzské škvarky, které si získaly svět

Na první pohled vypadají skromně - pár kousků masa, trochu sádla a pár bylinek. Ale právě v té jednoduchosti se skrývá kouzlo. Francouzské delikatesy...

Jak správně krmit kočku, která je vybíravá a nic jí nechutná?

Kočky jsou známé svou vybíravostí v jídle a někdy dokážou své majitele pěkně potrápit. Na rozdíl od psů, kteří jsou většinou schopni spořádat prakticky...

Zklamání po svatbě. Když papír nestačí na záchranu vztahu

Žili spolu deset let, pak se vzali a po čtyřech měsících přišel rozvod. Proč je první rok manželství paradoxně nejtěžší, i když už partneři...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3